2020. február 29., szombat

John Douglas profilja Edmund Kemperről 1. rész


A gonosztevők közül elsőnek Ed Kempert néztük ki magunknak, aki az idő tájt többszörös életfogytiglaniját töltötte Vacavillében, a Kaliforniai Állami Börtönkórházban, körülbelül félúton San Francisco és Sacramento között. Mivel mindaddig úgy tanítottuk az ügyét a Nemzeti Akadémián, hogy soha személyes érintkezésbe nem kerültünk vele, jó választásnak találtuk. Hogy hajlandó-e találkozni és beszélni velünk, az még nyitott kérdés volt.
Robert Ressler, Edmund Kemper és John Douglas

2020. február 28., péntek

Sorozatgyilkos lélektan VI.: Jeffrey Dahmer - A milwaukee rém


Jeffrey Dahmer egyike volt az Egyesült Államok azon sorozatgyilkosainak, akik a legborzasztóbb gyilkosságokat követték el. Repertoárjában szerepelt a nekrofilia, a kannibalizmus és a sátánizmus.

"Tudom, hogy a társadalom soha nem lesz képes megbocsátani nekem. Tudom, hogy az áldozatok családjai soha nem lesznek képesek megbocsátani nekem azt, amit tettem. Ígérem, hogy minden nap azért fogok imádkozni, hogy képesek legyenek megbocsátani nekem, ha valaha elmúlik a fájdalmuk. Láttam a könnyeiket, és ha most azonnal odaadhatnám az életemet, hogy visszahozzam a szeretteiket, megtenném." Jeffrey Dahmer

2020. február 26., szerda

Olvasnivaló: 90 nap a rendőrök közt


Igazságügyi nyomszakértőként a rendőrség kötelékében dolgozva az ember lánya izgatottan és kíváncsian vesz a kezébe egy olyan könyvet, amely egy laikus ám mégis profi fotós szemszögéből mutat be egy olyan világot, amibe az átlagember nagyon ritkán kap ilyen mélységű betekintést.  Az a megtiszteltetés ért, hogy a szerző küldött nekem egy példányt ebből a kétségkívül nagyszerű könyvből.

2020. február 25., kedd

Sorozatgyilkos lélektan V.: A zodiákus gyilkos


A zodiákus gyilkos néven ismert sorozatgyilkos az 1960-as években és a 70-es évek elején tevékenykedett Észak-Kaliforniában. Megesik, hogy a sorozatgyilkosok kommunikálnak a sajtóval és a rendőrséggel, a titokzatos Zodiákus története mégis a bűnügyi krónikák unikális fejezete: az ismeretlen férfi éveken át levelezett a sajtóval, amely üzenetekben élesen bírálta a tehetetlenül vergődő rendőrség inkompetens magatartását, egyszersmind nyíltan beszélt az általa elkövetett gyilkosságokról. A rejtjelezett üzenetek által nyilatkozó Zodiákus legalább hét ember meggyilkolásáért tehető felelőssé, ennek ellenére személyazonossága máig megoldatlan rejtély - a rendőrség soha nem kapta el a tettest. A Zodiákus városi legendává vált és besorolt a 20. század kriminológiai misztériumai közé - valószínűleg sosem fogjuk megtudni, ki is ő valójában.

2020. február 22., szombat

Restoration (Visszaadás)


Mindig lehetőség nyílik arra, hogy a múltban elszenvedett sérelmeinkért kárpótoljon minket valamiképp az élet, más szóval, az élet mindent viszonoz, amit elkövettünk, vagy amit ellenünk elkövettek, legyen az jó vagy rossz.

A kérdés csak annyi, hogy mennyire komoly a sérülés, amit elszenvedtünk, s vajon mily módon tudunk megbirkózni vele, ha meg tudunk egyáltalán.

Sorozatgyilkos lélektan IV.: Henry Lee Lucas


"Nem éreztem semmit gyilkolás közben. Olyan volt, mintha ittam volna egy pohár vizet." - így nyilatkozott egy korai interjúban a sorozatgyilkosok királyaként emlegetett Henry Lee Lucas, akiről sohasem derült ki, hogy valójában hány ember haláláért tehető felelőssé.

2020. február 18., kedd

Hangazonosítás a profilozásban - A spektográf


A rögzített hang azonosítása igen szubjektív. Mindannyian úgy hisszük, hogy egy családtag vagy barát hangját könnyen felismerjük telefonon, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy gyakran tévedünk.

2020. február 16., vasárnap

Megérteni Columbine-t


Mondhatjuk, hogy az iskolai erőszak a Columbine középiskolában történtekkel eszkalálódott, majd még több ilyen borzalmas esetet hozott magával, volt olyan iskolai lövöldözés, amely sokkal több áldozatot követelt, mint a Harris-Klebold páros ámokfutása. Sok szakember próbálta megtalálni a válaszokat, megérteni a történteket, hiszen az elkövetők vagy azok hozzátartozóinak kizárólagos hibáztatása nem vezet sehová és nem segít a hasonló tragédiák megelőzésében sem. Sue Klebold könyve sokat segít abban, hogy az elkövetői oldalt is megismerhessük, ám én fontosnak találom a szociálpszichológiai, pszichológiai oldalról történő megközelítést is. Ebben segített nekem Elliot Aronson könyve. Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk megérteni, hogy egy ilyen súlyosságú bűncselekményhez nem kizárólag az vezet, hogy a közvélemény szerint az elkövető(k) elmebeteg(ek).
"Szörnyetegek a szomszédban. Mi tette őket azzá?"

H.H.Holmes – Az USA első sorozatgyilkosa


„Születésemkor már bennem lakott az ördög. Nem változtathatok a tényen, hogy gyilkos vagyok, ahogy a költő sem tud ellenállni az ihletnek. Születésemkor az ördög az ágyam mellett állt, és azóta is folyamatosan velem volt.” (H.H.Holmes)
Herman Webster Mudgett alias H.H.Holmes

2020. február 14., péntek

Olvasnivaló: Sue Klebold – Napsugaram (A columbine-i gyilkos édesanyjának vallomása)


1999. április 20-án a Colorado állambeli Columbine városában lévő gimnáziumba robbanószerekkel és puskákkal felfegyverkezve beállított két diák, Eric Harris 18 éves és Dylan Klebold 17 éves fiúk, akik megölték 12 társukat, egy tanárukat, megsebesíttettek 24 további diákot, majd fegyvereiket maguk ellen fordították és megölték magukat. Ez volt a történelem legsúlyosabb iskolai lövöldözése. A Columbine név hallatán ma is összerázkódunk és végigfut a hátunkon a hideg. Abban az évben készültem az államvizsgámra a tanárképző főiskolán és megviselt ez a fajta értelmetlen erőszak.

Sorozatgyilkos lélektan III.: Aileen "Lee" Wuornos


1990 és 1992 között egy ismeretlen gyilkos hét férfit lőtt le Florida államban. Az áldozatok nem álltak kapcsolatban egymással, a rendőrség a nyomozati eljárás kezdetén alig talált használható nyomokat - így a bűnüldöző hatóságok a szokásos személyiségprofil alapján keresték a tettest. Annál meglepőbb volt, mikor kiderült, hogy a bűncselekményeket nem férfi, hanem nő követte el. Bár nem Aileen "Lee" Wuornos volt az első női sorozatgyilkos, és akadtak olyanok is, kik nálánál gazdagabb bűnlajstrommal rendelkeztek, ügye mégis kitűnt a hasonló esetek közül: a veterán prostituáltra nemigen illett rá a korábban felállított, általános érvényűnek gondolt személyiségprofil.

2020. február 12., szerda

Patológiás ittasság a bűncselekmények hátterében

2015. március 14-én hajnalban egy 31 éves súlyosan ittas férfi, egy Bosnyák téri buszmegállóban 57 késszúrással megölt egy ott, a buszra várakozó férfit. A vádlott az esetet megelőzően barátaival italozott Zuglóban, majd később egy Fogarasi úti sörözőben. A hajnali órákban a súlyosan ittas férfit maga a söröző tulajdonosa szállította haza, azonban a vádlott a Bosnyák térnél megkérte őt, hogy tegye ki a kocsiból. A Bosnyák téri buszmegállónál kiszálló vádlott szóba elegyedett az ott ülő sértettel, aki a kialakuló vita során még ültében – ismeretlen okból – egy kb. 10 cm pengehosszúságú pillangókést vett elő. A két férfi között dulakodás alakult ki, a vádlott a sértettet nekilökte a buszmegálló üvegfalának, ami ki is törött, majd a sértettől elvett késsel a férfit több alkalommal szíven szúrta, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy azok az élettel összeegyeztethetetlenek voltak, a sértett a helyszínen kivérzett és meghalt.

Olvasnivaló: Ferdinand von Schirach - Bűnös? / Ártatlan?


A Partvonal Kiadó gondozásában, különleges dokumentumkrimi sorozatának részeként jelent meg a címben említett két, nem mindennapi könyv. Ferdinand von Schirach 1994 óta dolgozik védőügyvédként Berlinben. Dédapja az a Baldur Benedikt von Schirach német ifjúsági vezető, akit a nürnbergi perben ítéltek el 1945 után, ő volt a Hitlerjugend vezetője.

2020. február 11., kedd

Aaron Hernandez – A betegsége miatt gyilkolt?

Az NFL-edzők, játékosok és szurkolók csak úgy hívták, a megállíthatatlan Aaron Hernandez. A négyéves kislánya apának szólította. A börtönben pedig csak a 174594-es számú elítélt volt.
Ki volt valójában Aaron Hernandez, és mi vitte arra, hogy két gyilkossági ügybe is belekeveredjen, melyből az egyikért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd 27 évesen elvegye a saját életét?

2020. február 10., hétfő

A JonBenét Ramsey gyilkosság - 9. rész

JonBenét boncolási jegyzőkönyvében az állt, hogy a gyomortartalomban gyümölcsdarabot találtak, ami ananászra hasonlított. A kislány teljesen megemésztette a vacsorát, amit White-éknél költött el a család, az ananászt azonban jóval a vacsora után fogyasztotta el. Az apa elmondása szerint a kislány kedvence volt a tejbe rakott ananász. A helyszíni szemle videón látható is az étkező asztalon egy tejjel és ananászdarabokkal teli tál, tehát valaki vagy valami félbeszakította a kislányt, hogy megegye azt. A tálon megtalálták Patsy és Burke ujjnyomát, valamint a mellette lévő teás poháron Burke ujjnyomait, azonban a kanál méretéből adódóan, ami a tálban volt, egyértelmű, hogy nem az anya készítette az ételt, mivel a kanál túl nagy volt a tálhoz.

2020. február 7., péntek

Sorozatgyilkos lélektan II.: Ted Bundy

Ted Bundy az Egyesült Államok legtöbb vitát provokáló sorozatgyilkosa. A férfi, amikor bíróság elé állították, 28 gyilkosságot vallott be, amelyeket 1974 és 1978 között követett el. Ez azonban nagy valószínűséggel hazugság volt, tényleges áldozatainak számát a szakértők 36 és 100 közé helyezik. A bestiális kéjgyilkos az utolsó pillanatig bízott benne, hogy elkerülheti az igazságszolgáltatást, majd miután elfogták, két ízben is megszökött a börtönből - és mindkét alkalommal gyilkolt. A legérdekesebb azonban az, hogy Bundy profilja nem illeszkedik a többi sorozatgyilkos pszichológiai profiljához.
Theodore Robert Bundy

2020. február 6., csütörtök

A JonBenét Ramsey gyilkosság - 8. rész

Jim Clemente és James Kolar meglátogatták Gretchen Smith korábbi rendőr járőrt, aki abban az időben a Boulder-i rendőrség kötelékében szolgált. Elmondása szerint sem a kapitányságon, sem a lakókörnyezetben nem volt érezhető olyan félelem, ami arra irányult volna, hogy egy idegen gyilkos ólálkodik a környéken, kislányokra leselkedve.

A Stanford börtönkísérlet – 2. rész

Az ellenvélemények
A San Quentini börtön helyettes főfelügyelője egy televíziós interjúban meglehetősen kritikusan és indulatosan nyilatkozott a kísérletről. Gyanítani lehetett, hogy minden lehetséges eszközzel tiltakozni fog az álbörtön-helyzet tapasztalatai és a büntetés végrehajtó intézmények közötti bárminemű összefüggés feltételezés ellen. Hasznavehetetlennek, előítéletesnek és módszertanilag elhibázottnak nevezte a kísérletet – jóllehet véleményét mindössze egy rövid újságcikk felületes állításaira alapozta. Az, hogy Zimbardot a Kaliforniai Igazságügyi Minisztérium vezetője kitiltotta (mint látogatót) Kalifornia állam összes börtönéből, némi cinizmussal felfogható úgy is, hogy a hatalom retteg szembenézni az igazsággal.

2020. február 5., szerda

Az emberi viselkedés bemutatása a kedvenc íróm tollából

Mindenekelőtt leszögezném, hogy elvakult Stephen King rajongó vagyok :) Ebből kifolyólag kiérződhet majd némi elfogultság e sorokból, de azt hiszem, ez bőven belefér :) Körülbelül húsz évvel ezelőtt került a kezembe először Stephen King egyik regénye, ami azonnal lenyűgözött. Azt gondoltam, bizonyára csak egy jól sikerült munka, de ahogy szorgalmasan begyűjtöttem a műveit az antikvárium polcairól, rájöttem, hogy egy briliáns elmével, borzasztóan művelt és tájékozott emberrel van dolgom, akit csodálatos fantáziával és még csodálatosabb kézzel áldott meg a sors. Kezdetben nem tudtam pontosan mi ejtett annyira rabul a könyveiben, de mostanában élesen kirajzolódott, hogy olyan bámulatosan mutatja be karakterei jellemét, külsejét, mimikáját, gesztusait, hogy a mégoly lebilincselő történetek szinte eltörpülnek a szereplők mellett, és valahányszor feltekintek a könyv lapjaiból, szinte magam előtt látom Dolores-t, akit a férje évekig bántalmazott, míg végül megelégelte és egy szép nyári napon megölte őt, vagy Trishát, a kislányt, aki egy családi kirándulás alkalmával eltéved az erdőben és egyedül kell megküzdenie a természet viszontagságaival és a vadállatokkal. Ebben az irományban 3 regényben illetve novellában szeretnék rámutatni az emberi viselkedés megannyi rétegére, amelyek igazán mély nyomot hagytak bennem, és amelyeket bátran ajánlok mindenkinek, mert biztosan a karosszékbe fog mindenkit szögezni. Ezek a könyvek felérnek egy remek mozival, sőt, talán azokon túl is mutatnak, hiszen Mr. King a képzeletünkre bízza a karaktereit, nekünk csak útmutatást ad róluk :)

A JonBenét Ramsey gyilkosság - 7.rész

A DNS minták vizsgálata és azonosításuk az elmúlt 20 évben rengeteget fejlődött. Dr. Henry Lee kutatóintézete New Havenben DNS vizsgálatokkal foglalkozik. Sok esetben a helyszínen rögzített DNS minta nem bizonyítja valaki bűnösségét vagy ártatlanságát. Nagyon fontos kérdés, hogy hol találták a DNS nyomot, hogy került az oda, az eseményeket pedig ez alapján úgy kell összerakni, mint egy kirakóst.

2020. február 4., kedd

Olvasnivaló: Edith Sheffer: Asperger gyermekei – Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban


Mindig nehéz olyan könyvről ajánlót írni, ami berágja magát az ember lelkébe és napokig nem ereszti. A második világháború, mint téma, mindig valami fajsúlyos dolgot vetít előre, s bár sokan úgy gondolják, hogy a holokauszt közel sem volt olyan borzasztó, mint amilyennek a feltárt bizonyítékok mutatják, rettenetes belegondolni, hogy emberek, akik a gyógyításra voltak hivatottak, a legsúlyosabb bűncselekmény, az emberölés megvalósítására fordították tudásukat. Nem egyszer. Több százszor, vagy akár több ezerszer.

2020. február 3., hétfő

Sorozatajánló: Mindhunter


Szomorú apropó kapcsán ajánlom újra a Netflix csatorna saját készítésű sorozatát, amelynek vázát John Douglas és Mark Olshaker Sorozatgyilkosok című könyve adta. A címe Mindhunter, szabadon magyarra fordítva annyit jelent Elmevadász, ami kitűnően tükrözi a Viselkedéskutató Egység munkáját. Nos, megtekintve immár mindkét évadot, kicsit vegyes érzelmekkel ugyan, de mégiscsak ajánlanám e sorozatot mindenkinek, aki érdeklődik a profilozás iránt.

Sorozatgyilkosok: David Berkowitz – „Sam fia” 2.rész


Július 30-án a húszesztendős Stacy Moskowitz és újdonsült barátja, Bobby Violante Coney Island közelében egy utcalámpa alatt megállt kocsijával. Az előttük parkoló autó tulajdonosa, Tommy Zaino a visszapillantó tükörben látta, amint egy férfi hátulról megközelíti az autójukat, fegyvert ránt elő és lekuporodva négyszer belelő az anyósülés felőli ablakba. Bobby arcát két golyó érte, amelyek megvakították, dobhártyája beszakadt. Stacy Moskowitz még eszméleténél volt, amikor a rendőrautó megérkezett. Harmincnyolc óra múlva azonban meghalt, az egyik golyó csupán a fejbőrét súrolta, egy másik viszont behatolt agyának hátsó felébe. Bobby életben maradt, de megvakult, viszont pontos leírást adott a gyilkosról: köpcös, a haja szőke, merev. Ez megfelelt Donna DeMasi és Joanne Lomino által szolgáltatott személyleírásnak, ám semmi köze sem volt Jody Valente és a DeMasi-Lomino esetben tanúskodó szomszéd által emlegetett sötét hajú, göndör figurához.
Berkowitz letartóztatása

2020. február 1., szombat

Oroszország kriminalisztikai talánya: a Djatlov-incidens


1959. január 25-én 9 gyakorlott fiatal hegymászó indult útnak az Ural hegység északi lejtőin, hogy egy kicsit kikapcsolódjanak az egyetemista élet stresszes hétköznapjaiból. Soha többet nem látták őket élve, a 9 holttestre megmagyarázhatatlan körülmények között találtak rá, az adatokat az akkori szovjet vezetés azonnal titkosítja, a találgatások és az összeesküvés elméletek azóta is gyarapodnak. Beszéljünk kicsit a Djatlov-incidensről.
Úton a halálba

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...