2020. január 8., szerda

Hidegvérrel - A Clutter család megölése

 „Én nem akartam bántani azt az embert. Úgy éreztem, hogy nagyon rendes ember. Csöndes és barátságos. Igen, így éreztem egészen addig a pillanatig, amíg át nem vágtam a torkát. Clutterék sose bántottak. Mások ellenben igen. Mindenki, akivel csak találkoztam életemben. Lehet, hogy éppen Clutteréknak rendeltetett, hogy mindnyájukért megbűnhődjenek.” (Perry Smith)
1959. november 15-én késő este Richard Eugene Hickock és Perry Edward Smith brutálisan lemészárolta a Clutter család 4 tagját a Kansas állambeli Holcomb városka külterületén, Garden City-ben, a család farmján. A közmegbecsülésnek örvendő, feddhetetlen hírű farmert, a 48 éves Herb Cluttert, 45 éves feleségét, Bonnie-t, valamint két gyermeküket, a 16 éves Nancy-t és a 15 éves Kenyon-t megkötözték, majd puskával lelőtték, a családfőnek azonban a torkát is elmetszették. A két idősebbik lány csak azért élhette túl a mészárlást, mert már nem a szülői házban laktak. Öt évvel később, 1965. április 14-én a két gyilkost, a 33 éves Richard Eugene Hickockot s a 36 éves Perry Edward Smitht felakasztották a lensingi fegyházban.
A teljes Clutter család a két életben maradt lánytestvérrel
A két gyilkos együtt töltötte büntetését a kansasi állami börtönben más bűncselekményekért, amikor egy másik elítélt, Floyd Wells mesélt Hickocknak a Clutter farmról, ahol korábban dolgozott, és elmondta, hogy Herb Clutter rengeteg készpénzt tart egy széfben, a házában. Ami természetesen nem volt igaz. A házigazda szinte soha nem tartott készpénzt a házában, egyszer még egy 1 dolláros hajvágásról is csekket írt. A tippet adó rabtárs később elmondta a rendőröknek, nem gondolta volna, hogy Hickock komolyan fontolgatja a férfi kirablását, ezért amikor a hírekből ráismert a bűncselekmény minden egyes vonására, egy ideig nem jelezte a hatóságok felé a tényt, hogy pontosan tudja, ki lehet az elkövető.
A Clutter farm
„Mire észbe kaptam, Dick már arról kezdett beszélni, hogy meg fogja gyilkolni Mr. Cluttert. Azt mondta, hogy Perryvel együtt kimegy oda, kettesben kirabolják a házat, és megölnek minden szemtanút: Clutterékat is meg mindenkit, aki esetleg épp ott lesz. Legalább egy tucatszor elmesélte, hogy fogja csinálni, hogyan kötözi meg és puffantja le mindnyájukat Perry segítségével. Én erre csak azt mondtam neki: „Nem fog az olyan könnyen menni, Dick.” De nem állíthatom becsülettel, hogy megpróbáltam lebeszélni. Ugyanis egy pillanatig sem hittem, hogy komolyan meg akarja csinálni. Azt gondoltam, csak olyan fecsegés az egész.”

A két bűnözőnek nem ez volt az első, de mindenképpen a legbrutálisabb bűncselekménye.

Richard Eugene Hickock 1931. június 6-án született Kansas Cityben. Eredetileg közkedvelt fiú volt a középiskolában, atletizált is, aztán 1950-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, amely során olyan komoly koponyasérülése keletkezett, hogy arca is eltorzult, asszimetrikussá vált. Szeretett volna továbbtanulni, azonban szülei szegények voltak és nem tudták finanszírozni fiuk felsőoktatási tanulmányait, így Hickock elkezdett dolgozni. 16 évesen szerezte első munkáját a Santa Fe vasúttársaságnál, később mentőautót vezetett és egy autófestő műhelyben is dolgozott. 19 éves korában elvette feleségül a 16 éves Carol Bryan-t, akivel 3 közös gyermekük született. Elhelyezkedett a Mark Buick cégnél, mint autószerelő, és szerzett magának egy szeretőt, Margaret Edna személyében, aki miatt aztán elvált feleségétől, később pedig elvette Margaretet. A megélhetése végett piti bűnöző lett belőle, csekkhamisításokat és kisebb lopásokat követett el, ami miatt 1956-ban letartóztatták. 1958-ban rablás miatt 5 év börtönt kapott, amit a Kansas Állami Börtönben töltött, ekkor ismerkedett meg Smith-el.
A felső képen Perry Smith, az alsón Richard Hickock a rabosításukkor
Hickock apja így beszélt fiáról, amikor a nyomozók felkeresték őt otthonában: „Még mindig szent meggyőződésem, hogy az autókarambol az oka. Azóta kezdett el ilyen stikliket művelni. Ugyanis egy autóbaleset alkalmával koponyaalapi törést szenvedett. Utána mintha kicserélték volna a fiút. Kártyázott, csekket hamisított. Azelőtt sose csinált ilyeneket, legalábbis tudtommal.”
Nancy Clutter holtteste a szobájában
Perry Edward Smith 1928. október 27-én született Huntingtonban, Elko megyében, Nevadában. Apja, „Tex” John Smith ír származású férfi, anyja Flo Buckskin cseroki indián származású nő rodeózásból éltek, kezdetben nagyon sikeresen. Aztán karrierjüknek leáldozott és 1929-ben elköltöztek Alaszkába, Juneau-ba, ahol az apa szeszfőzésből élt. Mivel feleségét és gyermekeit is bántalmazta - Perrynek három testvére volt, két lány és egy fiú – a nő elköltözött a gyerekekkel együtt San Franciscoba, Kaliforniába. Anyja alkoholizmusa végül tragédiába torkollt, a nő a saját hányásába fulladt bele, ekkor Perry 13 éves volt. A gyerekek árvaházba kerültek, ahol Perry-t elmondása szerint folyamatosan bántalmazták testileg és lelkileg, mivel veseelégtelenség miatt éjjelente ágyba vizelt. Az egyik lánytestvére és a fiútestvére öngyilkos lett, megmaradt nővére férjhez ment, családot alapított és minden kapcsolatot megszakított Perry-vel. A fiú 16 évesen csatlakozott a hadsereghez, 1952-ben szerelt le. Autófestő műhelyben helyezkedett el és az első fizetéséből vett egy motort, amivel csúnya balesetet szenvedett, lába súlyosan megsérült, hat hónapot töltött kórházban és az állandó fájdalom miatt aszpirinfüggővé vált. Betöréses lopás miatt 1956-ban öt évtől tizenkét évig tartó börtönre ítélték, amelyet a Kansasi Állami Börtönben kellett letöltenie. Itt ismerkedett meg Hickock-al.
Az elkövetéskor használt kés és puska már a nyomozók kezében
Viselkedéselemzés szempontjából megállapítható, hogy a két elkövető között nem a domináns-alárendelt kapcsolat állt fent, inkább mindketten az „elcseszett” fajtából valók voltak és megértették egymást, egy ideig élvezték egymás társaságát, majd később a közösen elkövetett bűntény kötötte össze őket. Az emberölés után, amíg képbe nem kerültek a hatóságoknál, ide-oda utazgattak, és a már jól bevált csekkhamisításokból éltek, tengődtek. Hickcock autóbalesete és súlyos koponyasérülése után kezdett bűnözői életmódba, s bizonyítottan előfordult már, hogy súlyos agysérülés vezethet olyan mértékű személyiségtorzuláshoz, amikor az illető szinte teljesen kifordul magából, tőle teljesen idegen módon kezd el viselkedni, vagy tőle addig szokatlan attitűdöt vesz fel. A baleset utáni időre tehető a kiskorú lányok elcsábítására irányuló vonzalma is, amit azért fontos megemlíteni, mert a Clutter házban eltökélte, hogy megerőszakolja Nancyt, amit csak azért nem tett meg, mert Smith határozottan megtiltotta neki.  Ettől függetlenül Hickock személyisége alapvetően tartalmazhatott olyan elemeket, amelyek alapján jó eséllyel indult el a bűnözői pályán, ezt persze csak egy mélyebb pszichológiai vizsgálat támaszthatta volna alá. Perry, aki később magára vállalta az összes családtag megölését, olyan múlttal rendelkezett, amely szinte előrevetítette, hogy előbb-utóbb súlyos bűncselekményt követ el. A gyermekkori elhanyagoltság, az anya durva alkoholizmusa, a testvérek öngyilkossága és az apától valamint az árvaházban elszenvedett bántalmazások alapján szintén egy nagyon instabil személyiséggel rendelkező emberről beszélünk, aki a „nem szeret senki” érzés hatására embergyűlölő és paranoiás lett, miközben felvett egy olyan attitűdöt, amelyben önmagát mások felé emelte. Okosabbnak és értékesebbnek hitte magát, legalábbis ezt próbálta kifelé kommunikálni, ami pontosan abból az érzésből fakadt, hogy vesztesnek érezte magát. Élete nagy részében csak elutasítást és bántalmazást kapott, azt pedig tudjuk, hogy a bántalmazottakból jó eséllyel lesznek bántalmazók. A pszichopátiás karakter pedig megmutatkozik abban, hogy semmilyen megbántást nem tanúsított a tettével kapcsolatban. A fent leírtak azonban egyiküket sem mentik fel az alól, amit tettek, hiszen a döntés, hogy elkövetnek-e egy szörnyű bűncselekményt, vagy sem, kizárólag az ő döntésük volt, amit semmilyen múltban elszenvedett sérelem nem válthat ki és nem szolgálhat igazolásul.
Kenyon Clutter megkötözött holtteste
A múlt hamujában való kotorászás csupán mentségül szolgál arra, hogy ne vállaljunk személyes felelősséget a tetteinkért. (Irvin D. Yalom)
Akiket hidegvérrel megöltek
„Willie-Jay barátom gyakran beszélt róla. Azt szokta mondogatni, hogy minden bűntény tulajdonképpen csak „a lopás egy bizonyos fajtája”. Beleértve a gyilkosságot is. Ha meggyilkolunk valakit, az életét lopjuk el. Eszerint én elég nagy tolvaj vagyok.” Hogy sajnálom-e, amit tettem? Ha erre gondolsz, meg kell mondanom, hogy nem. Nem érzek semmit a történtekkel kapcsolatban. Bárcsak éreznék. De hát egyáltalán nem izgat a dolog. Félórával utána Dick már trágár vicceket mesélt, és én nevettem rajtuk. Lehet, hogy tulajdonképpen nem is vagyunk emberek. Annyira azonban mindenesetre ember vagyok, hogy önmagamat sajnálom. Sajnálom, hogy nem mehetek ki én is innen, veled együtt. De ezzel aztán kész is.” (Perry Smith)
A kegyetlen gyilkosok, Smith és Hickock
„Ritka kegyetlen gyilkosságról van szó. Négy polgártársunkat úgy mészárolták le, mint marhát a vágóhídon. És miért? Nem bosszúból vagy gyűlöletből. Hanem pénzrét. Pénzért. Hidegen, megfontoltan, előre kiszámították, mennyi vérért mennyi ezüstöt szerezhetnek. És milyen olcsón árulták ezt a négy életet! Negyven dollárt kaptak értük! Tíz dollárt egy életért!” (Logan Green helyettes ügyész)
A Clutter család sírja
Akit komolyabban érdekel a Clutter család megölésének hiteles története, annak ajánlom figyelmébe Truman Capote Hidegvérrel című tényregényét, amely részletesen, hitelesen és nagyon érdekesen mutatja be lépésről lépésre ezt a szörnyű gyilkosságot. Közérthető nyelvezete magával ragad, és az érintettek által leírt történet összeáll egy kerek egésszé, és sok kérdésre adhat választ. Nagyon jó könyv, érdemes elolvasni!

Évi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...