2020. május 29., péntek

Magyar sorozatgyilkos – Kovács Péter, a martfűi rém - befejező rész


Kovács Péter 1957. július 22-én a tiszaföldvári Táncsics moziban az este hétkor kezdődő Visszaélés című, argentin filmet nézte, melyben egy férfi erőszakoskodott egy nővel. Ez olyan hatással volt Kovácsra, hogy a film vetítése közben elhagyta a mozit, a kerékpárjával pedig elindult, hogy gyakorlatilag leutánozza mindazt, amit a fenti jelenetben látott.
Hajduk Károly színművész Kovács Péter szerepében

Egészen a martfűi cipőgyárig biciklizett, ahol este tíz óra körül a műszakja végén hazainduló Szegedi Margitot kezdte el követni. A lány ismeretlen volt számára. Az út menti vasúti sín mellől magához vett egy fémdarabot, majd amikor a lányt utolérte, a biciklit az útra dobva, az áldozatával szemben állva, fejbe verte őt a vasrúddal. az eszméletlen lány testét behúzta a kukoricásba, lemeztelenítette, fojtogatta, miközben önkielégítést végzett. Az ájult nőt bevonszolta a közeli vizesárokba, ahol Szegedi Margit megfulladt. (1957. július 22. – Szegedi Margit)
Sopsits Árpád filmjének plakátja
Öt évvel később, 1962. március 5-én, ugyancsak a tiszaföldvári moziba indult, akkor már a Danuvia márkájú motorjával. Útközben azonban találkozott Sipos Ilonával, akit úgy ismert, mint aki „könnyen barátkozik férfiakkal”. A nő felpattant a férfi mögé a motorra és elindultak Szolnok irányába. A 442-es úton megálltak a Tisza közelében, az ártérre gyalogoltak, ahol közösülni próbáltak, ám Kovács miatt az aktus meghiúsult, a férfi viszont fojtogatni kezdte a nőt, amitől izgalmi állapotba került. A fojtogatástól alélt nő mellett önkielégítést végzett, majd a nő szájába tömte annak melltartóját, nyakára madzagot, arra meg egy nagy követ kötött, a testét a Tiszába dobta. (1962. március – Sipos Ilona)


1963. november 13-án este, otthonában Kovács Péter a Bűn és bűnhődés című filmdrámát nézte, melynek hatására ismét erőszakos képzetek lettek úrrá rajta. A felesége mellől felállva, kalapácsot vett magéhoz, motorra ült, akkor már egy Pannóniája volt, és Tiszaföldvárról Homokra indult. A vasútállomásnál állt meg, ahol éppen az este tíz után beérkező vonat ért be Martfű felől. A vonatról leszállt a 33 éves Szabó Istvánné, akit Kovács pár méterrel a háza előtt kalapáccsal leütött. Az asszonyt levetkőztette, fojtogatta, majd önkielégítést végzett. Vélhetően megzavarták, mert anélkül, hogy tettét befejezte volna, felpattant a motorjára és hazament. A nő koponyatörést és agysérülést szenvedett, de megmentették az életét. (1963. november 13. – Szabó Istvánné)
Az igazi Kovács Péter a bizonyítási kísérlet közben
1964. március 21-én este Kovács ismét a tv előtt ült, ahol a Tenkes kapitánya című sorozat ment. Az egyik erőszakos jelent hatására ismét izgalomba jött, a kalapácsot magához véve gyalog elindult a településen, és a Csugó-gödör mellett a sötétben leütötte a 42 éves Sinka Józsefnét, aki nem sérült meg súlyosan, sikoltozni kezdett, mire Kovács elmenekült. (1964. március 21. – Sinka Józsefné)

1965. március 20-án a 14 éves Méhész Évának már nem volt ekkora szerencséje. Ő az esti órákban találkozott össze a tiszaföldvári vásártéren álló kútnál Kováccsal, aki éppen a Skoda teherautóját mosta. Ismerte a lányt, így nem sokkal később Éva már a férfi autójában ült. A férfinek eszébe jutott, hogy jó volna ezzel a lánnyal is azt csinálni, amit Sipos Ilonával tett, ezért a teherautóban megverte, megfojtotta a lányt, levetkőztette, önkielégítést végzett, majd közel ahhoz a helyhez, ahol Sipos Ilona testétől megszabadult, a lányt a Tiszába dobta. (1965. március 20. – Méhész Éva)
Lecsapni készül a rém
1967. júniusában aztán, az utolsó áldozat, Szekeres Károlyné életét is kioltotta a rém. Június 18-án sógorával, Harangozó Lászlóval és a nővel együtt Kovács a tiszaföldvári kocsmában italozott. Másnap a férfi a Skoda teherautójával árut szállított a martfűi cipőgyárba, a gyár egyes számú portájánál a jármű a sorompóláncnak ütközött, ami kitörte annak oldalsó szélvédőjét. Az üvegszilánkok beborították az egész utasteret. Este a kettes számú portánál bevárta a műszakból hazafelé, Tiszaföldvárra tartó Szekeresnét. Miután felvette a nőt, egy helyen leállította az autót, megtámadta, megfojtotta az asszonyt, levetkőztette, önkielégítést végzett, majd késsel levágta a nő melleit. (1967. június 20. – Szekeres Károlyné)

Kovács beismerő vallomása után, annak megvádolása előtt, Kirják Jánost ki kellett engedni a 11 éves, ártatlanul töltött büntetéséből. 1968-ban történt ez meg, semmilyen kárpótlást nem kapott soha, egyedül élt a nyolcvanas években bekövetkezett haláláig. Kovács Pétert halálra ítélték, amit a Legfelsőbb Bíróság és a Népköztársaság Elnöki Tanácsa is jóváhagyott.
A martfűi rémet, aki tiszaföldvári volt, 1968. december 1-én akasztották fel.
Méhész Éva biciklije
A Duna Tv ridikül című műsorának május 22.-ei adásában a profilozásról beszélgettünk Dióssy Klári műsorvezetővel, Ficsor Karolina rendőr alezredessel, Baráth Katalin íróval és meglepetés vendégünkkel, Hajduk Károly színművésszel, aki a Martfűi rém című filmben Kovács Pétert alakította. A műsorban felmerült a kérdés, hogy ebben a kis közösségben hogyan nem tűnt fel, hogy ezzel az emberrel bizony valami nagy baj lehet. Hiszen a rendezett családi és munkahelyi életet élő, csendes és rendes Kovács Péterre sem a környezete, sem a gyilkosságok után őt meghallgató rendőrök sem gyanakodtak. Erre is próbáltunk választ találni a beszélgetés során. Az alábbi linken visszanézhető a műsor:


Pillanatfelvétel a Ridikül című műsor adásából
Sopsits Árpád 2016-ban nagyszerű filmet készített Kovács Péter szörnyű tetteiről. A rendező több évtizedes kutatómunka után alkotta meg a kissé nyomasztó, de annál izgalmasabb moziját, melyben a valóságos eseményeket néhány fiktív mozzanattal tűzdelte meg. Érdemes megnézni, maradandó lesz mindenki számára.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...