2020. március 31., kedd

A profilozás alapítói: John E. Douglas


Az FBI Viselkedéselemző Egységének másik nagy tudással és tapasztalattal rendelkező tagja, John E. Douglas különleges ügynök volt, aki Robert Ressler-el karöltve építette fel azt a tudást és tapasztalatot, amiből a mai profilozók dolgoznak és profitálnak.
John Edward Douglas 1945. június 18-án született Long Island-en, New Yorkban. 1966-1970 között az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél szolgált, több egyetemet is elvégzett, majd doktori fokozatot kapott a „gyilkosságok osztályozása a rendőrtisztek oktatásának összehasonlító technikájában” című doktori disszertáció védéséért.


Douglas 1970-ben csatlakozott az FBI-hoz, első megbízását Michiganben, Detroitban kapta. Terepen dolgozott mesterlövészként a helyi FBI SWAT egységénél. Később túsztárgyaló lett belőle. 1977-ben irányították át a Viselkedéstudományi Egységhez, ahol az FBI Akadémián, Quanticoban tanította az új ügynököket, a területi ügynököket és a rendőrtiszteket túsztárgyalásra és alkalmazott kriminálpszichológiára. Ő alkotta meg és irányította az FBI Bűnelkövetői Profilozó Programját, később pedig a nyomozói támogató egység vezetőjévé léptették elő, amely az Erőszakos Bűncselekményeket Elemző Országos Központ (NCAVC) részlege volt.
Miközben az országban utazgatott és különböző instrukciókkal látta el a rendőrséget, Douglas elkezdett interjúkat készíteni sorozatgyilkosokkal és más erőszakos szexuális elkövetőkkel különböző börtönökben.  Tanulmánya keretében a közelmúlt néhány hírhedt erőszakos bűnelkövetőjével is beszélt, olyanokkal, mint David Berkowitz, Ted Bundy, John Wayne Gacy, Charles Manson, Edmund Kemper, Dennis Rader és Richard Speck. Az ezekből gyűjtött információkat használta fel a „Szexuális gyilkosságok: minták és indítékok” című könyvében. Douglas később két Thomas Jefferson díjat is kapott a Virginiai Egyetemtől ezért a tanulmányért.

Douglas a bűncselekmények helyszíneit vizsgálta és elkészítette az elkövetők profilját, leírva szokásaikat és azzal kísérletezett, hogy megjósolja a következő lépésüket. Azokban az ügyekben ahol munkája segítette elfogni a bűnözőket, stratégiákat épített fel a kihallgatásokhoz és a vádemelésekhez. A bűnelkövetői profilalkotás kialakulásakor Douglas ellen felszólaltak a saját kollégái, akik kételkedtek és kritizálták, míg a rendőrség és az FBI is rájött, hogy egy nagyon hatékony eszközt dolgozott ki a bűnözők kézre kerítéséhez.
1995-ös FBI-tól való visszavonulása óta Douglas nemzetközi hírnévre tett szert könyvsorozata által, melyben az életútját részletezi, mely során sorozatgyilkosokat kapott el, és számos alkalommal jelent meg a képernyőn is. Tankönyveket is írt a profilozást tanuló osztályok számára. Számos könyv írója Mark Olshaker-el együtt, itthon kapható közös könyveik a „Megszállottak”, „Sötétség” és a „Sorozatgyilkosok”. Könyveit a legéleslátóbb munkáknak tekintik a sorozatgyilkosok gondolkodásáról, motivációiról és munkájáról valamint az őket üldöző emberek módszeriről és életéről.

Thomas Harris író Vörös Sárkány és a Bárányok hallgatnak című regényének főhőse, Jack Crawford közvetlenül John Douglas karakterére épül. A Hannibal című tévés sorozat Will Graham-je is részben Douglas karakterén alapul. 2015 januárjában pedig a Gyilkos elmék sorozat alkotói is megerősítették, hogy az időközben a sorozatból kivált Jason Gideon ügynök karaktere John Douglas személyiségére és munkásságára épül.

Évi

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...