2020. március 17., kedd

Sorozatgyilkos profil: Arthur Shawcross, a Genesee folyó menti gyilkos


Arthur Shawcross méltán vívta ki magának a helyet az Egyesült Államok hírhedt sorozatgyilkosai között. Brutalitása, tetteinek szörnyűsége beemelte nevét Bundy, Gacy és Dahmer közé. Shawcross 1988 és 1990 között a New York állambeli Rochester városában 11 nőt, főként prostituáltakat gyilkolt meg, ezt megelőzően pedig két gyermek kegyetlen halála is a számlájára írható, ezeket a gyilkosságokat a szintén New York államban található Watertown-ban követte el. Tetteire ilyen-olyan magyarázatokat találtak pszichiáterek, neurológusok, ám az FBI profilozói nem értettek egyet ezekkel az elméletekkel.
Arthur John Shawcross
Arthur John Shawcross 1945. június 6-án született Kittery-ben, Maine államban, szülei 4 gyermeke közül elsőként. Apja, Arthur Roy Shawcross és anyja Elizabeth Yerakes Shawcross a New York állambeli Watertown városba költöztette a családot, amikor Arthur még nagyon fiatal volt. A fiú nem volt kiemelkedő az iskolában, sőt, 86-os I.Q.-val jelentősen átlagon aluli intelligenciával rendelkezett, később, a büntetőper során is csak 107-re rúgott az intelligencia hányadosa. Már fiatalon kiütközött erőszakos természete és a sorozatgyilkosi triászból az ágyba vizelés és a gyújtogatás benne volt a repertoárban. Shawcross elmondása szerint nem volt túl jó kapcsolata a szüleivel, az anyját pedig egyenesen megvádolta, hogy az szexuálisan bántalmazta őt 9 éves korában, valamint azt is állította, hogy egyik húgával is volt szexuális kapcsolata.
A fiatal Shawcross
Szülei mindezt cáfolták, ezek a történetek csak Arthur képzeletének szüleményei, erre a későbbiekben is lesz példa. Nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az általa elmondott dolgok valóban megtörténtek-e, különösen, hogy a későbbiekben többször változtatott a sztorikon. Erőszakos természete az iskolában is kiütközött, társait molesztálta, rabolt, gyújtogatott. Első próbaidős büntetését 1963-ban kapta, amiért betörte egy kirakat üvegét. 1964-ben elvette első feleségét, akitől egy fia született, ám nagyon hamar válásra került sor, a fiát pedig soha többé nem látta. A második házassága Vietnamba vonulása előtt köttetett, szintén rövid életű volt, sok erőszakos epizóddal. Shawcross egyetlen szolgálatot teljesített, erről az időszakról is erőszakos történeteket mesélt. Elmondása szerint két fiatal vietnámi lányt meggyilkolt és evett a húsukból, valamint ütközetben megölt 39 embert. A felettesei elmondása szerint azonban soha nem vett részt ütközetben, Vietnámban nem ölt embert.
Első letartóztatásakor
1968-as visszatérése után ismét gyújtogatásba keveredik, ekkor két évet tölt le az ötéves börtönbüntetéséből. 1971 októberében szabadul, és visszatér Watertownba. Egy évvel később, 1972. április 7-én megöli a 10 éves Jack Blake-et, akivel korábban többször járt horgászni. A fiút megerőszakolja és halálra veri. Ugyanez év szeptemberében pedig a 8 éves Karen Ann Hillt erőszakolja és gyilkolja meg kegyetlenül, a kislány szájában és torkában holttestének felfedezésekor földet és leveleket találnak, amit vélhetően a gyilkos tuszkolt bele, hogy ne tudjon sikítani. A két gyilkosság között, 1972 áprilisában feleségül veszi a harmadik feleségét, Penny Sherbino-t, aki akkor terhes volt gyermekükkel. Shawcross szemtanúk miatt bukik le, aki látták a kislánnyal a híd közelében annak eltűnése után. A férfit 1972. október 3-án tartóztatják le, 25 év börtönre ítélik, felesége pedig elválik tőle.
újságcikk az eltűnt Jack Blake-ről
15 év után, 1987-ben feltételes szabadlábra helyezik, ám két városból is elzavarják a lakók barátnőjével, Rose Whalley-vel együtt, aki később a negyedik felesége lesz. A szabadlábra helyezési bizottság Rochester városába menekíti őket, a városka lakói nem is sejtik, micsoda szörnyeteg él közöttük, egészen 1987. március 24-ig, amikor is vadászok találnak rá első áldozata, a 27 éves Dorothy Blackburn testére a Genesee folyóban. A prostituáltként dolgozó lányt megfojtották, altestén, a nemi szervek körül pedig számtalan mély harapás volt látható. A többi áldozata a szintén 27 éves Anna Steffen, az 59 éves Dorothy Keeler, a 25 éves Patricia Ives, a 32 éves Francis Brown, a 22 éves Maria Welch, a 30 éves June Stotts, Elizabeth Gibson, a 32 éves Darlene Trippi, a 34 éves June Cicero és a 19 éves Felicia Stephens. Ezeket a nőket megfojtották, néhányuk testét pedig megcsonkították, és valamennyien a Genesee folyó környékéről vagy a folyóból kerültek elő.
A Genesee folyó gyilkosának áldozatai
A nyomozásba bekapcsolódik Gregg McCrary profilozó is, akinek a profiljába pontosan beleillik Shawcross. Az elkövetési módban a furcsaság az volt, hogy gyermekek és felnőttek közül is kikerültek áldozatai, ez nem jellemző általában a sorozatgyilkosokra. A profilozó ügynök szerint azonban itt az áldozatok sebezhetősége a közös vonás. A két gyermekhez és a prostituáltakhoz is könnyű volt hozzáférni. Mindkét csoport az úgynevezett magas rizikójú áldozati csoporthoz tartozik, ami azt jelenti, hogy életvitelük - jelen esetben a prostituáltak társadalom peremén való létezése - , valamint a gyerekeknél a naivitás, a bizalom könnyű kialakítása hozzájárul, hogy könnyen válhatnak áldozattá.

Az 1990 novemberében kezdődött  tárgyalás során Shawcross mindenre hivatkozik, amit el lehet képzelni, a gyermekkori bántalmazásokra, a vietnámi háború után kialakult poszttraumás stressz szindrómára, még elmebetegségre is. Dr. Michael Stone törvényszéki pszichiáter egyike volt azoknak, akik beszéltek Shawcrossal. Elmondása szerint a férfi történeteiben olyan hőstettek szerepeltek, amelyeket a "B" kategóriás filmekben látni. A vietnámi történetei nőkre fókuszáltak, ő maga hősként szerepelt bennük. Ő Superman, aki mindenki felett áll és hőstettet hajt végre, amikor bosszút áll a nőkön, akik ártottak neki. Ezek a történetek azonban nem győzték meg az esküdteket. Shawcross-t bűnösnek találták 10 rendbeli gyilkosságban, később elismerte a 11-iket is, 250 év börtönbüntetésre ítélték.
Dr. Michael Stone törvényszéki pszichiáter
Shawcross személyiségével kapcsolatban többféle verzió és tanulmány látott napvilágot. Dr. Jonathan Pincus neurológus is megvizsgálta a férfi agyát és az MRI felvételek kimutatták, hogy agyának pontosan az a része sérült, amely az agresszív viselkedésért felelős. Dr. Dorothy Lewis, a Yale egyetem pszichiátere sok időt töltött Shawcross-al, mind beszélgetés formájában, mind pedig regressziós hipnózissal. Dr. Lewis szerint a férfi agysérülése időszakos rohamokat okozott, és ilyenkor nem volt tudatában annak, amit tett. Ezek a tudós emberek tehát meg voltak győződve arról, hogy Shawcross tetteiért az agysérülése, egy bizonyos fajta elmebaj és a gyermekkori traumák voltak felelősek. Ez azonban szemben áll azokkal a tényekkel, hogy a férfi úgy rejtette el a holttesteket, hogy minél nehezebben lehessen rájuk találni, illetve visszajárt hozzájuk, ugyanis a csonkítások egy részét is később, már az oszladozó testeken végezte el. Pontosan tudta tehát, hogy mit cselekszik.
MRI felvétel a bűnözői agyról
Richard Kraus pszichiáter is részletes tanulmányt készített az ügyről. Megállapította, hogy Shawcross XYY kromoszómájú, amely egy olyan öröklött rendellenesség, ami összefüggésben áll az erőszakos viselkedéssel. Vizeletéből igen magas arányban kimutatta az emberekre általában nem jellemző kémiai metabolitot. Kraus véleménye szerint ez a két tényező Shawcrosst két lábon járó időzített bombává tette, aki képtelen féken tartani haragját és csak erőszakos módon tud megszabadulni érzelmeitől.
Nos, én inkább az FBI profilozói által tett megállapítások irányában vagyok nyitott, miszerint Arthur Shawcross nem volt őrült, egyszerűen csak gonosz.
Arthur Shawcross 2008. november 10-én halt meg szívelégtelenségben, miután átszállították a Sullivan fegyházból egy New York-i kórházba. 63 éves volt.

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.