2021. március 19., péntek

Kiből lesz az állatkínzó – Mi lesz az állatkínzóból?

2021. február 26-án az Állatorvostudományi Egyetem online szakmai napjának témája az állatkínzás volt, közelebbről azt vizsgáltuk, hogyan lesz valakiből állatkínzó, illetve milyen jövőbeli deviáns cselekményeket vetít előre a gyermekkori állatkínzás. Vizsgáltuk, hiszen az az óriási megtiszteltetés ért, hogy én is részt vehettem előadóként ezen a nagyon érdekes és hasznos szakmai napon. A következőkben szeretném összefoglalni, mennyi minden hangzott el ezen a pénteki napon.

A szakmai nap témájának ötletadója Dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, aki az online napot bemutatta, illetve Prof. Dr. Sótonyi Péter, az egyetem rektora tartott köszöntő beszédet. 2017-ben hozták létre az egyetemen az állatvédelem nevű tantárgyat, melyet angol és német nyelven oktatnak. 

Ezen a napon több neves előadó járta körül a témát, mindenki a maga szakterülete szerint. Az állatkínzó profilját próbáltuk bemutatni, egyben felhívni a figyelmet a kora gyermekkorban felfedezhető deviáns viselkedésminták észrevételére, arra, hogy adott esetben időben tudjunk közbelépni.

Dr. Kitanics Márk klinikai szakpszichológus és igazságügyi pszichológus vezette be a témát azzal, hogy az állatokkal való kegyetlen bánásmód és az erőszakos bűncselekmények között egyértelmű összefüggés mutatható ki. Előadásában konkrét eseteken keresztül fejtette ki, mi állhat egy állatkínzó tetteinek hátterében. 

Prof. Dr. Miklósi Ádám etológus előadásában kifejtette, hogy az ember veleszületett módon szereti, tiszteli a természetet, nem akar uralkodni felette. Tehát az állatkínzás egyértelműen deviáns, a természetessel ellentmondó viselkedés. Megközelítésében az állatkínzó terápiás kezelését hangsúlyozta, mely megakadályozhatja a visszaesésben. 


Dr. Lorászkó Gábor igazságügyi állatorvos szakértő előadása még rám is óriási hatást gyakorolt, pedig a blogban eddig feldolgozott témáim sem nevezhetők könnyednek. Bűnügyi aktákból emelte ki állatkínzásos esetekkel kapcsolatos tanú-, illetve gyanúsítotti kihallgatások részleteit, ez alapján csoportosítva az elkövetői típusokat, kategóriákat. Végetlenül hasznos, egyben nagyon megrázó előadás is volt ez számomra. 

Ezután következtem én, és próbáltam kissé megfordítani a témát, vagyis, hogy mi lesz az állatkínzóból. Mi lesz abból, aki már gyermekkorában állatokat kínoz, majd három hírhedt sorozatgyilkos példáján keresztül mutattam be, hogy fordul át az állatokkal való kegyetlenkedés emberek ellen elkövetett súlyos bűncselekményekbe, illetve, hogy ezeknek mik a főbb okai.

Dr. Kiss Anna PhD, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa szintén az indítékok és pszichikai folyamatok szemszögéből közelített meg a témát, kitérve egyes személyiségzavarokra is.

Novák Ferenc tanár, iskolai agressziókezelési specialista elsősorban az állatkínzó gyermek motivációját elemezte ki, és hangsúlyozta a gyermek környezetének felelősségét, az empátia kialakításának fontosságát, és a megfelelő nevelési technikákat az agresszió megelőzésében. 

Utolsó előadónk, Dr. Fliegauf Gergely PhD, már a büntetésvégrehajtás szempontjából közelítette meg a témát, a börtön falain belül előforduló állatkínzási esetekből merített. 

Érdekes, hasznos, tanulságos pénteki napot tudhatunk a hátunk mögött, és megnyugtatóan konstatáltam, hogy mi előadók nagyon sok dologban hasonló véleményen voltunk, előadásainkban számos közös gondolat és vélemény fellelhető volt, illetve mindannyian megállapíthattuk, ahogy azt Szilvia a nap végi összefoglalásában elmondta: „Nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy az állatkínzást pontszerűen vizsgáljuk, azt rendszerszerűen kell górcső alá venni. Nem elég azt a pillanatot megnézni, amikor valaki egy baltával lesújt egy állatra, hanem azt is vizsgálni kell, hogyan jutott el idáig, és mi történik vele, a környezetével a kegyetlen cselekedet után”.

Hiánypotló volt ez a szakmai nap, és bár sajnálatos módon csak online kerülhetett rá mód, mégis remélhetőleg sokakhoz eljutott, sokan okultak belőle, sokan továbbadják az itt hallottakat, a médiának köszönhetően pedig a szélesebb nyilvánosság is megismerheti a szakemberek véleményét.

Óriási megtiszteltetés volt számomra a részvétel, bízom benne hogy mondanivalómmal emeltem a szakmai nap színvonalát.

„Az egészséges ember nem kínos másokat. Általában a megkínzottakból lesznek a kínzók.” (Carl Gustav Jung)

Évi


38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...