2020. június 18., csütörtök

Egy ragadozóval kevesebb


2013. június 7-én, 53 éves korában májelégtelenség következtében elhunyt a San Quentin Állami börtön egyik legrégebbi lakója, Richard Ramirez, vagyis az "Éjszakai vadász." Ramirezt az egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosként tartják számon.
Richard Ramirez 18 éves korában, 1978-ban költözött Texasból Kaliforniába. Marihuánát fogyasztott, laza életet élt, többször került összetűzésbe a törvénnyel autólopás miatt. Vonzódott a sátánizmushoz, rockzenét hallgatott (bár vitatnám ennek hatását a bűnözői személyiség kialakulására), gyakran rajzolt pentagrammot saját testére.

Ramirezt 13 ember meggyilkolásáért ítélték halálra, de valószínűsíthetően ennél több ember életét oltotta ki. A rendőrségnek nincsenek bizonyítékai arra, hogy Los Angelesbe való költözése előtt bárkit is megölt volna. Nem kétséges, hogy bűnelkövetései ebben az időszakban fokozódtak. Egyszerű betörésekkel kezdett, a lakásokban minden értéket összeszedett és gyorsan elmenekült, mielőtt elkapták volna.

Az "Éjszakai vadász" nevet onnan kapta, hogy többnyire éjszaka, nyitott ablakokon mászott be, s ha azt vesszük alapul, hogy a gyilkosságokat 1984 júniusától 1985 augusztusáig követte el, bizony érthető, hogy az emberek a nyári melegben nyitott ablakoknál aludtak.
Első áldozata a 9 éves Mei Leung volt. Annak a hotelnek az alagsorában találtak rá holttestére, ahol abban az időben Ramirez lakott. 2009-ben azonosították be a DNS mintáját, melyet a helyszínen találtak. A következő áldozata a 79 éves Jennie Vincow volt. 1984. június 28-án nyitva hagyta az ablakát, mert fülledt meleg volt. Ramirez leszedte a rácsokat és bemászott. Jennie testét másnap találták meg az ágyban, összeszurkálták és átvágták a torkát. A betolakodó kifosztotta a házat is. Az ablakpárkányon találtak ujjlenyomatokat, és szexuális zaklatás nyomait Jennie testén.

Az okok találgatása közben, hogy valaki mitől válik egy olyan emberi szörnyeteggé, aki 13 vagy annál is több ember életéért felelős, fontos megemlíteni, hogy Ramireznek gyermekkorában két súlyos fejsérülése is volt, melynek hatására epilepsziás rohamai is voltak egészen tinédzser koráig. Tudjuk, hogy az erőszakos bűncselekmények kialakulásáért, melyek sokszor mentális betegségekkel is párosulnak, gyakran felelősek súlyos fej-, és agysérülések. Tovább rontott a helyzeten, hogy Mike nevű nagybácsikája, aki Vietnamban harcolt, előszeretettel mutatott a fiúnak olyan Polaroid felvételeket, amely holttesteket, megcsonkított embereket, vagy épp őt magát ábrázolták, miközben vietnami nőket erőszakol meg. Szemtanúja volt annak is, amikor Mike bácsikája megölte saját feleségét, közvetlen közelről fejbelőtte. Ramirez ekkor 13 éves volt, a gyilkosság után viselkedése drámaian megváltozott, kidobták az iskolából és drogozni kezdett.

Ámokfutásának aztán egy szerencsétlen véletlen vetett véget, amikor is olyan ember autóját akarta ellopni egy spanyolok lakta területen, ahol a tulaj épp az autó alatt fekve szerelte azt, s az összetartó közösség, miután felismerték Ramirezben az "Éjszakai vadászt", megtámadták és elkapták őt.

1988. szeptember 30-án az esküdtszék bűnösnek találta 13 rendbeli emberölésben, 5 gyilkossági kísérletben, 11 nemi erőszakban és 14 betörésben. 1989. november 7-én gázkamra általi halálra ítélték. 23 éve várta kivégzését a halálsoron.

Saját maga így vallott az általa elkövetett bűncselekményekről:

"Mindenkiben benn van a jó és a rossz is. Én 100%-ig gonosz akartam lenni, de nem ment. Néha túl nyugis vagyok. De a legtöbb ember tudja palástolni a haragját és a gyűlöletét, én nem. Az én gyűlöletem olyan szintre emelkedett, amit már nem bírtam elviselni, még a fejem is belefájdult. Szóval ha bedühödök, az egy elég extrém dolog. Nincsen köztes állapota."

Richard Ramirez már nem jelent többé veszélyt társadalmunkra. Egy ragadozóval kevesebb...


Évi 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...