2020. március 14., szombat

Sorozatgyilkos lélektan VIII.: Charles Manson és a "Manson család"


Charles Manson már a neve alatt elhíresült gyilkosságok előtt is jól ismert bűnöző volt. Sokat ült börtönben kocsi lopásért, hamisításért, hitelkártyacsalásért, lányok futtatásáért. Több személyes kudarc is érte, költőként és gitárosként is próbálkozott, de semmiben sem volt sikeres. Manson valódi pszichopata, magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének vélte. Az 1960-as évek végén lett egy hippipünkösdista csoport vezetője, az úgynevezett "Manson családé", melynek tagjai több brutális gyilkosságot követtek el.
Charles Manson
Charles Milles Manson 1934. november 12-én született Cincinnati-ben, Ohio államban a 16 éves leányanya, Kathleen Maddox gyermekeként. Három héttel születése után kapta a Charles Milles Maddox nevet. Kathleen egy ideig egy William Manson nevű munkás felesége volt, ekkor kapta Charles a Manson családnevet.
Manson anyja, Kathleen Maddox
Anyja állítólag sokat ivott, egyszer egy pohár sörért eladta egy gyermektelen pincérnőnek, akitől nagybátyja hozta vissza a gyereket néhány nap elteltével. Amikor anyját és annak fiútestvérét öt év börtönre ítélték egy Charlestonban elkövetett rablásért, Mansont McMechenben helyezték el, ahol egy nagynénje és nagybátyja lakott. Amikor anyja 1942-ben kegyelmet kapott, újra magához vette a gyereket. Lelakott hotelekben éltek. Manson később egyetlen gyermekkori örömének nevezte azt a pillanatot, amikor anyja kiszabadult a börtönből és megölelte.
Manson fiatalon
1947-ben Kathleen Maddox árvaházban akarta elhelyezni a gyereket, de nem talált intézményt. A bíróság az indianai Terre Haute-ban lévő Gibault Főiskolában helyezte el a fiút, de 10 hónappal később visszaszökött anyjához - aki viszont nem akarta befogadni.

Egy élelmiszerbolt kirablásával pénzt szerzett rá, hogy szobát bérelhessen. Ezután számos újabb lopást követett el, lopott például kerékpárt is, amíg el nem fogták és az indianapolisi javítóintézetbe küldték. Már egy nap után megszökött, de újra elfogták. Boys Townba vitték, innen azonban négy nap után egy másik fiúval együtt újból megszökött.
Miközben a másik fiú nagybátyjának otthona felé tartottak, két fegyveres élelmiszerboltrablást követtek el. A második folyamán a 13 éves Mansont elfogták és az Indianai Fiúiskolába került, ahol visszaemlékezése szerint szexuálisan és más módokon kegyetlenkedtek vele. Több szökési kísérlet után innen is kereket oldott, két másik fiúval együtt.
A fiatal bűnöző
Miközben lopott kocsikkal Kalifornia felé tartottak és kifosztottak minden útjukba kerülő benzinkutat, Utahban elfogták őket. A lopott kocsival történő határátlépés szövetségi bűnügynek számított. Mansont egy washingtoni nevelőiskolába küldték. Bár négy évet iskolába járt és az IQ-ja 109 (későbbi mérés szerint 121) volt, Manson gyakorlatilag írástudatlan volt. Egy szociális gondozó szerint agresszív volt és antiszociális.

1951 októberében egy pszichiáter javaslatára egy kevésbé szigorú intézménybe került, a Natural Bridge Honor Camp-be, ahol a következő év februárjában - kevesebb, mint egy hónappal kegyelmi meghallgatása előtt - borotvapengét fogott és egy másik fiú torkához tartotta, miközben szodómiát követett el rajta. A virginiabeli Petersburg szövetségi ifjúsági börtönébe került, ahol "veszélyes" minősítést kapott. Szeptemberben, miután újabb komoly vétségeket követett el, egy keményebb intézetbe, az ohioi Chillicothe Szövetségi Javítóintézetbe vitték át. Körülbelül egy hónappal átköltöztetése után mintha kicserélték volna. Jól viselkedett, rendesen dolgozott és tanult, így 1954 májusában kegyelmet kapott.

A kegyelem feltétele az volt, hogy nagynénjével és nagybátyjával éljen Nyugat-Virginiában és ezt rövid ideig be is tartotta, de hamarosan az anyjához költözött, aki ugyanabban az államban élt. 1955 januárjában feleségül vette Rosalie Jean Willist, akivel saját elbeszélése szerint bár rövid ideig, de boldogan éltek, és akinek segített alkalmi munkáiban és az autólopásban.

Az újabb bűncselekmény elkövetése nem sokat váratott magára, terhes feleségével egy lopott autóban Ohioból Los Angelesbe érkeztek, s mivel ismét határt léptek lopott kocsival, újból elkapták. Ezúttal öt év próbaidőt kapott, ő azonban nem jelent meg egy meghallgatáson, így Indianapolisban letartóztatták és a próbaidő visszavonása után 3 év börtönre ítélték. A börtönévek alatt felesége és fia, ifj. Charles Manson a férfi anyjával laktak, ám Rosalie hamarosan egy másik férfival élt. Mansont 1958 szeptemberében öt év próbaidőre bocsátották, ugyanebben az évben elvált Rosalietól és egy 16 éves prostituáltat kezdett el futtatni. A bűncselekmények elkövetését tovább folytatta, miközben egy Candy Stevens néven futó prostit vett el feleségül.

Mansont 1960 áprilisában hivatalosan meggyanúsították az úgynevezett Mann-törvény megszegésével, amely a fehér rabszolgaságot és a nők "immorális célú" államközi szállítását tiltotta, ezért úgy döntöttek, hogy le kell töltenie tízéves büntetését. Mire eljött a szabadulás napja, 1967-ben, Manson élete 32 évének több mint a felét börtönben és javítóintézetekben töltötte. Azt akarta, hogy börtönben maradhasson, mivel az volt az otthona, ám a hatóságok ezt nem engedélyezték.
Szabadulása után San Franciscoba költözött, ahol jobbára koldulásból élt. Még a börtönben megtanult gitározni egy Alvin Karpis nevű bankrablótól, és megismerkedett a 23 éves egyetemista Mary Brunnerel, akivel összeköltözött, majd még 16 nő költözött oda hozzájuk. Manson a hippimozgalom gurujaként rengeteg követőt (főleg nőket) szerzett maga köré, és körútra indult velük. Los Angelesben kikötve több elhagyott ingatlanba is beköltöztek, egy ideig a The Beach Boys együttes tagjának, Dennis Wilsonnak a házában is ejtőztek. Wilson együtt énekelgetett Mansonnal és a lányok mindkettőjüket kiszolgálták. Wilson fizette a stúdiót, amely felvette Manson dalait, és bemutatta több ismerősének is a szórakoztatóiparban, többek között annak a Rudi Altobellinek is, aki kiadta házát Roman Polanskinak és feleségének, a később meggyilkolt Sharon Tate-nek.
Dennis Wilson
A Manson család innen továbbállt, és Death Valleyben birtokba vettek két elhagyatott ranchet. Manson a Beatles együttes megszállottja volt, főleg a Fehér Album-é. Már a börtönben arról beszélt rabtársainak, hogy ő képes lenne nagyobb hírnévre szert tenni a Beatles-nél, a család tagjainak pedig úgy beszélt az együttesről, mint "a lélek" és mint "a végtelenben lévő lyuk része".
A White album


Ekkor már egy ideje arról is gyakran beszélt, hogy a feketék és fehérek közti faji feszültség növekszik Amerikában és a feketék hamarosan fellázadnak Amerika városaiban. Példának hozta többek között Martin Luther King Jr. 1968. április 4-ei meggyilkolását. Manson arról beszélt követőinek, hogy a Beatles is megjósolta a társadalmi felfordulást. Mint elmondta, az egész ott van a Fehér Albumban, csak éppen kódolva. Manson odáig jutott, hogy az Album magának a Családnak szól, a kiválasztottak csoportjának, akiket arra tanít, hogy a küszöbön álló katasztrófától mentsék meg az arra érdemeseket.

1969-ben a Család egy kanárisárga házba költözött, amelyet Manson megint csak a Beatles után Sárga tengeralattjáró névre keresztelt. A Család tagjai itt készültek a küszöbön álló apokalipszisre, amelyet Manson a "Helter Skleter" néven emlegetett a Beatles ugyanilyen című dalára utalva.
A "Manson család" egyik vacka, a Spahn tanya

A Család Terry Melche-t várta, Dennis Wilson egyik jó ismerősét a szórakoztatóiparból, aki majd meghallgatja az általuk felvett hanganyagot, azonban ő nem jött el. Ezért Manson megjelent a 10050 Cielo Drive című háznál, mert úgy tudta, Melcher ott lakik, azonban kiderült, hogy a tulaj, Altobelli, a házat a Polanski-Tate házaspárnak adta ki.


Manson listáján szerepel egy feltételezett gyilkosság, egy fekete drogdíler, Bernard Crowe lelövése, aki állítólag azért halt meg, mert a Családot arra uszította Manson, hogy mutassák meg a feketéknek, hogyan kezdjék el a Helter Skeltert. A férfit maga Manson lőtte le annak hollywoodi lakásában.

Az első brutális gyilkosság az úgynevezett Hinman gyilkosság volt. Manson elküldte a Családdal lógó Bobby Beausoleilt egy ismerőse, Gary Hinman házába, hogy pénzt követeljenek ki tőle. Hinman nem akart engedelmeskedni, ezért két napig fogva tartották. Majd megjelent Manson és egy karddal megvágta Hinman fülét, majd Bobby leszúrta a férfit. A falra vérrel a "Political Piggy" vagyis politikai disznó feliratot írták rossz helyesírással.
Bobby Beausoleil és a felirat a Hinman ház falán
Bobbyt 1969. augusztus 6-án tartóztatták le, éppen Hinman kocsiját vezette és a gyilkos fegyvert is megtalálták nála. Két nappal ezután Manson kiadta a jelszót a Családnak: "Itt az idő a Helter Skelterre."

Augusztus 8-án éjjel azzal bízta meg a Család egyik tagját, Watsont, hogy vigyen magával embereket "abba a házba, ahol korábban Melcher lakott" és "öljenek meg minden ott tartozkodót a lehető legborzalmasabb kegyetlenséggel."
                   A Cielo Drive 10050
A házban 4-en tartózkodtak, Roman Polanski 8 és fél hónapos terhes felesége, Sharon Tate, az ő korábbi szerelme és barátja, a fodrász Jay Sebring, Wojciech Frykowski és barátnője Abigail Folger, a Folger Coffee vagyon örököse.
Mindannyiukkal brutálisan végeztek, számos késszúrás, lövés és tompa fejsérülés végzett velük. Sharon Tate könyörgött, hogy legalább addig hagyják életben, míg megszüli gyermekét, majd halála előtt édesanyjáért kiáltott.
Sharon Tate
Amikor a Család négy tagja útnak indult a tanyáról, Manson arra bíztatta őket, hogy "majd hagyjatok jelet...valami boszorkányosat." Sharon Tate vérével a "pig" (disznó) szót festették fel a bejárati ajtóra.

A következő éjjel a Család-tagok Manson utasítására ismét útnak indultak. Mivel Mansonnak nem tetszett, ahogy a Cielo Drive áldozatai pánikba estek, ezért ő maga is elkísérte a társaságot, hogy megmutassa nekik, hogyan kell ezt csinálni. Néhány órás autókázás után A Waverly Drive 3301-hez érkeztek, ahol Leno LaBianca és felesége, Rosemary lakott. Manson és a Család tagjai előző évben egy partin vettek részt a házban.
Waverly Drive 3301, a LaBianca házaspár háza
 A LaBianca házaspárt hasonló kegyetlenséggel - 41 és 26 késszúrással - ölték meg, mint az előző helyszín áldozatait. Leno LaBianca vérével felmázolták a nappali falára a "Death to Pigs" és a "Rise" feliratokat, valamint Leno LaBianca lemeztelenített hasába a "WAR" (háború) szót vésték. A konyhai hűtőszekrényre pedig a "Healter Skelter" feliratot mázolták.  
A mészárlás után az elkövetők nem hagyták el rögtön a helyszínt, előbb lezuhanyoztak, játszottak a lemészárolt házaspár kutyáival, és ettek a hűtőszekrényükből.

A nyomozó hatóság kezdetben nem kapcsolta össze ezeket a gyilkosságokat, ám Bobby Beausoleil a letartóztatásakor elvezette őket a Charles Manson vezette hippi csapathoz, azonban a rendőrök úgy vélték, hogy drogosok követték el a bűncselekményeket, s nem tőrödtek a Manson Családdal. Hónapokkal később, október közepén döntött úgy a rendőrség, hogy hajlandó megvizsgálni a három gyilkosság közötti hasonlóságokat. Ez a kutatás vezetett aztán vissza a Spahn tanyára, ahol Susan Atkinstól kaptak fontos információkat elsősorban a Hinman gyilkosságot illetően.
A Család környezetében egyre többen lettek beszédesek, Susan pedig a börtönben dicsekedett azzal, miket tett. A nyomozás során egyre több használható információ és bizonyíték került elő.
A Manson-Család áldozatai
A bíróság mindössze húsz perc alatt hozta meg döntését: Charles Manson, Charles "Tex" Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins és Linda Kasabian hét gyilkosságért lettek elítélve, Leslie Van Houten pedig kettőért.

A tárgyalás hivatalosan 1970 júniusában kezdődött, Charles Older elnökletével. A 12 esküdt 5 nőből és 7 férfiból állt. Manson ragaszkodott hozz, hogy magát védhesse. Ha követői tanúvallomást tesznek ellen, őt halálra ítélik, ezért mindent megtett, hogy ez ne forduljon elő. A tanúskodni kívánók közül 3 lányt is lelőttek, Barbara Hoyt-nak pedig halálos adag LSD-t adtak be, de a lány időben kórházba került, így sikerült megmenteni az életét. Leslie Van Houten ügyvédjét is meggyilkolták, a tárgyalás után pár héttel találták meg a holttestét két szikla között. Később Manson egyik követője bevallotta, hogy ők ölték meg.
A "Manson lányok"
Manson és a három nő az ítélethozatal előtt kopaszra borotválta a fejét. Mind a négy elítélt a halálsorra került, ám 1972-ben California államban eltörölték a halálbüntetést., így büntetésüket életfogytiglanra módosították.

A Manson család egykori vezetője 2017. november 19-én halt meg a bakersfieldi kórházban halt meg. Végbélrákban szenvedett, halálát hirtelen szívmegállás okozta.
Manson idős emberként
A Manson család tagjai napjainkban is életfogytig tartó szabadságvesztésüket töltik immár a hatvanas éveikben járva, kivéve Susan Atkinst, aki 2009-ben mellrákban halt meg a börtönben. 

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...