2020. február 12., szerda

Olvasnivaló: Ferdinand von Schirach - Bűnös? / Ártatlan?


A Partvonal Kiadó gondozásában, különleges dokumentumkrimi sorozatának részeként jelent meg a címben említett két, nem mindennapi könyv. Ferdinand von Schirach 1994 óta dolgozik védőügyvédként Berlinben. Dédapja az a Baldur Benedikt von Schirach német ifjúsági vezető, akit a nürnbergi perben ítéltek el 1945 után, ő volt a Hitlerjugend vezetője.

Ferdinand von Schirach védencei között iparmágnások, hírességek, alvilági figurák, de egészen egyszerű átlagemberek is vannak. Két kötetének elbeszéléseit ezekből az általa képviselt esetekből merítette. Bűnös? (Verbrechen) című könyve 2009-ben jelent meg és azonnal óriási sikert aratott. Akkorát, hogy 40 országban jelentették meg azt. Ebben a könyvecskében, ahogyan azt az alcíme is mutatja, 11 meglepő bűnügyi eset olvasható. Némelyik eset hosszabb, némelyik rövidebb. Valóban meglepőek ezek a történetek, mert némelyik olyan, mintha csak a bűnügyi híreket olvasnák, vannak azonban olyan sztorik is, amelyek egy izgalmasabb regényben vagy filmben is megállnák a helyüket.

„A valóság, amelyről beszélhetünk, soha nem csupán maga a valóság.” (Werner K. Heisenberg)
Az író különleges stílusa magával ragadó, az esetek többségét úgy építi fel, hogy nem csupán a csupasz tényeket mutatja be, hanem teljes életrajzokat olvashatunk. Nem csak azt ismerjük meg, hogy az illető mit követett el, hanem többségében azt is, mi vezetett odáig, hogy valami törvénybe ütközőt tett. A Bűnös című kötet történetei között olyan átlagemberek is szerepelnek, akik akár a saját ismerősünk, szomszédunk is lehetne, akiket naponta látunk a hírekben. A különbség csak annyi, hogy von Schirach kicsit mélyebben és árnyaltabban mutatja be az esetet, mégis az elejétől a végégig tisztában vagyunk vele, hogy valódi, megtörtént eseményről olvasunk. Pont ettől olyan magával ragadó és megrázó is egyben.
A folytatásban 2010-ben megjelent Ártatlan? (Schuld) című kötet alcíme újabb meglepő bűnügyi esetek, mely könyvben ezúttal 15 esetét mutatja be az író. Számomra ez a kötet kevésbé lebilincselő volt, mint az elődje, de ettől függetlenül sokáig hordoztam magamban az egyes esetek benyomásait, továbbra is magával ragadott az az ügyvédi-írói kevert stílus, amellyel mégis könnyedén meséli el ezeket a borzalmakat. Szimpatikus vonása mindkét kötetnek, hogy sok jogi fogalmat megmagyaráz, közérthetővé tesz von Schirach, tehát egyetlen percig sem érezhető, hogy bármilyen szakmai fellengzőség jellemezné az írásokat.
Idén márciusban jelenik meg hazánkban várhatóan a harmadik kötet, melynek Büntetés lesz a címe. Remélhetőleg ugyanilyen érdekfeszítő és gondolatébresztő olvasmány lesz, mint az első kettő kötet volt. A kettő között azonban érdemes szünetet tartani és valami vidámabb olvasmánnyal lazítani, mert ezek a történetek mind meglehetősen bőr alá hatolnak.

A könyvekért köszönet Szpisják Blankának!

„A büntetésnek el kell riasztania bennünket, a büntetésnek meg kell védenie bennünket, a büntetésnek vissza kell tartania a tettest a bűnismétléstől, a büntetésnek ellensúlyoznia kell az igazságtalanságot.” (Ferdinand von Schirach)

Évi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.