2020. január 26., vasárnap

A JonBenét Ramsey gyilkosság - 4. rész


Az emberölési ügyek legnagyobb fontossággal bíró részét maga a helyszíni szemle képezi, hiszen ez az a hely – amennyiben van holttest és annak feltalálási helye az a hely, ahol a bűncselekményt elkövették, tehát a testet pont ott találták meg, ahol a személyt megölték – ahonnan a legtöbb információhoz juthatnak a nyomozók, úgynevezett forró nyomon indulhatnak el. A Ramsey család - tudat alatt vagy szándékosan – azonban mindent megtett annak érdekében, hogy a nyomozók a lehető legkevesebb információhoz jussanak, mondhatjuk, hogy ahol tudták, akadályozták a felderítést.

Jim Clemente és csapata a váltságdíj követelő levél után a helyszín vizsgálatával folytatta a munkát. Az eredeti helyszínen az egyetlen FBI ügynök Ron Walker volt, aki viselkedéselemzőként ment a helyszínre, miután a Boulder-i rendőrség felvette a kapcsolatot a Szövetségi Nyomozó Irodával. 1996. december 26-án reggel 8:25kor vette fel a kapcsolatot a helyi rendőrség az FBI-al, Ron Walker 11:45kor érkezett meg a rendőrség épületébe. Az első, számára szembeszökően furcsa dolog maga a váltságdíj követelő levél volt, amelynek hosszúsága meghökkentette az ügynököt. Walker ügynök elmondta, nagyon ritkán fordul elő, hogy gyermek elrablási ügyekben váltságdíjat követelnek az emberrablók.


Visszakanyarodva a helyszínre, tudjuk, hogy Patsy Ramsey a segélykérő hívás után felhívta a család barátait is, hogy jöjjenek át hozzájuk. Ez a mozzanat abszolút érthetetlen, hiszen egy ilyen szituációban olyan felfokozott érzelmi állapotban kell lennie a hozzátartozóknak, hogy csak arra tudnak koncentrálni, ami történt, és nem vágynak mások társaságára. A rendőrök már úgy érkeznek a helyszínre, hogy a családon kívül a barátok is ott tartózkodnak, ez már eleve magában hordozza a helyszín beszennyezésének lehetőségét.
A Ramsey ház kívülről a szemle idején
Az ügy nagyon fontos mozzanata, hogy az apa, John Ramsey 10:30kor eltűnik a rendőrök szeme elől és több mint másfél órán keresztül nem is kerül elő. A rendőrök nagy része a ház körül kutakodik, amikor is a nyomozók úgy döntenek, hogy átvizsgálják a házat, mégpedig legfelül kezdve. Ekkor John és a család barátja Fleet White elindul az alagsor felé, ahol Mr. Ramsey egy ajtót kinyitva felkiált, hogy megtalálta JonBenét, ez délután 1:05kor következik be. Itt meg kell jegyezni, hogy az apa csak az után kapcsolta fel az alagsori szobában a villanyt, miután kijelentette, megvan a lánya.
A nyomozóktól megtudjuk, hogy olyan esetekben, amikor egy családtagot bizonyítottan a hozzátartozók közül valaki öli meg, és a test a házban található, az elkövető általában úgy rendezi a megtalálást, hogy egy családtag vagy barát vele legyen, aki tanúsíthatja a felfedező megrázkódtatását, sokkját és úgymond alibit is szolgáltathat. 
A takaró, mellyel JonBenét testét letakarták
Megdöbbentő, hogy John lánya holttestét azonnal felviszi a megtalálás helyéről, azonban nem az ágyra helyezi el, hanem először a földre, majd pedig kicsivel később az asztalra. A holttestet tehát már a kelleténél sokkal többet mozgatták, mielőtt a helyszíni és halott szemle megtörtént volna. 1 óra 10 perckor az egyik nyomozó ismét elmozdítja JonBenét testét, Ron Walker 1 óra 20 kor ér a házba, ekkor a kislány holtteste a nappaliban van olyan helyen, ahol gyakorlatilag mindenki megfordult, így a bűnügyi technikusok és a szakértők rémálma máris valósággá válik: nyomkereszteződés, szennyeződések, melyek a bizonyítást akár meg is hiúsíthatják egy emberölési ügyben.

Jim Clemente és csapata az eredeti helyszín egy részét újra megépítette egy raktárházban, a fontosabb szobákat, JonBenét szobáját, a csigalépcsőt, a konyhát és az alagsort a helyszíni fotók és videó alapján a legnagyobb pontossággal alkották újra. A helyszín érdekessége az az alagsori játszószoba, amelynek egyik ablaka kitörött állapotban volt, az ablak előtt a földön pedig egy bőrönd állt. Felmerül a kérdés, hogy ez a bőrönd eredetileg vajon a test eltűntetéséhez kellett? A kitört ablak John műve, aki egyszer véletlenül kizárta magát a házból és betörte az ablakot, hogy ezen keresztül jusson be a házba.
Az alagsori szoba és az ablak, melynek egyik üvege törött volt
John Ramsey azelőtt kiáltotta, hogy megvan a lánya teste, mielőtt felkapcsolta volna a villanyt az alagsori szobában. A nyomozók a rekonstruáláskor kipróbálták, mennyire látható a sötétben, mi található a szobában. Egyértelműen látszik, hogy bizonyos dolgok találhatóak odabenn, ám felismerni pontosan, hogy mik azok, a lámpa felkapcsolása előtt lehetetlen. Erre azonban a későbbiekben sem kérdeztek rá a nyomozás során, annyira kesztyűs kézzel bántak a Ramsey házaspárral, hogy nem találták fontosnak az apát e kérdésben meghallgatni. Innentől már nagyon furcsa fordulatot vesz a történet, John Ramsey, miután megtalálta lányát holttestét, miután egyértelművé válik, hogy megölték, repülőgépet rendel telefonon. Hová siethet az az ember, akinek egyetelen lányát meggyilkolják és pontosan tudja, hogy a nyomozás kezdetével a család élete fenekestül felfordul majd?

Az első 24-36 órában az emberölési ügyekben érintett személyeket külön kell meghallgatni, ez a Ramsey család esetében ugyancsak nem történt meg. Semmilyen azonnalos nyomozati cselekményt nem foganatosítottak a nyomozók, úgy viselkedtek a szülőkkel, mintha nem tartoznának a lehetséges elkövetők közé, pontosan azért, mert a házban találták meg a kislány testét, aki egyértelműen erőszakos halált halt. John Ramsey legjobb barátja, Fleet White, aki jelen volt, amikor az apa az alagsorban rálelt JonBenét élettelen testére, kritizálta a Ramsey családot, amiért ügyvédjük mögé bújva nem működtek együtt kellően a hatósággal.

A következő bejegyzésben az egykori barátok, ismerősök emlékeit idézzük fel és megvizsgáljuk közelebbről a halál okát és körülményeit.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...