2020. május 1., péntek

Peter Sutcliffe - A Yorkshire-i Hasfelmetsző


Felesége gondoskodó, figyelmes, szokásaihoz ragaszkodó emberként jellemezte, de az ártatlanság álarca mögött a XX.század egyik legelvetemültebb sorozatgyilkosa bújt meg.
Első áldozatát 1975. október 30-án ölte meg, egy prostituáltként dolgozó nőt a yorkshire-i Leedsből. Számos csapást mért egy kalapáccsal a nő koponyájára, majd egy kiélezett csillagcsavarhúzóval – ez vált később szimbólumává – tizennégyszer beleszúrt a felsőtestébe, hasába. A rendőrség először úgy vélte, hogy a prostituáltak körében gyakran előforduló balesettel állnak szemben, de amikor a második utcalányra is rátaláltak ötven brutális szúrt sebbel a testén, megállapították, hogy a két gyilkosságot egy és ugyanaz a személy követte el. Több mint három évig nem sikerült kideríteniük, hogy ez a két eset kapcsolatban áll két korábbi, nem prostituált áldozatot követelő gyilkossággal.

1976. május 9-én egy sötét szakállú férfi rátámadott egy fiatal nőre. A nő sikítozott, a férfi pedig elfutott. Közel egy évvel később egy másik áldozat holttestére bukkantak a rendőrök. Három ütést mértek rá kalapáccsal, és több mint húsz szúrást kapott egy csavarhúzóval, bicskával. Ekkor kapta a gyilkos „Hasfelmetsző Jack” után a „Yorkshire-i Hasfelmetsző” nevet.
Valóságos pánik tört ki Leedsben, Chapeltown vöröslámpás negyedében. Sokan elköltöztek messzire, Londonba, Manchesterbe vagy Birminghambe, mások csak néhány mérfölddel arrébb, Bradford városának közelébe. Hasfelmetsző követte őket: 1977. április 23-án egy újabb hasonló módon megölt és összeszúrt prostituált holttestére találtak saját véráztatta ágyában. Két hónappal később pedig egy tisztességes, tizenhat éves bolti alkalmazottat gyilkoltak meg hasonló módon.
A gyilkosságok sora folytatódott Manchesterben, majdnem negyven mérföldre Leedstől, éppúgy, mint Huddersfieldben és Bradfordban. Már több mint kétszáz rendőr vett részt a nyomozásban, de nem jutottak közelebb Hasfelmetszőhöz. Aztán a gyilkos majdnem egy évig szünetet tartott. 1979. április 4-én egy újabb gyilkosságot követően az esettel megbízott legfelsőbb nyomozó, George Oldfield két levelet kapott „Hasfelmetsző Jack” aláírással, majd később egy kétperces kazettafelvételt.
„Jack vagyok. Úgy tűnik eddig nem volt szerencséjük elkapni. A legnagyobb tiszteletem az Öné, George, de nem áll közelebb ahhoz, hogy elkapjon, mint négy évvel ezelőtt. Amikor elkezdtem gyilkolni. Észrevettem, George, hogy a fiúk elnézően bánnak magával, hát igen, nem lehet valami kellemes, ugyebár? Az egyetlen eset, amikor közel voltak ahhoz, hogy elkapjanak, Chapeltownban történt, amikor meg voltam zavarodva. Az is egy egyenruhás zsaru volt, és nem nyomozó. Figyelmezettem márciusban, ismét lecsapok…de nem jutottam el odáig. Még nem tudom pontosan mikor csapok le újra, de egész biztosan valamikor idén, talán szeptemberben, vagy októberben, esetleg korábban, ha lehetőségem nyílik rá: még rengetegen vannak, akiket le kell ütnöm. Sosem tanulnak ebből, ugye George…még egy ideig ez így megy majd. Nem úgy tűnik, hogy hamarosan el tudnának csípni. Még akkor is, ha esetleg a közelembe kerülnének, talán én lépek először. Hát, jót beszélgettünk, George…”
Peter Sutcliffe
A közlések más irányba terelték a rendőrségi nyomozást. Hangmérnökök azonosították az akcentust és megállapították, hogy a gyilkos Északkelet-Anglia Wearside körzetéből származik, a felvételt pedig lejátszották kocsmákban, klubokban, abban a reményben, hogy valaki felismeri majd. Egy ingyen hívható számon is meg lehetett hallgatni a felvételt, de hiába hívták több ezren, a rendőrség nem jutott közelebb a gyilkos személyéhez. George Oldfield kimerült és szívrohamot kapott. Leváltották, és néhány elfecsérelt hét próbálkozásait követően az a gondolat merült fel, hogy Hasfelmetsző Jack esetéhez (amire nagyon emlékeztetett) hasonlóan az üzenet csupán egy olyan elégedetlenkedő rendőr tréfája volt, aki valamiért haragudott Oldfieldre.
Időközben a gyilkos nem ragadt le a prostituáltaknál, az útjába kerülő magányos nőket is gyilkolta: egy tizenkilenc éves hivatalnokot, egy egyetemista diákot és egy középkorú bejárónőt. 1980 októberében és novemberében két nő túlélte a támadást. November közepén ismét meggyilkolt egy fiatal egyetemista lányt – ez volt az utolsó gyilkossága.
1981. január 2-án a gyilkos felszedett egy prostituáltat Sheffieldben. Néhány perccel később az autót megállította egy járőröző rendőr, és a gyors számítógépes ellenőrzés megállapította, hogy a rendszámtábla lopott. Előzetes letartóztatása során a sötét szakállas férfi elárulta az igazi nevét: Peter Sutcliffe-nek hívták. Másnap megtalálták az elhajított kalapácsot és csavarhúzót és a rendőrőrs ciszternájában elrejtett kést. Mikor mindezt közölték Sutcliffe-el, ennyit mondott: „Úgy tűnik rátaláltak a Yorkshire-i Hasfelmetszőre…igen, én vagyok az.”
A tárgyalás során Sutcliffe előre meg nem fontolt szándékkal elkövetett emberölésre hivatkozott, azonban tizenhárom rendbeli gyilkosságért, hét gyilkossági kísérletért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
Sutcliffe letartóztatását megelőzően az FBI emberei a gyilkosság színhelyén készült fotókat akarták látni (amelyek nem álltak rendelkezésre), a brit rendőrök azonban szkeptikusak voltak, nem gondolták, hogy az FBI bármit is hozzátenne az eset részleteinek feltárásához. Mindenesetre lejátszották a „Hasfelmetsző felvételét” (amit még akkor a Yorkshire-i Hasfelmetszőnek tulajdonítottak), végén pedig Robert Ressler így szólt: „Természetesen Önök is észrevették, hogy a felvételen nem a gyilkos beszél.” John Douglas egyetértett vele: „Az Önök által leírt helyszín és ez a felvétel…ez nem a Hasfelmetsző hangja. Csak az idejüket pazarolják ezzel.”

Egy rögtönzött profil felállítását követően a két férfi azt mondta, hogy a Hasfelmetsző nem olyasvalaki, aki tárgyalna a rendőrséggel. Egy „szinte láthatatlan” magányos ember, a húszas éveinek végén, vagy harmincas éveinek elején, aki talán kimaradt az iskolából, vagy nem fejezte be a felsőfokú tanulmányait. A gyilkosságok színhelyére észrevétlenül el tudott jutni, mert munkájából adódóan rendszeresen ott jár: taxi- vagy teherautó sofőr, postai dolgozó vagy esetleg rendőr. Lehetséges, hogy kapcsolatban állt egy nővel, de évek óta egyre súlyosbodó komoly mentális problémákkal küzd, és gyilkosságaival a nőket általában bünteti.
Amikor a harmincöt éves „Yorkshire-i Hasfelmetszőt”, Peter Sutcliffe-t letartóztatták, kiderült róla, hogy házasember és teherautósofőr egy műszaki cégnél. Tizenöt éves volt, amikor hosszú iskolakerülést követően kimaradt az iskolából és huszonegy éves, mikor megismerkedett a tizenhat éves Sonia Szurmával, akit feleségül vett. A házasságuk előtt együtt töltött hét évben többször szakítottak, vadul veszekedtek, majd házasságuk első évében Sutcliffe elkövette az első gyilkosságot.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...