2020. május 11., hétfő

Most akkor pszichopata vagy szociopata?


Mostanában feltűnt, hogy a médiában nagyon sok helyen felkapott, mondhatni trendi lett a pszichopata vagy szociopata jelző. Az is feltűnt, hogy sok helyütt úgy használják ezeket a kategóriákat, mintha az időjárásról cseverésznének és épp az aktuálisat kellene jellemezni.
Ha fellapozunk egy-egy pszichológiai szakkönyvet és a tárgymutatóban rákeresünk a pszichopata szóra, azonnal át fognak irányítani bennünket az antiszociális személyiség jelenségéhez.

Arra gondoltam, ideje lenne tisztázni, milyen is az antiszociális személyiség, mit takar a pszichopátia és milyen is az aki szociopata.

Az antiszociális személyiség kategóriájába sorolt, gyakran "pszichopatáknak" vagy "szociopatáknak" nevezett személyek jellemző módon semmibe veszik és rendszeresen megsértik mások jogait. A szerfogyasztáshoz kapcsolódó rendellenességeken kívül ez a viselkedészavar áll leggyakrabban a felnőttek által elkövetett enyhébb és súlyosabb bűncselekmények hátterében. Jóllehet a személynek legalább 18 évesnek vagy annál idősebbnek kell lennie, az antiszociális viselkedés egyes mintái gyakran már 15 éves kor előtt jelentkeznek iskolakerülés, otthonról való elszökés, verekedés, állatokkal vagy emberekkel szembeni fizikai kegyetlenség, mások vagyonának szándékos rongálása, gyújtogatás, rendszeres lopás és hazudozás formájában. Az ilyen gyerekek egy részénél impulzuskontroll-zavar fog kialakulni, míg más részük a legjobb úton halad az antiszociális személyiséggé válás felé.
A mindennapi életben feltűnő lehet, hogy többségük képtelen huzamosabb ideig egy munkahelyen megmaradni; gyakran egyszerűen nem mennek be dolgozni, és igen könnyen otthagyják állásukat. Rendszerint felelőtlenül bánnak a pénzzel, így anyagi kötelezettségeiknek sem tesznek eleget.
Amennyiben ingerlékenyek és agresszívek, gyakran provokálnak verekedést. Többségük nem képes tartós kapcsolat fenntartására.

Az antiszociális személyiségzavarral jellemezhető emberek igen ügyesen tesznek szert személyes előnyökre mások manipulálásán keresztül, miközben az így okozott fájdalom, veszteség vagy kár semmilyen morális felelősségérzetet nem vált ki belőlük. Magabiztosan, áldozataik becsmérlésével racionalizálják tetteiket, mondván, hogy csakis saját gyengeségüknek köszönhetik, hogy becsapták és meglopták őket.

A felmérések szerint a felnőtt népesség körülbelül 3,5 százaléka sorolható az antiszociális személyiség kategóriájába. A vizsgálatok és a klinikai megfigyelések szerint az antiszociális személyek között jóval több az alkoholista, mint az össznépességen belül, de gyakoribbak az egyéb szer eredetű zavarok is.
Mik lehetnek ennek a személyiségzavarnak a magyarázatai?

A pszichodinamikus elméletek szerint a kiváltó ok a szülői szeretet csecsemőkori hiányában keresendő, mely az ősbizalom elvesztéséhez vezet. A később antiszociális személyiségűvé váló gyermek úgy reagál ezekre a korai sérülésekre, hogy visszavonja érzelmeit minden kapcsolatából, és kizárólag az erőszak és a destruktivitás lesz az, ami összekapcsolja másokkal. Ezzel áll összhangban, hogy a kutatók megállapították, ezek a személyek az átlagosnál több stressznek voltak kitéve gyerekkorukban, például szegénység, családi agresszió, szülői konfliktus vagy válás formájában.

Nem zárható ki, hogy bizonyos genetikai eredetű kóros biológiai elváltozások is felelősek közvetve az antiszociális személyiség kialakulásáért. Több vizsgálat is bizonyította már, hogy érintett emberek központi és vegetatív idegrendszere az átlagosnál jóval lassabban működik.
Láthatjuk, hogy az antiszociális személyiségzavar, vagy akár pszichopátia nem egyszerűen jellemezhető személyiségzavar, ahhoz, hogy valakiről egyértelműen megállapítható legyen az ebbe a kategóriába való tartozás rengeteg kritériumnak "kell" megfelelnie, sokszor egy-egy ilyen zavarra utaló viselkedés hátterében is állhat valamilyen teljesen más ok. Annak megállapítását tehát, hogy ki a pszichopata vagy ha úgy tetszik szociopata, bízzuk inkább szakemberre.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...