2020. január 24., péntek

Gyilkosok - Lizzie Borden legendája


„Lizzie Borden fejszét fogott
Az anyjának húszat adott,
Szörnyű tettén elrémülve
Az apját is agyon verte.”
Lizzie Borden

Lizzie Andrew Borden 1860.  július 19-én született egy Fall River nevű városkában, Massachusetts-ben, a Second Street 92. cím alatti házban. Születése után 2 évvel édesanyja meghalt, apja Andrew Jackson Borden újra nősült, elvette feleségül a 37 éves Abby Dufree Grayt. Lizzie kapcsolata sem az apjával, sem a mostoha anyjával nem volt valami fényes. Apjával azért sem, mert a férfi fiúgyermeket szeretett volna, ezért is kapta Lizzie az Andrew második keresztnevet.
Andrew és Abby Borden
Lizzie apja, bár óriási vagyona volt, zsugori férfi volt, szinte semmit nem költött a házra vagy gyermekeire, úgy éltek, mint egy átlagos munkáscsalád, mostoha anyja pedig egy házsártos nőszemély volt, akiről a lány azt tartotta, hogy csak apja pénzére fájt a foga. Szinte soha nem ült vele egy asztalhoz és Borden asszonyságnak szólította. Lizzie és nővére, Emma Lenora Borden, folyamatos elnyomás alatt éltek, s amikor az idősebbik lány ezt megelégelte és elköltözött otthonról, Lizzie egyedül maradt.
Emma és Lizzie Borden
Lizzie csendes, visszahúzódó lány volt, aki rendszeresen járt templomba, szabadidejében pedig varrogatott. A folyamatos diszkomfort érzés  és elnyomás - valamint az az információ, hogy apja vagyona jelentős részét a mostoha testvérére akarta költeni - keltette Lizzie-ben az indíttatást, hogy ellopja mostoha anyja ékszereit, amivel azonban lebukott, apja ugyanis pontosan tudta, hogy lánya volt a tettes. A kiteljesedés pedig apja borzalmas tette után következett, aki miután betörtek a családi ház melléképületébe, lemészárolta Lizzie szeretett galambjait, ugyanis meg volt róla győződve, hogy a lány galambjai miatt jöttek. Ez három hónappal a gyilkosságok előtt történt.



1892. augusztus 4-én a szokásos módon indult a nap. Lizzie apja dolgozni ment, Borden asszonyság takarított, a szobalány, Bridget Sullivan pedig az ablakokat pucolta. Abby Bordenre, aki négykézlábra állva takarította a vendégszobához vezető lépcsőt, valamivel fél 10 után összesen 20 alkalommal sújtottak le fejszével, ebből 19 ütés a fejet érte. Andrew Borden valamivel 11 óra után érte haza, s őt pontosan ugyanígy gyilkolták meg, a férfit 10 fejszecsapás érte, főként a fején, az orrára és a szemére célozva.
Abby és Andrew Borden holtteste
Lizzie semmilyen reakciót nem mutatott, amikor a holttesteket megtalálták, ezt akkor a trauma okozta sokknak tudták be. A rendőrség első gyanúsítottja Lizzie vér szerinti anyjának bátyja, David Morse volt, aki a gyilkosság előtti éjszakát a vendégszobában töltötte, ám ezen a reggelen nem volt otthon. Azt állította, hogy amikor hazaért, nem ment be azonnal a házba, hanem először a kertbe ment gyümölcsért. Alibije szilárdnak bizonyult. A szobalány, Bridget is hamar tisztázta magát, hiszen a férfi végrendeletében sem szerepelt, a Borden család pedig nem tartott készpénzt otthon, így indíték a gyilkosságra nem volt. A nyomozók azonban biztosak voltak benne, hogy a gyilkos házbeli volt, s már csak Lizzie maradt. Amikor a szobalány megkérdezte tőle, hol volt, amikor megtámadták az apját, azt állította, hogy kint az udvaron, a szomszédnak viszont azt mondta, hogy a fészerben, ahol 3 körtét evett meg. A nyomozók nem találtak körtecsutkát, s az is kiderült, hogy a gyilkosságok előtt néhány nappal Lizzie ciánsavat (hidrogén cianid) vásárolt, azonban nem tudta megmagyarázni, hogy arra mi szüksége volt.
A gyilkos eszköz
A gyilkosságokat követő hetekben a sajtó hangos volt az eseményektől, mindenki meg volt győződve a lány bűnösségéről, aki a bírósági meghallgatások során el is szólta magát. Amikor a lány a tanúk emelvényére lépett, azt állította, hogy nem tartózkodott odafent, amikor az apja megérkezett. Ezzel azt a kérdést próbálta megkerülni, hogy miképpen nem vette észre a lépcsőn heverő mostoha anyja holttestét. "- Úgy emlékeztem, odafent voltam, de most már tudom, hogy a konyhában voltam. Utólag visszatekintve arra a szörnyű napra, sokkal világosabban tudom felidézni a dolgokat."

A vizsgálat után Lizzie Bordent vád alá helyzeték Andrew J. Borden és Abby Borden előre kitervelt meggyilkolásáért. Azonban mire az eset 1893. június 5-én bíróság elé került, az amerikai kisváros szembefordult a sajtóval. A szívtelen apa, istenfélő, tiszta életű lányát immár együttérzés vette körül. Az emberek hitte benne, hogy a csendes, visszahúzódó lány nem követhetett el ilyen szörnyűséget.
A Borden ház
A tárgyalás 15 napig tartott, s míg zajlott, egyre jobban meginogni látszott a vádindítvány, majd június 20-án az esküdtszék úgy döntött, hogy Lizzie Borden nem bűnös, így szabad és nagyon gazdag nőként távozott a bíróságról. Az örökség nagyobbik fele jutott neki, akkora összeg amekkoráról álmodni sem mert. Ezek után egy gazdag kertvárosi negyedbe költözött, s a szobalánynak, Bridget Sullivannek tetemes összeget ajándékozott. Lizzie Borden 1927-ben vénlányként halt meg, s magával vitte a sírba annak az augusztusi délelőttnek a titkát.

A Lizzie Borden Bed & Breakfast Museum ma is működik River Fall-ban, Masachusetts-ben, s látogatók tömegét vonzza.
Lizzie Borden Bed & Breakfast Museum
Évi



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...