2022. január 7., péntek

Egy sorozatgyilkos megteremtése – Colin Ireland – 1. rész

Kutatott és tervezett. A példaképeit tanulmányozta. Mindig egy senki volt. Most valaki különleges akar lenni.

1992 decemberében Colin Ireland különös újévi fogadalmat tesz. Sorozatgyilkos akar lenni.

Felkészül rá, könyveket olvas a skót Dennis Nilsenről, aki legalább 15 embert ölt meg, Peter Sutcliffe-ről, akit a „yorkshirei hasfelmetsző”-nek neveznek, mivel 13 nővel végzett. Ireland kriminalisztikai szakirodalmat olvas, az FBI „Crime Classification Manual”-át, Robert Ressler FBI profilozó „Whoever Fights Monster”-jét, amiben az áll, hogy hogy az a sorozatgyilkos, aki legalább öt embert megöl. Rendőrségi sorozatokat és filmeket néz gyilkosokról. A bárányok hallgatnak című film inspirálja.

Mike Berry igazságügyi pszichológus szakértő később ezt mondja róla: Ireland egy senki volt, aki valaki akart lenni.

Az első emberölést 1993. március 8-án követi el. Colin Ireland egy férfit követ annak lakásába egy nagy kőépületben, ami London egyik, a Temzétől délre elhelyezkedő városrészében, Battersea-ben van. A férfit Peter W.-nek hívják, 45 éves, egyedül él a két kutyájával és színházban dolgozik. Ireland aznap este ismerte meg, a férfi egy túlzsúfolt kocsmában véletlenül leöntötte itallal. A két férfi egyből egy hullámhosszon volt, elmondták egymásnak, mit akarnak a másiktól, és azt miképpen. Percekkel később el is indulnak Peter W. lakására.

A hálószobában egy világosbarna fa ágy áll. Ireland megkötözi Peter W.-t és az ágyhoz rögzíti. Összekötözött kondomokkal kötözi meg, ököllel üti, kutyapórázzal és övvel korbácsolja. Ireland a domináns, W. hagyja magát alárendelődni. Ez az ő játékuk, a szexuális aktusuk, legalábbis W. így gondolja. Aztán Ireland elhagyja a szobát és egy zacskóval tér vissza. Ráhúzza Peter W. fejére, és a férfi növekvő félelmével játszik, ahogy a másik a fulladástól retteg. Leveszi a fejéről a zacskót, hagyja lélegezni. Azt mondja neki: milyen egyszerű lenne, mindennek véget vetni. Aztán véget is vet neki.

„Ráhúztam a zacskót a fejére, úgy gondolom, bizonyos szempontból meg akart halni. Valószínűleg ő maga nem fogta fel, de én éreztem rajta, hogy hiányzik belőle a kedv a tovább éléshez. Majdnem sorsszerű volt. Azt mondta: meg fogok halni. Én azt mondtam: igen, meg fogsz.” 

Mialatt Peter W. élettelen teste az ágyon fekszik, Ireland minden felületet megtisztít, amihez hozzáért. Friss ruhákat vesz fel, amiket a hátizsákban magával hozott, a használtakat egy zsákba tömi, hogy magával vihesse és kidobja azokat. Még a cipőjét is megsemmisíti később.

Ireland bekapcsolja a tévét, vár, míg reggel lesz, aztán elhagyja a lakást.

„Belenéztem a tükörbe. Aztán amikor az utcán sétáltam, arra gondoltam, hogy mindenki láthatja az arcomon, hogy épp most öltem meg valakit. Arra emlékeztem, amikor a szüzességemet veszítettem el, ugyanezt éreztem. Az ember mindig olyan izgatott.”

Másnap a The Sun bulvárlap újságíróinál csörög a telefon. A vonal másik végén egy férfi beszél, azt mondja, egy lakásba be van zárva két kutya. Amikor az újságíró azt válaszolja, hogy ez nem sztori a Sun számára, a férfi elmondja, hogy ő ölte meg a kutyák gazdáját. A férfi homoszexuális volt és a perverz szex vonzotta. „Az ilyet kedvelitek, nem?” A férfi azt mondta, hogy szépen kidekorálta a holttestet, és azt hogy az újévi fogadalma volt, egy homoszexuális megölése.

Amikor a rendőrök Peter W. hálószobájába lépnek, az ágyon megtalálják a férfi meztelen holttestét. A csuklóin látszik, hogy halála előtt megkötözték, de nem találják az elkövetés eszközét, se kötelet, se zsinórt, se kábelt. Egyetlen forenzikusan értékelhető nyomot sem az egész lakásban. Az egyetlen nyom a holttest, és ahogyan kidekorálták.

W. fanszőrzetét leégették, a szájába és orrába óvszert dugtak. A holttest mellett két plüssmackó fekszik keresztben egymáson, a pofájuk a másik ölében, mintha orálisan elégítenék ki egymást.

Ireland sorozatgyilkos akar lenni, és úgy tűnik, sorozatgyilkosként tisztában van vele, hogy cselekedeteihez kézjegyre van szükség. Úgy tűnt, úgy érzi, London számára egy rejtély, ettől hatalmasnak érezte magát. Legalábbis később így adta elő magát a nyomozóknak.

„Tudni akartam, hogyan reagáltok, ha a helyszínre értek. Az ember nem teljesen normális, ha ilyet tesz. De majdhogynem ez egy aláírás volt, hogy tudjátok: ott voltam. Eljutottam arra a pontra, hogy úgy gondoltam, minden alkalommal egy színpadi képet kell megalkotnom.”

Colin Ireland élete tele volt visszautasításokkal. Az első még a megszületése előtt történik, a biológiai apja elhagyja az anyját, amikor megtudja, hogy terhes. Az apja sosem fogja megismerni a fiát, Colint, aki 1954 márciusában születik Kentben, Dartfordban jön világra. Az anya 17 éves, egy újságosnál dolgozik, de nem keres annyit, hogy eltartsa magukat, ezért az első öt évben a szüleinél laknak. Aztán elköltöznek, a lány szeretne saját erőből jó otthont biztosítani a gyereknek, ám ez nem sikerül neki.

Az anyját felőrli a részmunka és a gyerekfelügyelet. A pénz hamar fogy, gyakran a bérleti díjra sem elég, így tovább kell állni. Így megy ez éveken keresztül. Dartford, Westmalling, Sidcup. Legalább kilencszer költöznek London elővárosaiban hat éve alatt.

Egyszer egy hajléktalanoknak fenntartott kempingben éltek, ahogy ezt sok évvel később Anna Gekoski kriminológusnak a gyermekkoráról írta. Megalázó volt, rosszabb, mint bármely börtön. „Emlékszem anyám könnyeire az érkezéskor. Ő nem könnyen sírja el magát.”

Mivel gyakran költöztek, mindig Ireland az új gyerek az iskolában, magányos farkas, akit az O lábai miatt gyakran csúfolnak a többiek.

„Vékony, nyurga gyerek voltam – mindenből rosszul jöttem ki. Belül egy általános idegenkedés nőtt bennem az emberek irányába.” 

16 évesen lopni kezd. 17 évesen kerül először betörés miatt fiatalkorúak javítóintézetébe. Nem nehézsúlyú bűnöző, de bűncselekményei egyre súlyosabbak lesznek. Rongálás, csalás, autólopás, kétrendbeli betörés, rablás. Felnőtt éveinek első felében a szabadság és a börtön között ingázik.

Amikor Ireland az idegenlégióba jelentkezik, elutasítják. Ehelyett aztán hol önkéntes tűzoltó, hol szakács, hol ajtónálló többek között egy meleg klubban. Hogy a tetteitől függetlenül volt-e szexuális kapcsolata férfiakkal, soha nem derül ki. A klubban mindenesetre megismeri ezt a szubkultúrát, a kódjaikat, amit aztán később használ is.

Szabadidejében túlélő edzéseket csinál. Rejtőszínekkel sminkelve kempingezik az erdőben, lápos, mocsaras vidékeken. Ivóvizet keres, bogyókat gyűjt, nyúlra vadászik. Szívesen tekint magára úgy, mint olyasvalaki, aki harcol a túlélésért. Talán azért, mert legalább a természetben megpróbálja azt, ami a mindennapokban nem sikerül: a kontrollt az élete felett kézben tartani. Talán mert odakint a saját történetét alkothatja meg, amelyben ő nem egy senki. Hanem egy hős.

De a valóságban ez is csak egy illúzió. 


Egy túlélő szemináriumon, Ireland 27 évesen, megismerkedik Virginiával, aki deréktól lefelé béna. Összeházasodnak, a férfi a nő kislányával sokat játszik és segít neki a házifeladatoknál. A szomszédok gyengéd óriásnak nevezik. Hat évvel később azonban tönkremegy a házasság, Ireland börtönbüntetései, agressziója és hűtlensége miatt. A második házassága is zátonyra fut. Négy hónappal azután, hogy egy Janet nevű kétgyerekes anyát feleségül vesz, akinek Devonban van kocsmája, elveszi a nő pénzét, autóját és eltűnik.

1991-ben Ireland Essexbe, Southend-at-Sea-be, egy Londontól keletre található fürdőhelyre költözik. Ott egy hajléktalanszállón dolgozik. A vendégek kedvelik őt, mert megérti a helyzetüket, a főnöke elismeri, mert szenvedélyesen dolgozik. Olyan benyomást kelt, mint aki valamit jóvá akar tenni az életben. A szállón látszólag értelmet talál az életében, elégedettnek tűnik.

Aztán a munkatársai súlyos vádakkal illetik. Többek között szexuális zaklatás a vád, bizonyítást azonban ezek soha nem nyernek. A főnöke később ezt összeesküvésnek nevezi. 1992 decemberében Ireland felmond, frusztrált és csalódott.

Amikor Ireland úgy dönt, hogy sorozatgyilkos lesz, és nemsokára Peter W.-t megöli, 38 éves, az élete minden területén csődöt mondott, megint a nagy semmi előtt áll. Erős férfiként látja magát, de senki más nem látja őt annak. Ott fogja keresni az áldozatait, ahol példaképe, Nilsen is: A Coleherne Arms 261-ben, Old Brompton Road, Londonban. Disco zene hallatszik a jukebox-ból, olyan sok férfi van a kocsmában, hogy a pulthoz alig lehet eljutni. A Coleherne legendás hely, az Earls Court városrészben lévő bár évtizedek óta a meleg férfiak legismertebb találkozási pontja, különösen azoké, aki szívesen hordanak bőrruhát. Ünnepelni jönnek, és hogy partnert találjanak éjszakára. Kendőt hordanak a hátsó nadrágzsebben, baloldalt ha a szexben dominánsak vagy aktívak, jobboldalt ha passzívak vagy alázatosak. A kendők színei is azt jelzik, mit keresnek. Orális szexet, kötözést, szado-mazot.

1993-ban a Metropolitan rendőrség hamar kideríti, hogy Peter W. a halála napján is a klubban járt. Amikor azonban a nyomozók a Coleherne alkalmazottait és London LGTB-közösségét kérdezik, hallgatásba ütköznek. A rendőrséggel szembeni bizalmatlanság nagy, a razziák a kocsmákban, könyvesboltokban, őrizetbevételek a tüntetéseken, a meleg férfiakat ezekben az években szisztematikusan terrorizálták. A szadomazoista hajlamokat egyébként is titokban kell tartani. Az angol igazságszolgáltatás a kemény szadomazo szexet büntette. A Coleherne tagjai minden szóval saját magukat is beterhelhetik – miért beszélnének?

Hetekig nyomoz a rendőrség. Feltűnik nekik, hogy valaki Peter W. halála után 200 fontot vett le annak számlájáról. De nem tudják, ki, és a férfihez, aki a Sun szerkesztőségének a gyilkossággal dicsekedett, sincs nyom. Senki nem akadályozza Irelandet abban, hogy teljesítse az újévi fogadalmát és ne csak egyszer öljön, hanem sorozatban. 


Május 28-án, egy péntek este, 81 nappal azután, hogy Peter W.-t megkínozta és megölte, belép Ireland a Coleherne szórakozóhelyre. Van nála egy hátizsák, abban kés, kötél, kesztyű, csereruha. A Peter W. megölése után érzett izgalom már elmúlt. Későbbi részletes vallomásában Ireland elmondja, hogyan találta és ölte meg második áldozatát. A férfi körbenéz a kocsmában, ismeri az légkört, a beszédtémákat, a közösségi kódokat, még ajtónálló idejéből. Pár perccel később már beszélgetésbe is bonyolódik egy férfivel. Christopher D., 37 éves, könyvtáros, nagy sötét szemű férfi. Hamar kiderül, hogy szívesen vállalja a domináns szerepet.

D. lakásában együtt megnézek egy SM-videót, esznek valamit. Majd Ireland azt mondja a férfinek, hogy készüljön el. Miután D. bőrruhába bújik és hasra fekszik, Ireland megbilincseli és megkötözi a lábainál. Majd megfenyegeti, hogy ha életben akar maradni, akkor adja meg a PIN kódját a bankszámlájához.

„A szám teljesen nevetséges volt, ugyanaz a három szám egymás után, arra gondoltam, hogy ez nem PIN, ilyet nem választana senki. Ezért fogtam az öngyújtót és odatartottam a lángot a heréihez.”

Ireland megfojtja Christopher D.-t és vár reggelig. Aztán elhagyja a lakást, egy bankautomatánál 200 fontot levesz a férfi számlájáról. Gyilkosnak lenni pénzbe kerül, és Ireland „kártalanítani” akarja magát a ráfordításaiért, a fuvar és az anyagok, mint a bilincs és kötél miatt. Christopher D. megölése után egy héttel, június 4-én ismét a hátizsákjába pakol, elindul a Coleherne-be, felderíteni a vadászterületét.

Folytatása következik.

 

Évi 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...