2020. április 7., kedd

Profilozók – Jim Clemente különleges ügynök


Jim Clemente neve két helyről lehet ismerős a számunkra. Ő az a volt profilozó, akik rengeteg tanáccsal látta el a Gyilkos elmék című sorozat stábját, hogy minél hitelesebben adhassák vissza a viselkedéselemzők munkáját, de a sorozat néhány epizódjának forgatókönyvét is ő írta, illetve kisebb szerepet is kapott néhány részben. Ő az a volt FBI ügynök, aki néhány tudós és nyomozó segítségével újra elővette a JonBenét Ramsey gyilkosság aktáját és egy televíziós mini sorozatban mutatta be, mi is történhetett valójában (ezt a blogban is bemutattam szintén minisorozatban). James T. Clemente az FBI egyik olyan volt ügynöke, aki méltán szerzett nevet magának a szakmában, s akit most megpróbálok bemutatni.
FBI SSA Jim Clemente
James T. Clemente San Mateo-ban, Kaliforniában született, de New Yorkban nőtt fel. Van egy öccse, Tim Clemente. Gyermekként diszlexiával diagnosztizálták, amit a Bronxi Fordham Egyetem évei alatt kezeltek, így főszakon vegyészként végzett, a mellékszak pedig filozófia volt. Egyből ezután a Fordham jogi karát is elvégezte, ahol jogi doktorátust szerzett. Amíg az FBI Viselkedéskutató egységénél dolgozott, Washingtonban élt, nyugdíjazása óta legtöbb idejét Los Angelesben tölti.
Jelenleg igazságügyi szakértőként és szaktanácsadóként dolgozik polgári perekben a Park Dietz & Associates cégnél, illetve bűnügyek kapcsán a The Academy Group Inc- nél. Ahogy már említettem, szaktanácsadó, író és producer is tévéműsorok és játékfilmek elkészítésénél.

2009. október 30-ai nyugdíjba vonulása előtt 1998-tól kezdve az FBI Quantico-i Viselkedéskutató egységénél dolgozott, ahol nemzetileg elismert szakértőnek számított a szexuális bűncselekmények nyomozásánál, a szexuális elkövetők viselkedésének vizsgálatánál, a gyermekkori szexuális abúzus és a gyermekpornográfia kapcsán. Clemente több ezer olyan ügyben nyomozott, ahol gyermekekkel kapcsolatos erőszakos és szexuális bűncselekmények történtek, gyermekek szexuális viktimizációja történt, valamint több száz áldozatot és elkövetőt hallgatott ki. Igazságügyi szakértőként ország és világszerte is több előadást tartott a fenti témákban. Mielőtt az FBI-hoz csatlakozott volna, ő vezette New York város jogi részlegén a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel foglalkozó ügyészségi csapatot Bronx-ban.
Clemente beépített rendőrként dolgozott, amely során egy nagyon termékeny szexuális bűnözőt sikerült börtönbe juttatni, aki tanárként gyermekek tucatját molesztálta. Ennek a munkának az eredményeképpen vették fel az FBI-hoz. Első megbízatását a New York-i területi irodánál kapta, amely összeköttetésben dolgozott a New York-i rendőrség bankrablásokkal és gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó különleges egységével. Ezután Little Rock-ba került a független tanácsadói irodába, ahol a Whitewater ügyön dolgozott, és vádat emelt Web Hubble ellen. 1995-ben a Washingtoni területi irodánál tevékenykedett, ahol gyilkossági döglött ügyekkel és kiemelt bűncselekményekkel foglalkozott. 1998-ban előléptették felügyeleti különleges ügynökké és a Viselkedéskutató egységhez került, ahol viselkedéselemzőként (profilozóként) dolgozott sorozatgyilkosságok, sorozat nemi erőszak, gyilkosság, kétes halálesetek, szexuális és erőszakos bűncselekmények kapcsán egészen nyugdíjba vonulásáig.
A JonBenét Ramsey ügy nyomozó csapata
A szeptember 11-ei terrortámadás során az elsők között volt a helyszínen, melynek hatására 50 másik rendőrrel és tűzoltóval, valamint 8 másik FBI ügynökkel együtt rövid időn belül nyirokcsomó daganatot diagnosztizáltak nála. Csontvelő transzplantáción esett át.
A gyilkos elmék című sorozat kapcsán jó barátságba került Mandy Patinkin színésszel (Jason Gideon ügynök), akin keresztül sikerült jó kapcsolatot kialakítania a többi szereplővel, mivel ez idő tájt kezelték a daganatos megbetegedését. Az első évad óta informális tanáccsal látta el őket a profilozás mikéntjéről. Ebben az időben visszatért saját munkájához, de nagyszerű lehetőségnek tartotta a szereplők „tanítását”, mivel a sorozat nagyon pontos képet ad a közvélemény számára a viselkedéselemzők munkájáról. A sorozat egy óra alatt 18 millió emberhez ér el, míg ő a pályafutása során kb. 50.000 rendőrtisztet volt képes világszerte az előadásaival elérni.
Clemente a David Rossi ügynököt alakító Joe Mantegna-val
Így nyilatkozott erről: „Találkoztam Ed Bernero-val, a fő producerrel. Kiderült, hogy korábban rendőr volt. Azt mondtam neki, hogy nagyon szívesen segítek, amíg ők is hagyják, hogy végezzük a munkánkat és nem sértik meg azt. Azt kérdezte, mit értek ez alatt? Elmondtam neki, hogy ha a sorozatban megsértik a rendőröket, vagy úgy állítják be, hogy az ügynökök elveszik tőlük a nyomozást, akkor a valódi rendőrök azt fogják gondolni, hogy ők ilyenek. De ha együtt dolgoznak a zsarukkal, és biztosítják őket arról, hogy ez az ő ügyük és az ügynökök csak segítenek, ha ezt meg tudja valósítani, akkor örömmel segítek. Most már a 9. évadnál segédkezem.”
Első epizódját a sorozatba még aktív FBI ügynökként írta. Nyugdíjazása után évadonként egy epizódot írt, Jim Clemente néven. Ahogy korábban említettem, kisebb epizódszerepekben tűnik fel a sorozatban, a „Gabby” című részben, mint pedofil. A „Badge and Gun” címűben Ed Schulzbach-ot testesíti meg, egy korábbi FBI ügynököt, aki Andrew Meeks áldozata lett. A „Lucky Strikes” című részben pedig rendőrtisztet alakít.
A hatodik évadtól a sorozat hivatalos technikai tanácsadója lett, a tizenegyedik évadtól pedig önálló producer.
Clemente a Hotchner ügynököt alakító Thomas Gibsonnal
A fő karakterek, mint Jason Gideon és David Rossi ügynökök részben Jim Clemente személyén és FBI-os karrierjén alapulnak. Derek Morgan ügynök háttér sztorija pedig, mely során egy volt mentora gyermekkorában szexuálisan molesztálta, Jim valóságban szerzett tapasztalatain alapul.

A következőkben egy vele készített interjúból szemeztem. Arra a kérdésre, hogy mi a profilozás, így válaszolt:
 „A profilozás egy bűncselekmény vagy sorozat bűncselekmény visszafejtése. A bemutatott viselkedésből visszafelé dolgozunk ahhoz a személyhez és ahhoz a személyiséghez, aki elkövette ezt a bűncselekményt, mivel minden elkövető egy bizonyos áldozatot választ egy bizonyos időpontban, egy bizonyos helyen, egy bizonyos módon, egy bizonyos okból. A döntései öntudatlanul felfednek dolgokat róla: mik a szenvedélyei, milyen fizikai képességei vannak, stb. Mindezen dolgok felfedik, hogy milyen ember, és mi ezt az információt arra használjuk, hogy irányítsuk a nyomozást.”
Clemente a Derek Morgan ügynököt alakító Shemar Moore-al
A profilozók kiképzéséről Quantico-ban:

„Ahhoz, hogy valaki FBI ügynök legyen, meglehetősen versenyképes folyamaton kell átesnie. 13.000 FBI ügynökből 25 profilozót választanak ki. Kb. 50-en vagy 60-an vannak olyanok, a jelenlegi és visszavonult profilozók közül, akiket valaha kiképeztek. Figyelembe kell venni, hogy legkevesebb 10 éves nyomozói tapasztalat és felsőfokú végzettség szükséges. Ha valaki bekerül az egységbe, 560 órás kurzuson kell részt venni. Ezek törvényszéki pszichológia, kihallgatás, kétes halálesetek nyomozása, stb., mindez posztgraduális (egyetem utáni) szinten. A világ leghíresebb szakértői jönnek a kurzusainkra tanítani, mint pl. Dr. Reid Meloy. Dr. Robert Hare a pszichopátiáról, Dr. Park Dietz az abnormális pszichológiáról tanított. Ezek után két éves gyakorlati időt kell eltölteni a négy viselkedéselemző egység mindegyikében.
A gyilkos emlék ügynökei és Clemente Quantico-ban
A szexuális elkövetőkről:

A szexuális elkövetők spektrumának egyik végén az eseti elkövető áll, valaki, aki nem fantáziál szexuális bűncselekmények elkövetéséről, de az adott körülmények esetén, a megfelelő stressz szinten, a megfelelő mámor szintjén, ez a személy elkövethet szexuális bűncselekményt. A másik végén az a személy áll, aki fantáziál erről, kényszerűen gondol rá, tervezi, majd végül ilyen bűntettek sorát követi el. Az eseti és a szándékos elkövető adja a spektrum két végét, de e között létezik egy óriási szürke terület, és vannak emberek, akik bárhová beleeshetnek ebbe a területbe. A nyomozó rájön, hogy nem lehet csak úgy beskatulyázni egy személyt, hanem ezen a nagy spektrumon kell megtalálni. Idővel elmozdulhatnak ezen a spektrumon, de tudni kell, hogy nem rendelkeznek ugyanazon jellemvonásokkal és jellegzetességekkel.
Hogy szúrja ki a profilozó, ha valaki hazudik?:

A kulcs nem egy bizonyos dolog; ránézni valakire, vagy egyenesen a szemébe nézni, megérinteni a hajunkat, megérinteni az ajkunkat, eltakarni a szánkat. Ezek lehetséges jelzők, de minden embernek mások a mutatói. A valódi kulcs ahhoz, hogy megmondhassuk, valaki hazudik-e vagy sem, a viselkedésben bekövetkező változás, nem pedig egy specifikus viselkedés. Úgy tud minél jobban valaki meghatározni egy személyt, hogy megfigyeli milyen, amikor nyugodt, aztán bonyolult kérdéseket tesz fel, amikor is láthatóvá válik a viselkedésbeli változás, ami megmutatja, hogy az illető stressz alatt áll, főleg, mert ilyenkor megpróbál megtéveszteni. Ez tehát meglehetősen gyakorlati dolog, amit bárki meg tud valósítani. Csak olyan embereknél kell alkalmazni, akiket kevésbé jól ismerünk.
Mitől lesz valakiből sorozatgyilkos?:

Ez a biológia, pszichológia és a szociológia keveréke. A biológia adja a genetikai részt, amivel megszületünk. A pszichológiából és a személyiségből egy adott mennyiséggel rendelkezünk a születésünkkor, de ez fejlődik az egész életünkön keresztül. Aztán ott vannak az életünkben történő események, a szocializációnk. Én azt szoktam mondani: a genetikád megtölti a fegyvert, a személyiséged céloz, az életed eseményei pedig meghúzzák a ravaszt. A legfontosabb dolog, amit az embereknek mondani szoktam, hogy ezek az elkövetők nem egyformák, nem hordanak sorozatgyilkos szemüveget és nincs három nevük. Van egy olyan típusa ezeknek az elkövetőknek, akiket a „rendes fickó” elkövetőnek nevezünk, akiről nem hinnék el, hogy mit tett. Hányszor mondják azt a szomszédok valakiről, akiről kiderül, hogy sorozatgyilkos, hogy „pedig milyen csendes, rendes fickó volt. Nem gondoltam volna róla.” Ez azért van, mert azt hiszik, hogy a rossz emberek mind szörnyeteg ragadozók. Nem hiszik el, hogy a mosolygós rendes fickó, a szomszéd, a munkatárs, a szerelő is lehet az.

Nincsenek konkrét fizikai és személyiségbeli jegyei annak, hogy valaki sorozatgyilkos vagy sem. A bűnözői viselkedés, tipikusan, nagyon egyedi, egyéni, a szexuális ragadozó pedig nagyon, nagyon egyedi. Amit az embereknek tenniük kellene, az az, hogy nem úgy gondolnak a bűnözőkre, mint szörnyeteg ragadozókra, hanem mint átlagos emberekre. Akkor nem tévesztik el őket, ha a gonosz embereket keresik. 

Évi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...