2020. június 19., péntek

Disszociatív identitászavar, avagy a többszörös személyiség problémája - 1.rész


A többszörös személyiség problémájának legérthetőbb és legegyszerűbb magyarázata az, hogy kialakulásának középpontjában az elsősorban gyermek vagy fiatalkorban elszenvedett trauma és/vagy bántalmazás áll. A fejlődő, még  nem teljesen kialakult személyiség nem képes ezeket feldolgozni, s amikor az illető feszült helyzetbe kerül, alapszemélyisége úgymond a "háttérbe" lép és kialakít olyan, úgynevezett alszemélyiségeket, amelyek erősebbek, határozottabbak, netán agresszívek is és ők lépnek az előtérbe, hogy az alany az adott stresszes szituációt könnyebben tudja kezelni. De nézzük meg ennek az állapotnak a pontosabb pszichológiai bemutatását.
Anthony Perkins Norman Bates szerepében
A többszörösszemélyiség-zavar - ahogy azt most Eric példáján láthatjuk - éppolyan drámai, mint amilyen bénító állapot:


A 29 éves, kábult és összevert Ericet február 9-én találták meg a Daytona Beach-i bevásárlóközpontban. Nem volt nála személyi igazolvány, és olyan furcsán viselkedett, hogy az őt a közeli kórházba szállító mentőszemélyzet értelmi fogyatékosságra gyanakodott. Hat héttel később Eric átkerült a Daytona Beach Humán Erőforrások Központjába, ahol kétféle hangon kezdett beszélni az orvosokhoz: az "ifjú" Eric gyermeteg hangján, aki egy letompult és megfélemlített gyermek volt, és az "idősebb" Eric kimért hangján, aki egy borzalmas gyermekbántalmazás történetét mesélte el. Az "idősebb" hang szerint Eric német származású bevándorló szülei halálát követően egy durva nevelőapához és annak szeretőjéhez került, akik szülőhelyéről, Dél-Karolinából egy kábítószer elosztó rejtekhelyre vitték, valami floridai mocsárba. A banda tagjai megerőszakolták, és azt is látta, ahogyan nevelőapja két embert megölt.
Egy késő márciusi napon az egyik tanácsadó döbbenten vette észre, hogy Eric arca erőszakos vicsorgásba rándul. Pokoli horkantással obszcén káromkodások özönét zúdította kifelé magából. "Olyan volt, mintha az Ördögűzőből lépett volna elő - meséli Malcolm Graham, az esettel megbízott pszichológus. - Ez volt eddig a legmegrázóbb, beteggel kapcsolatos élményem." Az új, magát pökhendien Márknak nevező személy megjelenése volt az első jele annak, hogy Graham ritka és súlyos érzelmi zavarral találkozott, egy valódi többszörös személyiséggel.
Az elkövetkező hetekben egymás után jelentek meg Eric személyiségének további változatai: a csendes, középkorú Dwight; a hisztériás vakságban és némaságban szenvedő Jeffrey; az arrogáns Michael; a kacérkodó Tian, akit egyébként Eric kurvának tartott; és az állandóan kötözködő Philip, az ügyvéd.
Graham fokozódó megdöbbenésére Eric lassanként 27 különböző személyiséget vonultatott fel, melyek között volt három nő is. A kínálat korban egy magzattól addig a mocskos öregemberig terjedt, aki folyton megpróbálta rávenni Ericet arra, hogy szegődjön el zsoldoskatonának Haitire. Az egyik terápiás ülésen, meséli Graham, Eric egy óra alatt kilencszer váltott személyiséget.
A többszörösszemélyiség-zavarban szenvedő embereknek két vagy több különböző, gyakran alszemélyiségnek nevezett személyiségük van, melyek mindegyike saját emlékezeti rendszerrel, viselkedésmóddal, gondolatokkal és érzelmekkel rendelkezik. Egyszerre csak egy alszemélyiség uralja az illető tudatát és környezetével folytatott interakcióit. Az elsődleges vagy gazdaszemélynek nevezett alszemélyiség a többinél általában gyakrabban szokott megjelenni.
Az egyik alszemélyiségből a másikba való átmenet, az átváltás általában hirtelen és drámai módon megy végbe. Eric például grimaszolt, morgott és trágárságokat üvöltözött, miközben személyiséget váltott. Az átmeneteket gyakran valamilyen stressz esemény indítja be, bár mesterséges előidézői is lehetnek, mint például a hipnotikus szuggesztió.

Az egyik legismertebb, többszörösszemélyiség-zavarban szenvedő fiktív regényhős (Robert Bloch: Psycho), majd később filmhős (Alfred Hitchcock - Psycho), Norman Bates, aki a mozifilmben megdöbbenve fedezi fel, hogy anyja halálra késelt egy nőt zuhanyozás közben. A filmben később kiderül, hogy az anyja évekkel korábban meghalt, és jelenleg Norman egyik alszemélyiségeként létezik.
Freddie Highmore a fiatal Norman Bates szerepében
A regény és a film kiváló alapul szolgált, a most már negyedik évadában futó tv-sorozat, a Bates Motel elkészítéséhez, amely Norman kamaszkorától mutatja be az eseményeket, a többszörös személyiség kialakulását, anyjával való kissé deviáns, az átlagember számára nehezen érthető kapcsolatát. Ha valaki szeretné jobban megismerni ezt a személyiségzavart, érdemes figyelemmel kísérnie a sorozatot.

A többszörös személyiségről első ízben négy évszázaddal ezelőtt tettek említést. A legtöbb klinikai szakember ritka zavarnak tartja, de az újabb kutatások szerint előfordulása gyakoribb, mint azt valaha gondolták. Az esetek nagy részét a serdülőkor végén vagy fiatalfelnőtt-korban diagnosztizálják, de az első tünetek már kisgyermekkorban, ötéves kor előtt is megjelenhetnek, bántalmazásokat követően. A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az ilyen betegek csaknem 97 százalékát bántalmazták fizikailag első néhány életévük során, gyakran szexuális visszaélés áldozatai is voltak.  A zavar több mint háromszor olyan gyakran fordul elő nők, mint férfiak esetében. Egyes esetekben a többszörös személyiségű betegek szüleinél is megfigyelhető valamilyen disszociatív zavar.

A következő bejegyzésben az alszemélyiségekkel foglalkozunk.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...