2020. február 10., hétfő

A JonBenét Ramsey gyilkosság - 9. rész

JonBenét boncolási jegyzőkönyvében az állt, hogy a gyomortartalomban gyümölcsdarabot találtak, ami ananászra hasonlított. A kislány teljesen megemésztette a vacsorát, amit White-éknél költött el a család, az ananászt azonban jóval a vacsora után fogyasztotta el. Az apa elmondása szerint a kislány kedvence volt a tejbe rakott ananász. A helyszíni szemle videón látható is az étkező asztalon egy tejjel és ananászdarabokkal teli tál, tehát valaki vagy valami félbeszakította a kislányt, hogy megegye azt. A tálon megtalálták Patsy és Burke ujjnyomát, valamint a mellette lévő teás poháron Burke ujjnyomait, azonban a kanál méretéből adódóan, ami a tálban volt, egyértelmű, hogy nem az anya készítette az ételt, mivel a kanál túl nagy volt a tálhoz.
Elképzelhető tehát, hogy az ételt és a teát Burke készítette magának. A kislány időközben lejöhetett a konyhába, meglátta a testvérét a kedvencét enni, belenyúlt kézzel a tálba és kivett egy darab ananászt. Schuler nyomozó megmutatta a helyszíni fotót Burke-nek és megkérdezte tőle mi van az asztalon a tálban. A fiú képtelen volt az egyszerű kérdésre válaszolni és egyértelműen kényelmetlenül érezte magát, ez jól látható a videón.
A terepasztal a villanyvonattal
Az interjú során kiderül, hogy Burke-nek az alagsorban van egy villanyvonata, terepasztallal, mellyel játszani szokott. A vonathoz tartozó sín darabjait az alagsorban s Burke szobájában is megtalálták a helyszíni szemle során. James Kolar visszaemlékezése alapján, a kislány testén talált két darab pontszerű sérülés kapcsán elektromos sokkoló után kezdtek nyomozni, majd amikor méretarányos képet készítettek a sokkolóról és a kislány testén talált sebekről, kiderült, hogy azok mérete nem egyezik., a sérülés tehát nem származhat sokkolótól.
A terepasztal a villanyvonattal
Az egyik nyomozó jelezte Kolarnak, hogy megtalálta a lehetséges nyomképzőt, mégpedig a vonathoz tartozó síndarab egyik darabkáját. Erről szintén méretarányos képet készítettek, és kiderült, hogy pontosan egyezik a síndarab két végének a mérete és helyzete a JonBenét testén talált nyomokkal. Elképzelhető, hogy miután az elemlámpával fejbe verték és a kislány eszméletét vesztette, a tettes a síndarabbal próbálta meg felébreszteni, vagy tesztelni, hogy még életben van-e. Ezt azonban minden bizonnyal nem egy felnőtt ember tenné így, egy felnőtt azonnal mentőt hívna, és nem böködné a kislányt egy síndarabbal.
Jim Clemente és Laura Richards is többször próbált John és Burke Ramsey-vel beszélni, azonban egyikük sem akarta megszólalni az ügy kapcsán.
Burke amint épp bemutatja, hogyan szúrhatták le esetleg a húgát
A nyomozócsapat összefoglalja az eseményeket a szülők elmondása alapján. Karácsony első napján a család este White-énknál vacsorázott, majd onnan hazaérkeztek. JonBenét aludt a kocsi hátsó ülésén, John vitte fel az ágyába. Burke még játszott az egyik ajándékkal, az apa segített neki összerakni, majd a fiú is aludni tért. Másnap reggel amikor Patsy az emeletről lejött, hogy kávét főzzön, megtalálta a váltságdíj követelő levelet a földön, majd ez után azonnal megnézte, hogy a kislány a szobájában van-e. Miután látta, hogy eltűnt, sikítva rohant a férjéhez, aki azt javasolta, hogy hívja a rendőrséget. A szülők elmondása szerint Burke mindvégig aludt és senki nem ébresztette fel. Senki nem kérdezte meg a fiút, hogy tudja-e mi történt, illetve tudja-e, hová tűnhetett a kislány. Miután Patsy felhívja a rendőrséget, a család barátait áthívja magukhoz. Ekkor érkeznek meg a rendőrök. John lemegy az alagsorba, elmondása szerint azt akarta kideríteni, hogyan juthatott be valaki a házba. Látja a részben nyitott ablakot és a bőröndöt az ablak alatt, majd visszatér a nappaliba, ahol a nyomozó közli, hogy át kell kutatni a házat. John tehát újra lemegy Fleet White-al az alagsorba, a borospince részbe, kinyitja az ajtót és megtalálja a kislány testét. Miután az apa beszennyezi a helyszínt és a kislányt többször is más-más helyre teszik, végül bekerül a boncterembe és elvégzik a boncolást. Dr. Werner Spitz elmondása szerint nagyon könnyű lett volna felderíteni az ügyet, ha a szülők az ügyvédek háta mögé bújva úgymond nem vágják rá az ajtót egyes kiegészítő vizsgálatokra, amik a nyomozást előbbre vihették volna. Jim Clemente szerint a szülők abszolút eltávolították magukat a nyomozástól, miközben a média útján azt akarták elhitetni, hogy teljesen együttműködnek.
A szúrásnyomok a kislány testén, melyek megegyeznek a játékvasút sín szélességével
A nyomozó csapat miután az összes lehetséges verziót megvizsgálta, azt az egyet találja majd a hitelesnek, amit a bizonyítékok is alátámasztanak, ez pedig az lehet, hogy azon az éjszakán az események elindítója egy csúnya baleset volt. A profilozók szerint a múltbéli viselkedés határozza meg mindig a jövőbeli viselkedést, s mivel a családban korábban nem volt gyermekbántalmazás és a kislány a szépségversenyek miatt óriási befektetés volt, kizárt, hogy a szülők szándékosan ártani akartak volna neki. Sem a viselkedésbeli, sem pedig a tárgyi bizonyítékok nem támasztják alá, hogy valaki külsősként hatolt volna be a házba és tette volna ezt a kislánnyal. A legvalószínűbb, hogy míg Jonbenét aludt, Burke a konyhában a teát és a tejbe rakott ananászt fogyasztotta. A kislány közben felébredt, talán megéhezett, lement a konyhába és ellopott egy ananász darabot Burke táljából. A fiú erre bedühödött, utána eredt és fejbe vágta az elemlámpával. Ami ezután történt, az már a történtek fedezése, ebben mindkét szülő tevékenyen részt vett, de a fiút valószínűleg kihagyták ebből. Úgy akarták beállítani a történteket, hogy egy szörnyeteg hatolt be a házukba és ő ölte meg a lányukat. Az azonban egyértelmű, hogy a Ramsey család mindent megtett annak érdekében, hogy az ügyet a rendőrök ne tudják megoldani, ezért is maradt megoldatlan a mai napig.
JonBenét sírja
Ugye mindenki emlékszik még a legelső rész elején tett célzásomra a Gyilkos elmék című sorozat egyik epizódjára? Nos, a szakértők, kutatók és tudósok által összeállított kép szerint ugyanez történt a Ramsey családban is. A nagyobbik gyermek véletlenül megölte a kisebbiket és a szülők megpróbálják menteni egyetlen életben maradt csemetéjüket azzal, hogy beállítanak egy helyszínt,  hazudnak, elhallgatnak, tévútra terelnek. A rendőrség pedig sajnos sok olyan tényezővel kell, hogy szembenézzen (befolyás, politika, pénz, hatalom), melyek nem éppen az ügy felgöngyölítésében segédkeznek. A sorozatban a profilozóknak sikerült kideríteni az igazságot, s idejekorán felismerték a kibontakozó pszichopátiás karaktert. A Ramsey ügy esetében ez a rekonstrukció sajnos nem egyenlő az ügy valódi megoldásával, de Jim Clemente és csapata meg van győződve róla, hogy egy új nyomozással még felelősségre lehetne vonni a tettest, ám lehet, hogy JonBenét soha nem kapja meg a végtisztességet, ami kijárna neki. Mindenki vonja le a maga következtetéseit, remélem ez a mini sorozat segített abban, hogy jobban és mélyebben megismerjük egy ártatlan kislány értelmetlen halálának körülményeit, és hogy a jövőben ugyanilyen eset ne fordulhasson elő.
Boldog család?

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...