2020. május 8., péntek

Olvasnivaló: Michelle McNamara – Eltűnök a sötétben (Hajsza a Kaliforniai Gyilkos után)


„A szörnyek visszavonulnak, de nem tűnnek el soha. Most is, miközben ezt írom, meghalnak és újjászületnek.”
Joseph James DeAngelo, a Keleti Területek Erőszaktevője, vagy más nevén a Kaliforniai Gyilkos az 1970-es évek végétől több, mint tíz évig tartotta rettegésben Kalifornia állam lakosságát, míg 2018-ban, 72 éves korában végül bilincs kattant a csuklóján.

DeAngelot 12 rendbeli emberöléssel és 51 rendbeli nemi erőszakkal vádolták meg. Legalább 10 különböző megyében garázdálkodott állam szerte, az FBI 2016-ban 50 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére, míg végül 2018. április 25-én saját otthonában fogták el, Sacramento külvárosában, Citrus Heightsban, ahol 1983 óta lakott.
 „A rendőrségi jelentés összeállításának egyik sarkalatos pontja, hogy minek nevezze az ember az ismeretlen támadót. Leggyakrabban a „gyanúsított” szót használják, de alkalmanként előfordul az „elkövető” vagy egyszerűen a „férfi” kifejezés is. A danville-i jelentés írója azonban egy komor, egyértelmű szót talált, amely jelentésében és hangvételében mintha vádlóan mutogatna a dokumentum minden egyes lapjáról. Azután sem tudtam szabadulni tőle, amikor először olvastam. Magamban én is ezzel az egyszerű terminussal hivatkoztam a KTE-re, amikor hajnali háromkor éberen hevertem az ágyban, és a rögeszmésen gyűjtögetett, nem igazán célravezető nyomok és teljesen átlagos személyleírások elemei forogtak a gondolataimban. Csodáltam a kifejezés mögött álló rendíthetetlen egyszerűséget.
A felelős.”

DeAngelo titokban figyelte meg kiszemelt áldozatait, tökéletesen ismerte szokásaikat, a napirendjüket, majd a kertvárosi házakba behatolva éjszaka, váratlanul támadta meg őket. Maszkban, gyakran félmeztelenül, kést szorítva a torkuknak. Ez a sorozatgyilkos a hálószobák démonává vált, a legjobb detektívek és rendőrök mégsem tudták azonosítani és elkapni. A támadások végül abbamaradtak, a gyilkos pedig hosszú időre eltűnt a sötétben.
Michelle McNamara
Michelle McNamara nem érhette meg könyve megjelenését, amelyben harminc évvel később eredt az elkövető nyomába. Az általa készített jegyzetekből, kutatási anyagokból szerkesztették meg barátai azt az összefoglalót, amely hűen ábrázolja, mennyire rögeszméjévé vált e pszichopata gyilkos kilétének felfedése, az elhunyt áldozatok családtagjai és a túlélők számára a lezárás lehetőségének megadása. Michelle bűnügyi újságíróként dolgozott és a True Crime Diary blog szerzője volt. Gyermekkori események indították el erre az útra, amikor közvetlen lakókörnyezetében brutális gyilkosság történt, mely egy életre meghatározta érdeklődési körét.

„Michelle vesszőparipája nem a Fekete Dália gyilkosa, a Zodiákus vagy Hasfelmetsző Jack volt, a hírhedt megoldatlan bűnesetek főszereplői, akiknek „életműve” – és a nyomozással kapcsolatos dokumentumok száma – viszonylag kicsi. Michelle egy olyan szörnyeteg után nyomozott, aki legalább ötven nőt megerőszakolt, és legalább tíz embert megölt. Legalább ötvenöt helyszín és bizonyítékok ezrei tartoztak az ügyhöz.”

Ez Európa kiadó gondozásában megjelent tényregény részletesen, alaposan és érdekfeszítően mutatja be Michelle hajszáját a hírhedt és rettegett gyilkos után. A nyomozók, akikkel felvette a kapcsolatot az ügyek kapcsán szerte Kalifornia államban, mind úgy nyilatkoztak róla halála után, hogy megállta volna a helyét a nyomozók között. Olyan precizitással és alapossággal kutatott fáradhatatlanul, hogy az bármely rendőr érdemére vált volna.
A könyv három részből épül fel, az elsőben megismerhetjük a Keleti Területek erőszaktevője, a Kaliforniai Gyilkos akkor még ismeretlen profilját, valamint Michelle életének egyes részeit, motivációját. A második rész behatóbban és részletesen vizsgálja az elkövető több mint egy évtizedes "munkásságát", a konkrét eseteket, az elkeseredett küzdelmet a pszichopata sorozatgyilkos utáni hajszáért, az ügy felgöngyölítéséért. A harmadik rész pedig egyfajta összegzés és lezárás, Michelle férjének és az ügyben érintettek gondolatai.
Joseph DeAngelo
Michelle McNamara az élete nagy szeletét szentelte annak, hogy elkapjon egy arctalan gyilkost, aki a sötétben rejtőzve, nőket és férfiakat egyaránt rémületben tartva, tombolt, erőszakolt és ölt. Michelle egészsége megsínylette ezt és egy diagnosztizálatlan betegség valamint a túlhajszolt életmód miatt nem érhette meg, hogy lássa, amint elkapják a rémet, hogy kutatása könyv formájában kapjon teljességet.

„Egy nap majd autó áll meg a házad előtt, a motor megáll. Léptek közelednek az ösvényen. Így ér véget számodra a történet.” – jósolta meg a gyilkoshoz írott levelében, mely a könyvben a „Levél egy idős férfihoz” címet kapta. Michelle érezte, tudta, hogy eljön majd az idő, amikor a bűnös meglakol.

„Michelle egy könyvet hagyott hátra, ami remélem, segít abban, hogy az emberek megérthessék, miken megy át egy adott személy és környezete akkor, amikor egy olyan szörnyeteg, mint a Kaliforniai Gyilkos - Joseph DeAngelo, a sértett kobold, a saját ostoba történetének félreértett főhőse - felforgatja a valóságot, hogy érdemtelenül nyomot hagyhasson a világon.”

Mindenkinek ajánlom a könyvet, kitűnő olvasmány!


Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...