2020. január 19., vasárnap

A JonBenét Ramsey gyilkosság – 1. rész


A Gyilkos elmék című sorozat egyik epizódjában egy 7 éves kisfiút éjjel az ágyából rabolnak el. A család kétségbeesve fordul a profilozókhoz, hogy mielőbb találják meg a fiukat, a szülők és az idősebb testvér is sírva ad sajtótájékoztatót. A nyomozók tudják, hogy nagyon kevés idejük van, különösen, hogy egy pedofil gyilkos is garázdálkodik a környéken. A fiú eltűnésének körülményei pedig kísértetiesen hasonlítanak a többi esethez. Rengeteg gyanús részlet lát napvilágot, míg végül a viselkedéselemzők rájönnek, az idősebb fiú dühből gyilkolta meg öccsét, a szülők pedig védve egyetlen életben maradt gyermeküket, a helyi rendőrség vezetőjét kérik meg – aki a család jó barátja – hogy segítsen nekik gyermekrablásnak beállítani az ügyet. A holttestet egészen véletlenül a rendőr találja meg az erdőben, annak elhelyezése azonban arra utal, hogy olyasvalaki vitte ki és úgy rendezte el a testet, aki szerette és törődött vele. Mindennek mi köze a fenti emberöléshez? A későbbiekben megmagyarázom. Egyelőre vizsgáljuk meg közelebbről ezt a húsz évvel ezelőtt történt, máig felderítetlen gyilkosságot.
1996. december 26-ára virradóra a Colorado állambeli Boulder városában Patsy Ramsey hajnali öt óra körül arra ébred, hogy 6 éves lányát, JonBenét az éjjel elrabolták, az elrablók pedig váltságdíjat követelő levelet hagytak az emeletre vezető csigalépcsőn. Azonnal hívja a 911-es segélyhívót, majd ezután a család barátait. Mire a rendőrök kiérnek, már több ember is tartózkodik a házban a családon kívül, teljes a fejetlenség.  A helyszínt nem zárják le, a feleslegesen ott tartózkodókat nem távolítják el, a helyszín szennyeződése szinte törvényszerű.  A családot kesztyűs kézzel kezelik, kihallgatásra nem kerül sor. A nyomozók úgy döntenek, átkutatják az egész házat, ekkor az apa, John Bennett az egyik alagsori helyiségben rátalál lánya takaróval lefedett holttestére. A kislány száját ragasztószalaggal leragasztották, kezeit a feje fölött összekötözték és egy sebtében összerakott eszközzel, úgynevezett garotte-al megfojtották. A szoba ablaka nyitva, az ablak alá pedig egy bőröndöt helyeztek. Az apa gondolkodás nélkül letépi a ragasztót, felkapja a testet és felviszi a pincéből. 
A boldog Ramsey család
A váltságdíj követelő levél szokatlanul hosszú, két és fél oldalas terjedelmű volt, melyben egy kisebb külföldi csoport nevezte magát felelősnek a kislány elrablásáért, majdnem pontosan akkora összeget követelve – 118.000 dollár – amelyet az apa kapott abban az évben prémiumként. A levél tartalma szerint az emberrablók telefonon vették volna fel a kapcsolatot a családdal, ám ez a hívás sohasem történt meg.
A váltságdíj követelő levél néhány sora
Nem szeretnék mélységében belemenni ebbe a gyilkossági nyomozásba, tekintve, hogy rengeteg hibát követtek el már a helyszíni szemle idején is, mely részben annak tudható be, hogy ebben a kisvárosban nem volt jellemző az emberölés, a nyomozók és a helyszínelők tapasztalatlanok voltak egy ilyen kiemelt ügyben. Később pedig, a kerületi ügyész vétett olyan hibákat, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az elkövető kilétére soha nem derült fény. Ennek okát részben abban keresik, hogy a Ramsey család megbecsült és kiemelt tagja volt a közösségnek, így az akkori kerületi ügyésznek, Alex Hunternek nem állt érdekében, hogy a család tagjai között keresse az elkövetőt.
JonBenét az anyja nyomdokaiba lépve gyermek szépségversenyek sztárja volt, Patsy azonban nemcsak szépségét kamatoztatta, az anya egyetemet végzett újságíró volt, az apa pedig sikeres számítógépes céget vezetett, a család tehát jó anyagi helyzettel rendelkezett, a külső szemlélőnek a tökéletes család benyomását keltették.
Gyönyörű kislány volt
Ezen a ponton mindenféle teóriát és az évekig húzódó nyomozás ilyen-olyan részleteit mellőzve megemlítenék néhány tényt, amelyet érdemes szem előtt tartani. A kislány koponyáját egy tompa tárggyal bezúzták, testén horzsolásokat találtak, illetve két pontszerű sebet, melyeket első körben sokkolótól származó sérülésnek tulajdonítottak. A kislány fehérneműjében idegen DNS nyomot találtak, melyet azonban senkihez nem tudtak kötni. Az alagsori helyiség ablaka be volt törve, később kiderült, hogy az apa, John Bennett korábban ebben az évben kizárta magát a házból és ezt az ablakot betörve jutott be. Az üveget nem cserélték ki. Az ablak sarkában egy nagy kiterjedésű masszív pókháló volt látható, a helyszíni szemle videofelvételén nagyítva is. A kislány gyomrában a boncolás során félig sem emésztett ananászdarabot talált az orvos szakértő. A helyszíni szemle videón jól látható egy tál tejben néhány ananászdarab, mellette egy teás pohár benne tea filter, valamint egy nagyméretű elemlámpa. Ezeknek a későbbiekben nagy jelentőségük lesz. A váltságdíj követelő levél tartalma és nyelvezete is nagy fontossággal bír.
A szülők a CNN csatornának adott interjúban
A család a nyomozás ideje alatt meghagyta barátainak, hogy nem nyilatkozhatnak a médiának, aki azonban ezt tette, azt azonnal kirekesztették. S bár a rendőrség hasztalan próbálta kihallgatni a szülőket, ők a CNN csatornának készségesen adtak interjút, melyet megnézve több kétség is felmerül a nézőben. Kiderült, hogy a fiútestvér Burke már korábban bántalmazta egy golfütővel a kislányt, a szeme alatt megütve őt. Olyan teória is napvilágot látott, mely szerint JonBenét ágyba pisilős volt, s elképzelhető, hogy ezen az éjszakán is ez történt, mire Patsy annyira dühös lett, hogy megölte lányát. A kislány ágya azonban teljesen száraz volt, így ezt a verziót a nyomozók elvetették.
JonBenét sírja Marietta-ban, Georgia államban
2016 Karácsonyán volt pontosan húsz éve, hogy a tragédia megtörtént, ennek apropóján a CBS csatorna kétrészes, összesen négyórás dokumentumfilmet készített melyben neves FBI ügynökök, tudósok és viselkedéselemzők újranyomozzák az ügyet és megpróbálják kideríteni az igazságot. A következő bejegyzésben erről a nyomozásról és a beszerzett információkról lesz szó, melynek végén felállítjuk a legvalószínűbb verziót és a bevezetőben írt utalásom is értelmet nyer! Tartsatok velem!

Folytatása következik

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...