2020. június 23., kedd

Disszociatív identitászavar, avagy a többszörös személyiség problémája - Az alszemélyiségek


Az alszemélyiségek egymáshoz való viszonya esetről esetre más, alapvetően azonban háromféle, a kölcsönösen amnéziás, az egymást kölcsönösen elismerő és az egyirányú amnéziás típus különíthető el.
A fiatal Norman Bates a sorozatban
A kölcsönösen amnéziás kapcsolatban az alszemélyiségeknek nincs tudomása egymásról, ezzel szemben az egymást kölcsönösen elismerő kapcsolatban mindegyik alszemélyiség ismeri a többit. Hallják egymás hangját, még beszélgetnek is egymással. Egyesek jóban vannak, és ahogy barátok között szokás, megbeszélik a dolgaikat, míg mások képtelenek szót érteni. Vannak kapcsolatok, melyek e két szélsőség közé esnek. Leggyakoribb az egyirányú amnéziás kapcsolat, melyben egyes alszemélyiségek tudatában vannak másoknak, ez azonban nem kölcsönös. Az egymásról kölcsönösen tudomással bíró alszemélyiségeket tudatos alszemélyiségtársaknak nevezzük. Ők tulajdonképpen "csendes megfigyelők", akik követik a többi alszemélyiség gondolatait és cselekedeteit, de nem lépnek kapcsolatba velük. Néha, miközben a tudatot egy másik alszemélyiség uralja, közvetett módokon, például auditoros hallucinációkon (parancsokat osztogató hangon) vagy "úgynevezett automatikus íráson" (a tudatos személyiség arra lesz figyelmes, hogy akaratán kívül szavakat ír le) keresztül adnak hírt magukról.
Automatikus írás
A kutatók egykor azt gondolták, hogy a többszörösszemélyiség-zavaroknál általában csak két vagy három alszemélyiség szerepel, a mai vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy az alszemélyiségek átlagos száma betegenként ennél jóval több: nőknél tizenöt, férfiaknál nyolc. Olyan esetekről is tudunk, melyekben száz vagy annál több alszemélyiséget figyeltek meg. Előfordul, hogy az alszemélyiségek kettes vagy hármas csoportokban bukkannak fel.


Az alszemélyiségek még olyan alapvető testi változók mentén is eltérhetnek egymástól, mint az életkor, a nem, a bőrszín és a családi háttér. Előfordul, hogy a különböző alszemélyiségek különböző képességekkel rendelkeznek: míg az egyik tud autót vezetni, beszél idegen nyelveket, addig a többiek esetleg nem, ráadásul olykor a kézírásuk is eltérő. Előfordul, hogy az alszemélyiségek más és más ételeket szeretnek, másféle barátokat választanak, másmilyen zenét hallgatnak, és mást olvasnak.
Norman Bates az anyja személyiségével női ruhába öltözve
A kutatók felfedezték, hogy az alszemélyiségek fiziológiai sajátosságaikban - például a vegetatív idegrendszer működésében, a vérnyomás értékében vagy a menstruációs ciklusokban - is eltérhetnek egymástól. Az egyik vizsgálatban kiváltott potenciálok segítségével mérték a különböző alszemélyiségek agyi aktivitását, elektroencefalográffal rögzítve például egy villogó fényre adott agyi válaszmintázatokat. A kiváltottpotenciál-vizsgálatot tíz, többszörösszemélyiség-zavarban szenvedő személy négy-négy alszemélyiségén elvégezvén kiderült, hogy az egyes alanyok alszemélyiségeinek agyi aktivitási mintázatai nagymértékben eltérnek egymástól. Az eredmény megdöbbenést keltett, hiszen az egyes ingerekre adott agyi válaszmintázat általában állandó és egyénre jellemző, ennek a tíz alanynak az alszemélyiségei viszont olyan eltéréseket mutattak, amilyeneket csak különböző emberek esetében szoktak találni.

A kiváltottpotenciál-vizsgálatba kontrollszemélyeket is bevontak, akik csak megjátszották, hogy különböző alszemélyiségeik vannak. Az utasítás szerint igyekeztek gondosan megtervezni alternatív személyiségeiket, és megpróbálták beleélni magukat szerepeikbe. A szimulált alszemélyiségek agyi válaszmintázatai azonban nem tértek el egymástól, ami azt bizonyítja, hogy a többszörösszemélyiség-zavarban megjelenő alszemélyiségek eltérő agyi válaszmintázatát nem lehet egyszerűen szimulálni.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...