2020. február 22., szombat

Restoration (Visszaadás)


Mindig lehetőség nyílik arra, hogy a múltban elszenvedett sérelmeinkért kárpótoljon minket valamiképp az élet, más szóval, az élet mindent viszonoz, amit elkövettünk, vagy amit ellenünk elkövettek, legyen az jó vagy rossz.

A kérdés csak annyi, hogy mennyire komoly a sérülés, amit elszenvedtünk, s vajon mily módon tudunk megbirkózni vele, ha meg tudunk egyáltalán.
A Gyilkos elmék egy-egy epizódjában az ügynökök múltjára is visszatekintenek, megismerhetjük életük egy szeletét, általában a kevésbé jó eseményeket mutatják meg nekünk az alkotók.


Egy régebbi részben egyszer már betekintést nyertünk Derek Morgan múltjába, mi is volt az, ami megadta a lökést neki ahhoz, hogy FBI ügynök legyen belőle. Gyermekkorában az a férfi, aki kiemelte a chicagói utcakölykök közül, s elindította ígéretes sportolói pályáján, vissza is élt a helyzetével, s molesztálta őt. A zavarodott, apját nemrég elvesztő fiú azonban tűrt és hallgatott, de megfogadta, ha felnő, pont az ilyen emberek nyomába fog eredni, hogy rács mögé juttathassa őket.

Derek akkor kénytelen kollégái előtt is felfedni ezt a sötét epizódot, Hotch és Gideon sietnek segítségére, amikor otthoni látogatása alatt fiatal fiúkat gyilkolnak meg, akik egykori mentora Carl Buford szárnyai alatt növekedtek. A helyi nyomozók egyből Morgant gyanúsítják, aki először saját erejéből próbálja tisztázni magát, de társai nem hagyják cserben s végül kiderül, hogy Buford a tettes. Derek emlékeitől kínozva, sírva, szemtől szemben elmondja a férfinek, hogy ő tette azzá, aki ma lett, neki köszönheti, hogy a bűnüldözést választotta hivatásul.
A 8. évad Restoration című epizódjában ehhez a szálhoz térnek vissza az alkotók. Chicago utcáin egy ragadozó kegyetlenül gyilkol meg férfiakat. Derekben azonnal felsejlik a múlt, s amikor az egyik tetthelyen felírva meglátja a „nézz fel az égre” című mondatot, melyet gyermekkorában Buford mondogatott neki, miután a tengerparti kunyhójába vitte el hétvégére, hogy a fiú őt szórakoztassa, egyértelművé válik számára, hogy eljött a végjáték ideje. Derek soha nem beszélt erről senkinek, így rádöbben, hogy az, aki a gyilkosságokat elkövette, szintén Carl Buford áldozata, csak ő képtelen volt feldolgozni ezt a szörnyű traumát.

Az epizód egyik megrázó pillanata, amikor Morgan ügynök többi kollégájával és a chicagói nyomozókkal is megosztja borzasztó gyermekkorát. Az FBI ügynökök megdöbbenve hallgatják mindazt a szörnyűséget, amit Derek évtizedekig magában tartott, amivel naponta megküzdött, ami sosem hagyta nyugodni.

Az áldozatok kilétéből kiderül, hogy az illető olyan férfiakat öl, akik gyerekek közelében dolgoztak. Morgan ügynök meglátogatja a börtönben Bufordot, azoknak a fiúknak a neveit követelve, akik szintén a fociedző áldozatai voltak, s a lehetséges gyanúsítottak lehetnek. Buford-ról nem tudják cellatársai, hogy gyermekek molesztálásáért is ül, mivel sorozatgyilkosként csukták le, népszerűsége meglehetősen nagy a rácsok mögött. Az elkövetőről kiderül, hogy Derek ismerőse, s a kiváltó ok az volt, fiát molesztálta az úszóedzője. A férfiben, aki amúgy is képtelen volt feldolgozni a történteket, elemi erővel tör fel a múlt, s ámokfutásában csak az az ember állíthatja meg, aki pontosan érti, min megy keresztül, Derek Morgan FBI ügynök.
Az epizód különlegessége egyrészt annak a bemutatása, hogy nem feltétlenül válik minden ember áldozatból elkövetővé, hogy a tragikus múlt ki is emelheti az illetőt abból a miliőből, amibe talán sorsszerűen kerülnie kellene. Ezt a vonalat képviseli egyébként Hotchner ügynök is, akiről egy másik epizódban tudhatunk meg megdöbbentő dolgokat.

Derek Morgan ügynök, s talán az összes, nyomozói munkáját ilyen profizmussal, megszállottsággal és hozzáértéssel végző ember életében van egy olyan pont, ami elindítja ezen a pályán, ami minden nap megadja neki azt az erőt, hogy szembenézzen a rengeteg szörnyűséggel, hogy legyen ereje legyőzni azokat.

Derek és az elkövető végjátszmája bemutatja a két emberi végterméket, azt, aki képes volt felvenni a harcot démonaival, s azt, aki feladta, megadta magát nekik.

A bejegyzést Hotchner ügynök idézetével zárnám, mely egyértelműen utal arra a két lehetőségre, amivé az emberi természet válhat, a jóra és a rosszra:
„Néhányan úgy nőnek fel, hogy sorozatgyilkos válik belőlük. Néhányan pedig úgy, hogy elkapják őket”.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...