2020. január 2., csütörtök

Kerri Rawson – A BTK gyilkos lánya – 1. rész


„Szerető apa, és jó ember volt, bármivé vált is később.” – mondja a lánya.

2005. február 25-én kopogtak Kerri Rawson ajtaján. Detroit-i kis lakása ablakán keresztül látta, hogy egy férfi áll az ajtó előtt. Majdnem úgy döntött, hogy nem nyitja ki. Apja, aki Kansas állam Wichita városának elővárosi részében, Park City-ben volt városi alkalmazott, arra tanította kiskorában, hogy vigyázzon az idegenekkel. Ez a férfi pedig már egy órája a kocsijában ült a szeméttároló mellett. De amint felmutatta FBI-os szolgálati igazolványát, Kerri beengedte és bevezette a konyhába, ahol éppen csoki tortát sütött. Attól a naptól kezdve rosszul lesz ettől az illattól.
Kerri Rawson, Dennis Rader lánya
Az ügynök megkérdezte, tudja-e, ki az a BTK. Igen, válaszolta. BTK a Bind (megkötöz), Torture (megkínoz), és Kill (megöl) kifejezésekből alkotott mozaikszó. Így nevezte magát egy sorozatgyilkos, akit évtizedek óta keresnek. Az FBI ügynök körülbelül annyi idős lehetett, mint Kerri apja, az ötvenes évei végén járhatott. Szemüveget és nyakkendőt viselt, és meglehetősen ideges volt. Kerri helyettesítő tanárként dolgozott, éppen szabadnapot vett ki. Bár már dél elmúlt, még mindig a menta zöld színű pizsamájában közlekedett a lakásban. Az apját őrizetbe vették – mondta a férfi, mert erős a gyanú, hogy ő a BTK gyilkos, és hogy DNS mintára lenne szüksége Kerri-től.

Ugyanebben az időben Kerri anyja, Paula Rader 1500 km-el távolabb éppen leült az asztal mellé. Az ebéddel várta a férjét, amikor fegyveres rendőrök megszállták a lakást. Egy héttel később az ebéd még mindig érintetlenül állt az étkező asztalon. Paula több mint 30 évig élt a férjével ebben a házban. Többé egyetlen éjszakát sem töltene itt.
Röviddel azelőtt Dennis Rader-t a rendőrök a hazafelé vezető úton vették őrizetbe, a földre nyomták és megbilincselték. Wichita környékéről pedig barátokat és rokonokat vittek be a rendőrségre kihallgatásra. Paula védte a férjét. Tényleg soha semmi szokatlan nem tűnt fel neki? Nem, soha.
Kerri apjával, Dennis Rader-el, a BTK gyilkossal
Detroitban Kerri ordított az FBI ügynökkel. Apját, néhány héttel korábban, Park City-ben látta Karácsonykor. Szomorúnak tűnt. Emlékezett heves ölelésére, illatára, barna munkás egyenruhájára. „Nemsokára találkozunk” – mondta apja. Előző este még felhívta, hogy megkérdezze, ellenőrizte-e az olajszintet autójában.
Most, az FBI ügynökkel folytatott beszélgetés során Kerri olyat tett, amit az elkövetkező hét napban gyakran megtesz majd. Az apja mellé állt, hogy aztán a következő hónapokban kételkedjen annak ártatlanságában.
Mesélt a nyomozóknak Marine Hedge-ről.
Az 53 éves, déli államokbeli akcentussal rendelkező kecses nő néhány házzal odébb lakott Park City-ben, Rader-ék szomszédságában. Kerri apja mindig integetett neki az autóból, amikor a templom felé igyekezett. Azonban 1985-ben a nő hirtelen eltűnt. Holttestét később egy gödörben találták meg. Kerri akkoriban hat éves volt. Az anyja iszonyatosan félt. „Ne aggódj” – mondta neki az apja – „itt biztonságban vagyunk”.
De most, annyi évvel később, az FBI ügynök jelenlétében hirtelen eszébe jut Kerrinek, hogy azon az éjjelen, amikor Marine Hedge eltűnt, az apja nem volt otthon. „Vihar volt, és én nem akartam egyedül aludni. Anyám engedte, hogy bemásszak hozzá az ágyba – ebből tudom, hogy apám nem volt otthon.”
Marine Hedge
Mialatt Kerri ezt mesélte, férje, Darian Rawson rontott be a lakásba, követelte, hogy az ügynök mutassa meg igazolványát, és felhívta a detroiti FBI irodát. A fickó valóban az FBI-tól jött.
Kerri összezavarodott. Gondolatai száguldoztak. Egyik pillanatban csak maga elé meredt, a másikban magán kívül volt a dühtől a letartóztatás miatt. Miután az FBI ügynök távozott, levette apja képét a falról és a szekrény mélyére rejtette.
Rákeresett a google-on BTK-re, hogy menteni tudja apját. Egyidejűleg bevallotta férjének, hogy az elkövetések időpontjait összevetette az emlékeivel, és most már kétségei vannak apja ártatlanságával kapcsolatban. Ha minden stimmel, akkor egész addigi élete egy hatalmas hazugság volt, és apja őt, illetve családját csak alibinek használta.
Nem sokan vagyunk sorozatgyilkosok gyermekei. De a pszichológusok azt állítják, hogy életünk során mindannyian szenvedünk traumatikus élményektől. Hogy ezek mennyire alakítanak bennünket, az attól függ, hogyan reagálunk rájuk. Néhányan megkeserednek, néhányan békét kötnek ezekkel a dolgokkal. Kerrinek, ahogyan ő mondta, döntő fontosságú volt, hogy a megbocsáthatatlant valaha képes lesz-e megbocsátani.

A következő napokban a rendőrség a helyi politikussokkal karöltve sajtótájékoztatót tartott a wichitai tanácsházán az elfogással kapcsolatban, melyről a CNN élőben tudósított. Kerrinek és a férjének nem volt kábeltévéje, de houstoni barátaik, akikkel telefonon beszéltek a tv-hez tartották a telefont.
„BTK őrizetben van” – jelentett be Norman Williams rendőrfőnök. A telefonon keresztül Kerri hallotta az éljenzést. Dühös volt a nyomozókra, és dühe még fokozódott, amikor megtudta, miért van szüksége a rendőrségnek feltétlenül az ő DNS mintájára. Ahhoz, hogy a nyomozók apját összekössék a BTK gyilkossal, évekkel ezelőtt beszereztek egy mintát Kerritől a tudta nélkül, aki akkor a kansasi állami egyetem klinikáján volt. A minta igazolta, hogy a Rader család DNS-e azzal a sperma mintával egyezett meg, amit 1974-ben BTK egy négyes emberölés helyszínén hagyott hátra. Az FBI ügynök további mintát akart venni, hogy biztosra menjen. Kerri azt mondta, úgy érezte, becsapták.
Kerri és Darian féltek. A lány a kanapén aludt, férje pedig a földön, mintha vigyáznia kellett volna rá. Darian hallotta, hogy felesége bizonyos dolgokat ismétel, volt, hogy huszonötször egymás után.
Tv stábok kopogtattak az ajtajukon és a ház előtti parkolóban táboroztak. Amikor Darian dolgozni indult, követték őt.

Minden nap újabb hírek érkeztek Wichitából. „Tíz gyilkosság? Vajon mennyit követhetett el még?”
Kerri újra az interneten keresgélt. Amikor 1977-ben BTK Nancy Fox-ot megölte, Kerri anyja Paula éppen ővele volt várandós. A média követelte, hogy beszélhessen a sorozatgyilkos lányával, Darian látta, mennyire megviseli ez a feleségét. Kerrinek sportos testalkata volt, nem volt törékeny kislány. Pontosan ezt szerette benne Darian. Napokig túrázhattak, miközben nehéz hátizsákot cipeltek. Felesége mégis fogékony volt rá, hogy mások problémáit érdeklődéssel meghallgassa. Ez azonban most mind nem számított. Most ő volt BTK lánya, hasonlított az apjára. Ugyanaz a fekete haj, ugyanazok a szemek. Azt mondja, akkoriban olyan érzése volt, mintha ő maga is elkövetett volna valamit.
Nancy Fox
Folyamatosan az emlékei között keresgélt. Azon az éjszakán, amikor a szomszédjukat, Marine Hedge-t megölték, apja a kilenc éves öccsét, Brian-t kísérte el egy cserkésztáborba. Csupán alibire volt szüksége? Hogy el tudjon osonni és gyilkolhasson? Amikor Kerri 2004-ben röviddel Karácsony előtt elment apjával az öccséért a repülőtérre, apja eltűnt néhány percre. BTK akkoriban újságüzenetekben újabb gyilkosságokkal fenyegetőzött. Vajon apja akkor a repülőtéren egy ilyen üzenetet adott fel?
Kerri alaposan elemezni kezdete egész életét.

A média arról számolt be, hogy Dennis Rader az apróságok megszállottja volt. Kerri emlékezett rá, amikor apja olyanokért utasította rendre, mert beleült a foteljébe, vagy, mert nem pakolta el a cipőit az útból. A rendőrök arról beszéltek, hogy egy üzenetben BTK különös szimbólumokra hagyott hátra. Kerrinek beugrottak azok a firkák, amiket apja újságcikkekre rajzolt.

Folytatása következik.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...