2020. március 8., vasárnap

Sorozatgyilkos lélektan VII.: Ed Gein a Plainfield-i mészáros


Ed Gein kétségkívül az Egyesült Államok egyik legelvetemültebb sorozatgyilkosa volt. Olyan filmek karakterei formázzák, mint a Robert Bloch regényéből készült 1960-as "Psycho" Norman Bates-e, az 1974-ben készült "A texasi láncfűrészes gyilkos" Bőrpofája, vagy a Bárányok hallgatnak című nagysikerű mozifilm Buffalo Bill-je.
Edward Theodore Gein 1906. augusztus 27-én született, La Crosse-ban Wisconsin államban, Augusta és George Gein második gyermekeként. Testvére, Henry George Gein 7 évvel volt idősebb nála. Anyjuk, aki fanatikusan vallásos nő volt, és aki megvetette alkoholista férjét, csak azért nem vált el tőle, mert a vallásos emberek körében ez bűnnek számított. Augusta egy kis élelmiszerboltot vezetett, majd megvásárolt egy kis farmot Plainfield-ben, amely később a Gein család otthona lett.
Anyjuk uralkodó típusú, kemény nő volt, aki remélte, hogy fiaiból eltűnik minden szexuális vágy, mert attól tartott, hogy különben a pokolra jutnának. Csak a saját világképében hitt. Nem volt túlságosan megerőltető számára, hogy rákényszerítse hitét fiaira és férjére, akit hitvány férfinek és munkára alkalmatlannak tartott. 1914-ben költöztek Plainfieldbe, a farm elszigetelten állt, még a legközelebbi szomszédok is negyed mérföldre laktak tőlük. Bár Augusta szerette volna teljesen elszigetelni fiait a társadalom többi tagjától, a fiúk iskolába jártak. Itt Ed-nek nem nagyon voltak barátai, nőies viselkedése és félénksége miatt sokszor csúfolták. Közepes tanuló volt, de kitűnően olvasott. Szívesen elmerült a kalandregények és magazinok világában. Tinédzserkoruk és fiatal felnőttkoruk idején a testvérek nem álltak kapcsolatban a külvilággal, csak egymás társaságát élvezhették. Anyja szigora ellenére Ed nagyon szerette őt és megpróbálta legjobb tudása szerint követni anyja utasításait. Bátyjára felnézett, keményen dolgozó, erős alkatú emberként látta őt.
Apjuk halála utána a fiúk alkalmi munkákat vállaltak, hogy támogatni tudják anyjukat és a farmot. Ezermesterként munkálkodtak a legtöbbet, de Ed gyerekfelügyeletet is vállalt, mert a gyerekekkel könnyebben tudott bánni, mint a felnőttekkel. Szociálisan és érzelmileg többféleképpen is retardált volt. Bátyja sokat aggódott testvére egészségtelen anyai kötődése miatt, ezért nyíltan kritizálta őt öccsének. Több olyan következtetés is van, hogy ez vezetett Henry korai  és misztikus halálához.

1944 májusában a fiúk egy erdőtűz eloltásában segédkeztek, ami veszélyesen közel volt farmjukhoz. Henry és öccse más-más irányban küzdöttek a lángokkal, mígnem a két testvér szem elől tévesztette egymást. A lángok eloltása után, Ed aggódni kezdett bátyjáért és bejelentette a rendőrségen eltűnését. A holttesthez szinte elvezette őket Ed, melyen a rendőrök nagyon meglepődtek. Henry egy olyan földdarabon feküdt, melyet teljesen érintetlenül hagyott a tűz, bár ő maga megégett és a fején ütésnyomok voltak. Ed-et senki nem vádolta testvére megölésével, félénksége és gyenge fizikuma miatt nem feltételezték ezt róla. Később a megyei halottkém fulladást állapított meg a halál okaként.
Henry halála után ketten maradtak anyjával, aki azonban 1945. december 29-én sorozatos szélütések következtében meghalt. Gein-t alapjaiban rázta meg anyja elvesztése. Augusta halála után is a farmon maradt, bedeszkázta az emeleti szobákat és anyja szobáját is, ő maga az alsó szinten rendezkedett be, a konyha melletti szobát használta csak.

Anyja halála után Ed Gein egyre magányosabbá vált. Rengeteg időt töltött ponyvaregények és anatómiai könyvek olvasásával. Könyveiből megtanult koponyákat nyúzni, holttesteket kiásni, és kitűnő ismerője lett az emberi test anatómiájának. A helyi újságban kedvenc rovata a halálozási rovat volt, ahol a helyi nők halálhíreiről is értesült. Mivel soha életében nem élvezhette a másik nem társaságát, ezért éjszakánként sírokat látogatott.
Ámbár letartóztatása után elmondta a rendőrségen, hogy sohasem lépett szexuális kapcsolatba a kihantolt nőkkel - azt mondta róluk, hogy rossz szaguk volt - egy kis gyönyörhöz jutott azáltal, hogy megnyúzta őket és bőrüket ruhaként hordta. Kíváncsi volt, milyen lehet vaginával és mellekkel élni, és gyakran álmodozott arról is, hogy ő valójában nő. Lenyűgözte a nők hatalma és tartása a férfiak felett.

1957. november 16-án eltűnt a Plainfield-i vaskereskedés tulaja, Bernice Worden, és a rendőrségnek oka volt Geint gyanúsítani a nő eltűnésével kapcsolatban. Worden fia elmondta a nyomozóknak, anyja eltűnése előtti este Gein a boltban járt, és azt mondta, hogy másnap reggel visszajön fagyállóért. Az utolsó számla, amit a nő kiállított az eltűnése napján, Gein-e volt.
A kései 1940-es és 1950-es évek között a wisconsini rendőrség észrevette, hogy megemelkedett az eltűnt személyek száma. Volt négy eset, amely különösen zavarba ejtette a rendőrséget. Az első egy 8 éves kislány, Georgia Weckler eltűnése volt. aki az iskolából hazafelé tűnt el 1947. május 1-én. La Crosse-ban egy újabb lány tűnt el hat évvel később. A 15 éves Evely Hartley akkoriban bébiszitterkedett. 1952-ben két férfi, Victor Travis és Ray Burges állt meg egy italra Plainfiled-ben. A két férfit és kocsijukat soha többé nem látták újra. 1954 telén egy plainfieldi kocsmatulajdonos, Mary Hogan, különös módon tűnt el üzletéből.
1957. november 17-én a nyomozók ellátogattak Gein farmjára, ahol szörnyű felfedezést tettek.

Miután felfedezték Bernice Worden fejnélküli holttestét és egyéb iszonyatos kegytárgyakat a házban, a rendőrség fáradságos kutatásba kezdett a farm egyéb részein és a környező vidékeken. Hitték, hogy Ed Gein több gyilkosságban is részes, és hogy a holttesteket saját földjén temette el.  Worden holtteste fejjel lefelé volt felkasztva, halálát 22-es kaliberű vadászpuska okozta.
A házban a nő holttestén kívül a következőket találták a nyomozók:
- 4 emberi orrot
- teljes emberi csontokat és azok töredékeit
- 9 emberi bőrből készült maszkot
- emberi koponyából készült tálakat
- 10 női fejet, melyek teteje le volt fűrészelve
- emberi bőrből készült székhuzatot
- Mary Hogan fejét egy papírzacskóban
- Bernie Worden fejét egy vászonzsákban
- 9 női szeméremtestet egy cipős dobozban
- koponyákat az ágya oszlopain
- emberi szerveket a hűtőben
- egy pár emberi ajkat a függönyzsinóron
- női mellbimbókból készült övet
- emberi arc bőréből készült lámpaernyőt
Míg az ásatások folytak a farmon, Geint nyomozók hallgatták ki a Wautoma megyei börtönben. Gein először nem ismerte be a gyilkosságok egyikét sem. Aztán több mint egy napi hallgatás után elkezdte mesélni szörnyű történetét arról, hogyan ölte meg Mrs. Wordent és honnan szerezte be az emberi testrészeket, melyeket a házában találtak. Gein gyakori látogatója volt a plainfieldi temetőnek, ahol bódult állapotban ásta ki a frissen eltemetett elhunyt helyi nők sírjait, hogy a holttesteket hazavigye magával. Napokkal később bevallotta Mary Hogan meggyilkolását is.
Ed Gein a legcsekélyebb jelét sem mutatta megbánásnak vagy érzelmeknek a több órás kihallgatás alatt. Amikor gyilkosságairól és sírrablásairól beszélt nagyon tárgyilagos volt, néha még mulatságos is. Fogalma sem volt tetteinek kegyetlenségéről.
Gein épelméjűsége kérdéses volt, ezért a per folyamán azt javasolták, hogy minősítsék beszámíthatatlannak elmebajra hivatkozva. A férfi átesett egy sor pszichológiai teszten, melyekből később azt a következtetést vonták le, hogy valójában érzelmileg volt gyenge. Pszichológusok és pszichiáterek, akik beszéltek vele, állították, hogy skizofrén volt és szexuál pszichopata. Állapotát anyjával való egészségtelen kapcsolatának és neveltetésének tulajdonították. Gein látszólag szenvedett a nők iránt érzett vegyes érzelmektől, irántuk érzett természetes vonzódásától és természetellenes magatartástól, melyet anyja nevelt bele. Ez a fura "szeretet-gyűlölet" érzés a nők irányában fokozódott és végül pszichózisban teljesedett ki.
Eközben a rendőrök 10 nő maradványait találták meg a ház környezetében. Gein megesküdött, hogy ezek a maradványok a temetőből származnak, így végül sok morális vita után a hatóság engedélyezte ezeknek a síroknak a felnyitását. Minden koporsón behatolási nyomokat találtak, és a legtöbb esetben maga a test vagy egyes testrészek tűntek el.

Geint, miután harminc napot töltött elmegyógyintézetben, elmebetegnek minősítették, így nem lehetett tovább gyilkossággal vádolni. Átkerült a waupun-i Central State Hospital-ba.

1958. március 20-án kora reggel a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották Ed Gein farmjához. A ház lángokban állt, majd porig égett. A rendőrség meg volt győződve róla, hogy gyújtogatás történt, mivel nem voltak problémák a ház elektromos vezetékeivel. Amikor Gein értesült a hírről, ennyit mondott mindössze: "Így van jól."
10 évnyi elmegyógyintézeti kezelés után a bíróság úgy döntött, Gein már képes végigcsinálni a büntetőpert. A tárgyalás 1968. november 7-én indult, ahová egy teljesen új külsejű Ed Gein érkezett meg. Jól érezte magát, sőt boldog volt a kórházban, jól kijött a többi beteggel, rendesen táplálkozott, és továbbra is mohón olvasott. A bíróság úgy döntött, hogy élete végéig kórházban kell maradnia, melyről az áldozatok családtagjai úgy gondolták, hogy Gein így megmenekült a valódi büntetés elől.

Ed Gein 1984. július 26-án halt meg, a rákkal folytatott hosszú küzdelem után. Testét a plainfieldi temetőben helyezték végső nyugalomra anyja mellé, nem messze azoktól a síroktól, amelyeket sok-sok évvel korábban kirabolt.
2000. június 20-án ismeretlen tettesek ellopták Gein sírkövét, valószínűsíthetően egy on-line árverésen adták el néhány ezer dollárért. Az elmúlt évek során többször megrongálták a sírt, sátánista szimbólumokat firkáltak az oldalára és kisebb darabokat véstek le belőle.
Évi 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...