2020. február 5., szerda

A JonBenét Ramsey gyilkosság - 7.rész

A DNS minták vizsgálata és azonosításuk az elmúlt 20 évben rengeteget fejlődött. Dr. Henry Lee kutatóintézete New Havenben DNS vizsgálatokkal foglalkozik. Sok esetben a helyszínen rögzített DNS minta nem bizonyítja valaki bűnösségét vagy ártatlanságát. Nagyon fontos kérdés, hogy hol találták a DNS nyomot, hogy került az oda, az eseményeket pedig ez alapján úgy kell összerakni, mint egy kirakóst.
Vannak olyan tanulmányok, melyek szerint, ha elküldjük a mosodába a ruháinkat, úgy kaphatjuk vissza azokat, hogy idegen DNS marad rajta. Ez alapján nem zárhattak volna ki senkit a nyomozás során, hiszen a DNS kereszteződés nem zárhat ki senkit. Dr. Lee szerint egyedül a bugyin talált DNS hagyható figyelmen kívül, a váltságdíj követelő levelet, az elemlámpát, a tollat, a garotte-ot újra lehetne vizsgálni, ehhez még most sem lenne késő. A csoport tagjai egyöntetűen egyetértek abban, hogy ez egy megrendezett helyszín volt, amely arra szolgált, hogy elterelje a figyelmet a valós történetről, illetve hogy valakit fedezzen, valakit védjen, de tény, hogy a gyilkosság a házon belül történt. A külső behatoló elméletét tehát teljes egészében el lehet vetni.
Dr. Lee intézetében a nyomozók tesztelik, hol maradhattak és kitől származhattak DNS nyomok
A csoport úgy dönt, hogy reprezentatív tesztelést végeznek Dr. Lee laboratóriumában, pontosan olyan eszközökkel, mint amelyek a helyszínen voltak. Elsőként az elemlámpát és a benne lévő elemeket nézik meg, mivel az eredeti helyszínen nem találtak ezen semmilyen ujjnyomot, ami nagyon fura. A teszt során ezt Jim Clemente fogja meg. Az eredeti elemlámpán a helyszíni szemle során nem találtak ujjnyomokat, ez meglehetősen szokatlan volt. Ezt a lámpát John Ramsey első házasságából született fiától, Andrew-tól kapta ajándékba.
A garotte esetében a releváns DNS nyomok a csomó körül lehetnek, ahol megkötötték a kötelet. Ezt a reprezentatív mintát is Jim Clemente készíti, ő csomózza meg a kötelet.
A helyszíni szemle során rögzített garotte
A harmadik DNS nyomhordozó a kislány alsóneműje kell, hogy legyen, ebben az esetben a nyomozók egy teljesen új, bontatlan csomagból használják fel a reprezentatív mintát, ami elméletileg nem lehet DNS nyom, hiszen senki nem hordta, senki nem bontotta ki a csomagból azelőtt. A vizsgálatoknak 2 hét múlva elkészül az eredményük. Az elemlámpa és a garotte kötelének esetében egyértelműen férfi DNS mutatható ki, tehát minden valószínűség szerint az Jim Clemente-től származik. A bugyi esetében azonban megdöbbentő eredmény születik, hiszen idegen DNS nyomot találnak rajta, ami azt jelenti, hogy a gyártás során a gyárban dolgozó személy megfoghatta a csomagolás vagy a minőség-ellenőrzés során, így került rá a DNS.
Laura Richards és Jim Clemente a reprezentatív teszt során
Ez viszont alátámasztja Dr. Lee azon kijelentését, hogy a DNS nyom kizárólagosan nem állapíthat meg bűnösséget, hiszen minden valószínűség szerint a gyár dolgozója soha nem járt egy emberölés helyszínén, a DNS mégis ott van egy fehérneműn. A nyomozók szerint ezért is lenne fontos, hogy akár 20 év után is újravizsgálják az eredeti tárgyakat, hiszen az azokon lévő DNS nyomok vagy éppen azok hiánya előbbre lendíthetné az ügy megoldását.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...