2020. február 3., hétfő

Sorozatajánló: Mindhunter


Szomorú apropó kapcsán ajánlom újra a Netflix csatorna saját készítésű sorozatát, amelynek vázát John Douglas és Mark Olshaker Sorozatgyilkosok című könyve adta. A címe Mindhunter, szabadon magyarra fordítva annyit jelent Elmevadász, ami kitűnően tükrözi a Viselkedéskutató Egység munkáját. Nos, megtekintve immár mindkét évadot, kicsit vegyes érzelmekkel ugyan, de mégiscsak ajánlanám e sorozatot mindenkinek, aki érdeklődik a profilozás iránt.
A sorozat nagyjából úgy követi a Sorozatgyilkosok című könyvben leírtakat, ahogy azok ott is szerepelnek, de az évad közepe felé kezdi kicsit megkavarni az infókat. Egyértelmű, hogy a cél nem a könyv és a benne szereplők tökéletes másolata volt, azonban aki velem együtt olvasta, kicsit fintorogni fog némely epizód után. Érthető, hogy ha a könyvet másolatként vitték volna képernyőre, sokaknak egy idő után elég unalmas lett volna, ezért vittek bele a szerzők csavarokat és ezért nem teljesen azonos karaktereket alkottak a valódi résztvevőkkel.
John Douglas / Holden Ford
Kezdetnek itt van mindjárt Holden Ford ügynök, aki Jonh Douglas személyisége alapján teremtődött, és aki minden szereplő közül a legjobban hasonlít a valódi ügynökre. Douglas eltökéltségét és elhivatottságát szinte tűpontosan adja vissza, nekem egyébként ő a legszimpatikusabb karakter. Az események hasonló sorrendben zajlanak, ahogy szépen lassan elkezdődik a profilalkotás kialakulása, ahogy az ügynökök egyre több tapasztalat és információ során magabiztosabban kezelik az újabb és újabb ügyeket.

Ford ügynök társa, a Robert Ressler személye alapján megalkotott William Tench ügynök, aki nekem azonban csalódás. Ressler egy nagyon tapasztalt, okos és nyugodt ügynök volt, aki valójában alapítója volt a BAU-nak, és bár a sorozatban is Tench ügynök hívja el először Fordot a különböző rendőrkapitányságokra a viselkedéselemzést bemutató előadásokra, és később valóban együtt alapítják az egységet, Tench ügynök mégis valahogy kívülállóként mutatkozik be, aki sok mindent nem oszt  meg Ford-al és aki sok ötletért cseppet sem rajong, azonban a való életben ez a páros között egyáltalán nem így volt.
Robert Ressler  / William Tench
Szintén csalódás volt számomra a Dr. Ann Burgess karakterét bemutató Dr. Wendy Carr, aki a valóságban a pszichiátria professzora volt a Pennsylvaniai Egyetemen, továbbá Boston város egészségügyi hivatalának kutatási igazgatóhelyettese, emellett termékeny szerző, és már akkor országosan ismert, mint nemi erőszak és az abból eredő lelki szövődmények egyik vezető szaktekintélye. Ő volt az, aki négyszázezer dolláros támogatást szerzett az állami finanszírozású Országos Igazságügyi Intézettől. Azt tűzték ki célul, hogy kimerítő interjút készítenek 35-40 elítélt gonosztevővel, és meglátják, miféle következtetést tudnak levonni. Ann 57 oldalas kérdőívet szerkesztett a közreműködésükkel, amelyet minden egyes beszélgetésnél ki kellett tölteni. Pontosan ennek kialakulását mutatja be a sorozat, azzal az eltéréssel, hogy elég nagy konfliktusokat szül az ügynökök és Dr. Carr között, illetve számomra rejtélyes szál a doktornő leszbikus volta. Elképzelhető, hogy pontosan az volt a cél, a könyv és a sorozat több ponton térjen el egymástól, ám a tudományág valódi követőinek ez mindenképpen csalódás.
Dr. Wendy Carr / Dr. Ann Burgess
Az abszolút pozitívum azonban azoknak a hírhedt sorozatgyilkosoknak, és a velük készült börtöninterjúknak a bemutatása, amelyek megalapozták a viselkedéstudomány kialakulását és annak minőségi használatát a hasonló bűncselekmények megelőzésében. Olyan karakterek jelennek meg, mint Edmund Kemper, Jerome Brudos, Richard Speck, Monte Rissell valamint az itt a blogban nemrég tárgyalt Darrell Gene Devier, akinek a lelkén egy 12 éves kislány brutális megölése szárad. A második évad már előremutatott egyben a harmadik irányába is, melyben Dennis Rader, a BTK gyilkos karakterének folyamatos a jelenléte szinte minden epizódban néhány képkocka erejéig, azonban a legutolsó hírek szerint ezt a harmadik évadot lefújták. Nagy kár érte, mert kétségkívül nagyot dobott volna még a nézettségen egy ilyen horderejű sorozatgyilkos bemutatása. Ezt a feszültséget már a második évadban az atlantai  gyerekgyilkos, Wayne Williams után indított nyomozás, majd az elfogás is megalapozta.
A valódi Ed Kemper és sorozatbeli "énje"
Minden megváltoztatott tény és a karakterek személyiségének nem ismert vagy nem valós tulajdonsága ellenére a Mindhunter kiváló sorozat, ami sokat segít abban, hogy jobban megismerhető legyen, milyen lépésekben alakult ki a profilozás, mondhatni vizuális képet ad arról, amit John Douglas könyvében olvashattunk. Mindenkinek ajánlom, mert érdekes és hasznos, határozottan odaszegezi a nézőt a képernyő elé a két évad minden epizódja alatt. Nagyon bízom benne, hogy a jelenlegi visszalépés dacára egyszer majd a harmadik évad is leforgatásra kerül.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...