2022. november 17., csütörtök

A zodiákus gyilkos John Douglas szemszögéből - 1. rész

A következő bejegyzés John Douglas The cases that haunt us című könyvéből a Zodiákus gyilkosról szóló írásának általam készített fordítása.

Sok sorozatelkövetőt az a vágy hajt, hogy megteremtse és fenntartsa a saját mítoszát. A sajtó ebben gyakran önjelölt együttműködő, mivel olyan neveket ad nekik, mint az Országúti fantom, A Hillside-i fojtogatók, a Green River-i gyilkos. Ha a média nem ilyen együttműködő, ők maguk találnak ki megnevezéseket, úgy, mint Sam fia vagy a BTK (bind, torture and kill -megkötöz, megkínoz és megöl) gyilkos.

Hogy miért éreznek erre késztetést, az számunkra, akik a bűnelkövetői személyiségelemzéssel foglalkozunk, nyilvánvaló. Ezek alapvetően senkik, akiknek az egyetlen „teljesítmény” az életükben, az egyetlen alkalom, amikor kontrolláltnak és kiteljesedettnek érzik magukat, ha másoknak gyötrelmet vagy félelmet okoznak.

A mítoszukat legsikeresebben megalapozó és fenntartó ismeretlen elkövetők között tartják számon, a Zodiákus néven elhíresült ismeretlen elkövetőt. Az ő bűncselekményeit soha nem oldották meg, az elkövetőt soha nem azonosították és nem fogták el. A tőlem megkérdezett ügyek közül ez kerül elő a legtöbbet, különösen a nyugati parton, ahol továbbra is kísért.

Fantomkép a Zodiákusról

1966. október harmincadika, egy nappal Halloween előtt, Riverside, Kalifornia, kb. hatvan mérföldre Los Angelestől Joseph Bates és a 18 éves lánya, Cheri Jo együtt kezdték a napjukat, elmentek a misére a Szent Katalin templomban, majd a Sandy’s étteremben reggeliztek. Ezután szétváltak, Joseph a tengerpartra indult, Cheri Jo pedig házi feladat írását tervezte. Cheri Jo maga volt a kaliforniai álomlány, pompom lány a Riverside City Collegeben, előtte a Ramona High-ban, szőke, kék szemű, szép bőrű, 160 cm, 50 kg. Elsőévesként az RCC-n kitűnő tanuló volt. Az anyja távozása és a bátyja besorozása óta Cheri Jo egyedül élt az apjával, aki a Corona tengerészeti fegyverzeti laboratóriumban volt gépkezelő.

A délután közepe felé, Cheri Jo úgy döntött, hogy elmegy az egyetemi könyvtárba. Felhívta egy barátját, hogy vele tart-e, de ő nemet mondott, így egyedül indult el. Mire Joseph hazaért, már nem volt otthon, de hagyott egy üzenetet az apjának. Amikor az apa ismét távozott otthonról, ő is hagyott üzenetet a lányának.

Cheri Jo Bates

Joseph Bates nem kezdett el aggódni, amikor éjfél körül hazaért, és a lányának hagyott üzenetet érintetlenül találta, hiszen elég idős volt már ahhoz, hogy vigyázzon magára. Úgy gondolta, biztosan pár barátnőjével van, ezért aludni tért. Azonban másnap reggel a lánya még mindig nem ért haza. Az apa felhívta egy barátját, hogy Cheri Jo ott van-e, de nem volt, így jelentette az eltűnését a rendőrségen.

Egy órán belül, Cheri Jo Bates már nem eltűnt személy volt. Holttestét az egyetemi pályafelügyelő fedezte fel, arccal lefelé feküdt a könyvtár parkolójához vezető kavicsos ösvényen. A mellkasán és a bal vállán szúrt seb, az arcán és a nyakán hasított sérülés, a nyaki véna és a gége átmetszve. A támadás annyira erőszakos volt, hogy kis híján lefejezték.

A riverside-i rendőrség megpróbálta rekonstruálni Cheri Jo utolsó óráit. Egy munkatársát hívta a Riverside Nemzeti Bankban fél hat körül. Ez volt az utolsó időpont, hogy bárkivel beszélt volna. Kevéssel hat óra után egy barátja látta a világoszöld Volkswagenjében a könyvtár felé menni. Valaki más egy szőke nőt látott egy olyan autóban mint Cheri Joé, és egy bronz színű veterán autót látott, ami szorosan követte.

Ez a részlet fontosnak bizonyult Cheri Jo megtámadásával kapcsolatban. Amikor a nyomozók megvizsgálták az autóját, mely még mindig a könyvtár mellett parkolt, az anyósülésen frissen kikölcsönzött könyvekkel, megállapították, hogy a gyújtáselosztót manipulálták egy vezetékkel. A rendőrség, miután hatásos, kimerítő vizsgálatot szervezett, azt az elméletet állította fel, hogy Cheri Jo támadója követte őt a könyvtárhoz, tönkretette az autóját, aztán várt a prédájára. Valószínűleg figyelte, ahogy a lány többször megpróbálta elindítani az autót, sikertelenül, aztán vagy segítséget ajánlott neki, vagy azt, hogy elviszi. Akár idegen volt, akár, olyan, akit ismert, a lány bízott benne annyira, hogy vele tartson a sötét ösvényen, ahol megtámadták.

Cheri Jo Bates autója, a könyvtári könyvek az anyósülésen

Cheri Jo alacsony volt, de atlétikus, és nagyon küzdött. Egy jelentés azt a területet, ahol meghalt „frissen felszántott mező”-höz hasonlította. A lány körme alatt emberi szőrszálat és bőrt találtak. Nem messze a holttesttől pedig egy karórát, amiről úgy gondolták, hogy az ismeretlen elkövetőé. Az óra szíja egyik oldalon teljesen el volt szakadva Cheri Jo kétségbeesett küzdelme hatására.

A gyilkos időzítése azonban zavarba ejtő volt. Két személy is jelezte, hogy aznap este sikolyokat hallott 10 óra 15 és 10 óra 45 között, a könyvtár viszont 9 órakor zárt vasárnap esténként. Cheri Jo és gyilkosa több mint egy órán át beszélgettek volna, mielőtt megölték a lányt?

Az elkövető órája a tetthelyen, elszakadt szíjjal

Ami azonban sokkal fontosabb, hogy nem volt nyilvánvaló indíték. Az áldozat tárcáját a test mellett találták, ugyanígy az okmányait és egy dollárnál kevesebb aprópénzt. A modus operandi – az autó tönkretétele és a várakozás – túl bonyolult volt egy rabláshoz, és egy fiatal egyetemista, aki egy vasárnap délután vagy este tanulni indul, nem túl értékes célpontnak tűnt ehhez. Nem volt jele szexuális erőszaknak, és semmi nem utalt a fiatal lány múltjában arra, hogy magas kockázatú áldozat lett volna. Öt nappal később, Cheri Jo temetésén a nyomozók a tömeget vizslatták, a lány apja pedig összeesett a gyásztól. Ahogy Joseph Bates, úgy a nyomozók sem voltak közelebb ahhoz, hogy megértsék, miért kellett a lánynak meghalnia. 

A következő hónapban valamiféle válasz érkezett egy levél formájában a riverdale-i rendőrséghez. Az író ravasz volt, csupa nagybetűvel gépelt, tucatpapírra, olyan foltokkal  teli, hogy bár olvasható volt, szinte lehetetlen volt konkrét írógéphez kötni. Természetesen, ujjlenyomatot nem találtak. Az írója pedig nemcsak abból a szempontból volt ravasz, hogy kicselezte az azonosítást, de elegendő részletet tudott Cheri Jo megöléséről ahhoz, hogy szavahihetővé vált, mint gyilkos.

Gúnyos bevezetővel indított, a BY betűket írta fel, amit üres hely követett, aztán így fogalmazott:

SZÉP VOLT ÉS FIATAL  DE MOST KOPOTT ÉS HALOTT. NEM Ő VOLT AZ ELSŐ ÉS NEM IS Ő LESZ AZ UTOLSÓ. ÉJJELENTE ÉBREN FEKSZEM ÉS A KÖVETKEZŐ ÁLDOZATOMON GONDOLKODOM. TALÁN AZ A GYÖNYÖRŰ SZŐKE LÁNY LESZ, AKI A KIS BOLT KÖZELÉBEN BÉBISZITTERKEDIK, ÉS MINDEN ESTE HÉT ÓRA KÖRÜL A SÖTÉT SIKÁTORBAN SÉTÁL. VAGY A FORMÁS KÉK SZEMŰ BARNA LÁNY LESZ, AKI NEMET MONDOTT, AMIKOR GIMIBEN FELKÉRTEM TÁNCOLNI. DE LEHET, HOGY EGYIKÜK SEM LESZ AZ. DE LE KÉNE VÁGNOM A NŐI SZEMÉREM RÉSZEIT ÉS KRAKNI, HOGY AZ EGÉSZ VÁROS LÁSSA. SZÓVAL NE TEGYÉTEK ILYEN KÖNNYŰVÉ SZÁMOMRA, TARTSÁTOK TÁVOL A NŐVÉREITEKET, LÁNYAITOKAT ÉS FELESÉGEITEKET AZ UTCÁKTÓL, A SIKÁTOROKTÓL…

Cheri Jo holttestének megtalálása

A levél írója azzal folytatta, hogy precízen leírta, miképpen távolította el „A GYÚJTÁSELOSZTÓ KÖZÉPSŐ VEZETÉKÉT.” Ezt az információt nem osztotta meg a rendőrség a nyilvánossággal. A levél következő része Cheri Jo halálának groteszk leírása volt, beleértve azt a pillanatot, amikor az ismeretlen elkövető hirtelen átváltozott irgalmas szamaritánusból kegyetlen gyilkossá:

…AMIKOR ELTÁVOLODTUNK A KÖNYVTÁRTÓL, AZT MONDTAM, ITT AZ IDŐ. AZT KÉRDEZTE, AZ IDŐ MIHEZ? AZT MONDTAM, ITT AZ IDŐ, HOGY MEGHALJ. MEGRAGADTAM A NYAKÁT AZ EGYIK KEZEMMEL BEFOGVA A SZÁJÁT, A MÁSIK KEZEMBEN EGY KÉSSEL ELVÁGTAM A TORKÁT…

Egy ponton a levél írója lehetséges indítékra utalt: „CSAK EGYETLEN DOLOG JÁRT A FEJEMBEN. HOGY MEGFIZESSEN AZÉRT, HOGY ÉVEKKEL EZELŐTT LERÁZOTT.”

A rendőrség talált egy fiatal férfit, aki ismerte Cheri Jo-t, és körülményesen, de köthető volt a bűncselekményhez. Még évekkel később is néhány nyomozó őt tekintette a legvalószínűbb gyanúsítottnak, de soha nem volt ellene elegendő bizonyíték, hogy perre vigyék. 

Az én tapasztalatom szerint, azt javasolnám, hogy ez az idézet, úgy mint a „FORMÁS KÉK SZEMŰ BARNA” előtte, sokkal inkább arra utal, hogyan látja a gyilkos a nőktől érkező visszautasítást általában, és nem mint konkrét személytől. Azért mondom ezt, mert a levél nagy része erről szól, a következő záró részt visszhangozva:

…NEM VAGYOK BETEG. ÖRÜLT VAGYOK. DE ETTŐL NEM FEJEZŐDIK BE A JÁTÉK. EZT A LEVELET KÖZRE KELL ADNI, HOGY MINDEKI OLVASSA EL. EZ TALÁN MEGMENTHETI A LÁNYT A SIKÁTORBAN. DE EZ TŐLETEK FÜGG. A TI LELKETEKEN SZÁRAD. NEM AZ ENYÉMEN. VIGYÁZZATOK…FIGYELEM A LÁNYAITOKAT MOST.

Valószínűleg volt némi igazság abban, amikor a gyilkos a következő lehetséges áldozatáról írt. A lerázásra tett utalása ellenére, Cheri Jo gyilkos valószínűleg vadászni volt aznap éjjel, kiszúrta a csinos lányt az autójában, majd felállította a csapdát és várt. Lehetett volna egy szőke lány a sikátorban; bármelyik áldozat jó lett volna. Ezzel a levéllel a gyilkosa azt indította el, amit igazán akart: elhintette a félelmet a közösségben, hogy bármelyik lány vagy asszony lehet a következő áldozat. Az egész játék volt számára. Ami ezt szintén alátámasztja, hogy míg a rendőrség félve számított egy újabb támadásra, az nem következett be. Az ismeretlen elkövető boldog volt azzal, amit végrehajtott; nem volt szükség rá, hogy újra öljön a közeljövőben. Csak figyelt és várt.

John Douglas

Ez az érzék, hogy várjon a megfelelő alkalomra a következő támadásig, leszűrhető volt a bűncselekmény alapján, mely a magasan szervezett elkövető jegyeit hordozta magán. Annak ellenére, amit írt, ez a bűncselekmény nem egy őrült műve volt, hanem egy módszeres és furfangos személyé, aki képes a megfelelő személyre vadászni, lehetőleg egy idegenre. Ez az ismeretlen elkövető képes volt csapdát állítani (a gépjármű megrongálásával), elég normálisnak és segítőkésznek tűnt a viselkedése és a külseje ahhoz, hogy elnyerje áldozata bizalmát, elcsalja egy olyan területre, ahol biztonságos volt számára a támadás, majd pedig úgy tűnjön el, hogy ne hívja fel magára a figyelmet.

Van néhány elem, ami a szervezetlenségre utal, például, hogy Cheri Jo-t ott hagyta, ahol megölte, és semmilyen erőfeszítést nem tett azért, hogy elrejtse a testet. Továbbá, az ismeretlen elkövetőnek nagyobb gondja támadt az áldozat uralásával, ezt mutatta az óraszíj elszakadása és az áldozat körme alatti fizikai bizonyíték. De ezek inkább az ifjonti és/vagy egyszerű elkövető jellemzői, mint annak, hogy egy ténylegesen szervezetlen személyiség lenne bevonva. Arra pedig biztosan nem utal semmilyen jel, hogy egynél több ismeretlen elkövető felelne ezért a bűncselekményért. Valójában, ez az a fajta elkövető, akitől azt várjuk, hogy tanul ebből a tapasztalatból és „kijavítja” a szervezetlen elemeket a következő alkalommal.

Folyt köv. 

Évi     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

38 szemtanú – Kitty Genovese megölése – 1. rész

38 szemtanú látta, hogy Kitty Genovesét megtámadták, de csak egyikük hívta  a rendőrséget. Egy emberölés, mely a kollektív csődöt mondás meg...