2020. június 26., péntek

Ajánló: Caleb Carr – A halál angyala (The Alienist)


Az 1890-es végén, amikor az Egyesült Államok első sorozatgyilkosa, H.H.Holmes már a börtönben ülve várja kivégzését, New Yorkban feltűnik egy rettenetes sorozatgyilkos, aki lánynak öltözött fiú prostituáltakat öl, méghozzá nagyon kegyetlen módon.

2020. június 23., kedd

Bűnözés és a bűnözői magatartás - pszichológia és kriminalitás


Az Egyesült Államokban a bűnözői viselkedésre irányuló magyarázatokat a szociológiai elméletek uralják. Ezek az elméletek olyan összefüggésekre koncentrálnak, mint a lehetőségek hiánya, a konvencionális értékrendszer összeomlása a városi gettókban, olyan szubkultúrák kialakulása, amelyeknek a középosztályétól eltérő normáik vannak, valamint a társadalmi intézmények egyre szélesebb körben tapasztalható tehetetlensége a magatartás befolyásolása terén.

Disszociatív identitászavar, avagy a többszörös személyiség problémája - Az alszemélyiségek


Az alszemélyiségek egymáshoz való viszonya esetről esetre más, alapvetően azonban háromféle, a kölcsönösen amnéziás, az egymást kölcsönösen elismerő és az egyirányú amnéziás típus különíthető el.
A fiatal Norman Bates a sorozatban

2020. június 19., péntek

Disszociatív identitászavar, avagy a többszörös személyiség problémája - 1.rész


A többszörös személyiség problémájának legérthetőbb és legegyszerűbb magyarázata az, hogy kialakulásának középpontjában az elsősorban gyermek vagy fiatalkorban elszenvedett trauma és/vagy bántalmazás áll. A fejlődő, még  nem teljesen kialakult személyiség nem képes ezeket feldolgozni, s amikor az illető feszült helyzetbe kerül, alapszemélyisége úgymond a "háttérbe" lép és kialakít olyan, úgynevezett alszemélyiségeket, amelyek erősebbek, határozottabbak, netán agresszívek is és ők lépnek az előtérbe, hogy az alany az adott stresszes szituációt könnyebben tudja kezelni. De nézzük meg ennek az állapotnak a pontosabb pszichológiai bemutatását.
Anthony Perkins Norman Bates szerepében

2020. június 18., csütörtök

Frenológia – Fiziognómia -Antropometria


„Látszik rajta, hogy elvetemült gyilkos!” „Úgy néz ki, mint egy bűnöző!”
Ismerősen csengenek ezek a mondatok, ugye? Többször hallottuk már a televízióban, amikor körözött személy fantomképét, vagy fényképét láttuk, vagy amikor egy interjút láthattunk a börtönben csücsülő elkövetővel. Egyszer még az én számból is elhangzott, amikor egy este édesapámmal gyalogosan hazafelé tartottunk, s bizony jó néhány „éjszakai pillangó” jött velünk szembe. „Milyen érdekes, hogy a rosszarcú emberek többsége ilyenkor este bújik elő.” – mondtam én, de aztán el is mosolyodtam ezen kijelentésemen.

Következzen most egy kis történelmi visszatekintő arra, hogyan próbáltak tudósemberek magyarázatot keresni arra, vajon a bűnözői személyiség megmutatkozik-e a külső testi megjelenésen is, léteznek-e olyan testi adottságok, melyekben kódolva van a bűnözés.

 Évszázadokkal ezelőtt az orvosok úgy gondolták, hogy a külső tulajdonságok elárulják, hajlamos-e az adott ember bűnözésre. Úgy gondolták, a koponyaforma meghatározása – más nevén a frenológia – alkalmas akár a személyiség felmérésére is.

Egy ragadozóval kevesebb


2013. június 7-én, 53 éves korában májelégtelenség következtében elhunyt a San Quentin Állami börtön egyik legrégebbi lakója, Richard Ramirez, vagyis az "Éjszakai vadász." Ramirezt az egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosként tartják számon.

2020. június 10., szerda

A DNS ujjlenyomat – Sir Alec Jeffreys


1962-ben egy vasárnap reggel egy brit újságkihordó fiú döglött macskát talált az út mentén. A tizenkét éves srác a táskájába tette, és hazavitte a tetemet. Ez Lutonban történt, a Londontól harminc mérföldre északra fekvő városkában. Ebéd előtt még volt a fiúnak egy kis szabadideje, így a macska tetemét az ebédlőasztalra fektette, és otthon összetákolt eszközeivel – például egy kilapított dísztűből készült szikével – elkezdte felboncolni. Az orrfacsaró bűz belepte az egész házat, ami nem nyerte el a család tetszését. Mielőtt a fenti sorok olvasása után arra következtetne az olvasó, hogy egy hírhedt sorozatgyilkos szárnypróbálgatásait fejtegettem, meg kell nyugtassak mindenkit, hogy a kérdéses fiú lelkes tudós lett, a sorozatgyilkosok legnagyobb ellensége, aki megalkotta az ő kriptonitjukat.

2020. június 7., vasárnap

Profilozás: A kriminálpszichológia felosztása és tárgya III.


A Popper Péter által felállított rendszerben a kriminálpszichológia harmadik területe az újraszocializáció pszichológiája, amely a bűnelkövetők büntetésük letöltése utáni társadalomba való visszahelyezését öleli fel. Nézzük meg közelebbről, mit is jelent ez.

2020. június 4., csütörtök

Profilozás: A kriminálpszichológia felosztása és tárgya II.


A kriminalisztikai pszichológia: a bűnüldözés nyomozati és bírói szakaszának, a bűnfelderítő munkának a pszichológiai aspektusait vizsgálja. Nézzük meg közelebbről, melyek ezek.

2020. június 2., kedd

Profilozás: A kriminálpszichológia felosztása és tárgya I.


A kriminálpszichológia szakágazatainak rendszerét Popper Péter írta le. Három fő területre osztotta a kriminálpszichológiát: a kriminológiai, a kriminalisztikai és az újraszocializáció (reszocializáció) pszichológiájára.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...